31. října 2017

UČÍME SE: Dušičky - památka zesnulých

Většina z nás zná Dušičky jen jako den, kdy se vzpomíná na zemřelé, chodí se na hřbitov a zapalují se svíčky ale ono je v tom krapet víc :-)

Je tolik odpůrců Halloweenu/zastánců Dušiček ale ve finále málokdo ví, jaké jsou tradice Dušiček a jakou mají vůbec historii.

A jelikož jsem psala článek o Halloweenu, tak mě napadlo sepsat krátký informační článek právě i o těch Dušičkách.


CO JSOU TEDY DUŠIČKY?

Dušičky navazují na svátek všech svatých, který je 1. listopadu a společně tvoří jeden celek. Slaví se od 10. století. Dají se přeložit jako "duše v očistci" - církev se modlí za zemřelé a ti se modlitbami z očistce vykupují.


TRADICE A ZVYKY

Chodí se tedy na hřbitovy, kde se zapalují svíčky a nosí se čerstvé květiny, které jsou symbolem věčného života.

Pověry říkají, že jednou za rok duše vystupují z očistce, aby si odpočinuly od útrap a připravují se pro ně nádoby s mlékem a máslem, aby si mohli ošetřit spáleniny od ohně způsobené očistcem.

S Dušičkami je také spojeno pečení tradiční pečiva. Říkalo se mu buď "dušičky" nebo také "kosti svatých". Obdarovávali se jím pocestní, žebráci či chudí lidé. Dokonce si dříve pro toto pečivo chodili přímo koledníci. Připíjelo se tradičně mlékem.

Konají se bohoslužby, mše a uplatňují se odpustky. Motlitba živých pomáhala dušičkám očistit jejich hříchy.


Na dušičky pamatujme, 
z očistce jim pomáhejme!
Budou na nás vzpomínat, 
až my budem umírat.
V dušičkový večer, 
rozžehneme svíčky,
modlíme se tiše, 
při nich za dušičky.
Poslední již svíce, 
zvolna dohořívá,
za duše, 
jichž nikdo, 
nikdo nevzpomíná.
 

Zdroj fotky: http://www.brunofamilypark.cz/dusicky-v-bruno-family-parku/

Na mě Dušičky působí, jak kdyby se vzpomínalo jen ten jeden den - přitom určitě všichni vzpomínáme denno denně. Je mi ovšem jasné, že ten den je nejen zvýšená aktivita na hřbitovech a péče o ty hroby ale že to má i svojí hloubku pro věřící :-)

Na hřbitov nechodím už mnoho let. Nejen, že bychom kvůli tomu museli dost cestovat, jelikož je každý pohřbený někde jinde, ale také kvůli tomu, že to beru tak, že jsou na hřbitovech pouze "skořápky" ale duše jsou nahoře. Takže spíš doma zapálíme svíčky a zavzpomínáme i tak.


DALŠÍ INFORMACE

1 komentář:

  1. Je to krásné čtení.Zajímavé.Jen nesouhlasím s tím,že nechodíte na hroby.Ty svíčky doma taky zapalujeme.Hroby až na Moravě upravíme dvakrát za rok.To těm drahým mrtvým dlužíme.Jsou to opravdu jen skořápky jak píšete ale nezaslouží si zarůst trávou.Za článek děkuju.

    OdpovědětVymazat