20. října 2017

MLSÁME: Matlací dort k 1. narozeninám

Rok se s rokem sešel a Sofinka oslavila své první narozeniny. Uff, je to vůbec možné? První půl rok pro nás byl hodně těžký a nemohla jsem se dočkat, až ze všeho vyroste - až jí po šílené seboree narostou vlasy, až přestane stokrát denně blinkat, až se zbaví ekzému a až se jí srovná jazyk tak, aby mohla plnohodnotně jíst.

Nejdřív jsem si říkala, že snad bude bez dortu, protože se stále dávila i křupkama. Najednou bylo ale všechno jinak a pomalu ze dne na den se přestala dávit. Tak jsem si řekla, že dort bude, ale jaký? Nejdřív jsem chtěla udělat všemi oblíbenou klasiku od Madame Coquette, ale nakonec jsem si to rozmyslela a našla něco "nového".

Chtěla jsem něco, co bude snadné, rychlé a z pár druhů surovin. Nebyl čas nic péct a více připravovat, protože jsme dělali ještě Klaudince malý 3 patrový na téma Trolls. Naštěstí se zadařilo a našla jsem přesně to, co jsem hledala :-)


SUROVINY

  • 500ml plnotučného čerstvého mléka
  • 120g mléčné rýže
  • 1 banán
  • 1 lžíce másla
  • Ovoce na ozdobení


POSTUP

Jako první si nalijeme do středně velkého hrnce 500ml mléka a přivedeme k varu.
Použila jsem čerstvé plnotučné mléko, ale v receptu je napsaná voda. Takže komu by se nechtělo použít mléko, zkuste čistě vodu :-)

Jakmile se mléko začne vařit, přidáme lžíci másla na zjemnění a vsypeme odvážené množství mléčné rýže (je to rýže ideální na podobné sladké rýžové dezerty či nákypy). Ztlumíme plamen a přiklopíme pokličkou. Vaříme do úplného změknutí, za průběžného promíchávání, zhruba 30 minut.

Když je rýže hotová, necháme jí zlehka vychladnout a mezitím si připravíme stolní mixér. Do něj nakrájíme jeden celý banán a přidáme k němu mléčnou rýži. Mixujeme jen chvilku, na hrubo.

Jako formu jsem využila jednu menší bábovkou ze silikonu, kterou i přes to, že je silikonová, doporučuji zlehka vymazat máslem - já to neudělala ale měla jsem :-)

Do připravené formy nalijeme směs rýže a banánu a vložíme jí do lednice nejlépe přes noc. Snažte se tuto časovou dobu ale opravdu dodržet. Já "dort" dělala jen pár hodin předem a nestačilo to.

Druhý den dort z formy vyklopíme až těsně před podáním a dozdobíme jej například malinami :-)

Nechala jsem se inspirovat tímto receptem, jen jsem si ho krapet upravila dle svého :-)




Je naprosto výborný a matlá se úžasně - naše zeď by Vám o tom mohla vyprávět :-D

Dobrou chuť!

(edit: mléčnou rýži mám já osobně z německa, ale dostala se ke mně informace, že se dá koupit v DM - odkaz na ní výše v surovinách)

4 komentáře:

  1. Mléčná rýže - dá se použít i kulatozrnná normálně, ze které se dělají mléčné rýžové kaše, nakypy a tak? Nebo jak vypadala prosím ta s názvem mléčná konzistentně?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Co jsem dohledala informaci, tak kulatozrnná rýže se přezdívá právě jako mléčná rýže. Já tu mléčnou měla úplně poprvé, takže nemám zkušenosti ale když mrknete v odkazu na tu z DM, tak ta má ve složení, že je to rýže kulatozrnná. Takže z mého pohledu by to mohlo fungovat :-)

      Vymazat
  2. Jaký průměr má, prosím, ta silikonová forma? Chystám se na 1. dort a formu musím koupit.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Naplnila jsem jí do poloviny, takže by průměr zkresloval. Jakmile směs namícháte, tak uvidíte, jak velkou budete potřebovat. Případně to rozdělíte, je to fakt výborný dezert, tak si uloupněte pro sebe :-D

      Vymazat