24. října 2017

LÁTKUJEME: Naše skromné látkování

Látkování, látkování, látkování.  Čím dál tím víc se vrací zpátky, a proč je tomu tak?

Dle mého názoru je to hlavně z důvodu finanční stránky. Když to totiž vezmu kolem a kolem, tak látkovací výbava na celé plenkové období (dle Vaší náročnosti) se může pohybovat zhruba kolem 3-5 tisíc korun (ne-li levněji) ale jednorázové plenky na celé plenkové období se můžou pohybovat kolem 10-15 tisíc korun a to je dost šílený rozdíl.

Záleží jen na Vaší náročnosti, jestli Vám bude stačit základ (bílé čtverce) nebo jestli budete chtít něco speciálního - jako například kalhotovky, vkládačky apod. Jestli budete nakupovat z druhé ruky a nebo jestli budete kupovat funglovky - tak či tak obě verze vyjdou o dost levněji než jednorázovky. Jestli budete kupovat novorozenecké nebo jestli hned pořídíte jednovelikostní. Vážně je to jen na Vás jak moc budete chtít investovat ale vždy to vyjde mnohem levněji než ty jednorázovky.

Pak je tam taky ekologická strana - každá maličkosti, která pomůže planetě se počítá. Vezměte si, kolikrát denně dítě přebalíte a kolik je z toho ve finále odpadu. U Klaudinky jsme měli koš přímo na pleny a když si vzpomenu, jaký pytle a jak často jsme je vynášeli, tak je to vážně hromada odpadu. Nejsem žádná eko ale proč si život (i planetu) neulehčit.

Budu psát z mého skromného pohledu, protože stačí opravdu málo a neni potřeba vymýšlet kdejaký harakyry. Nejsem žádný odborník ani znalec, chci psát jen jako motivaci, že to jde i s minimem (věcí i znalostí :-D )




NÁŠ PŘÍBĚH

Látkování jsem plánovala už nějakou dobu předem. U Klaudinky jsem si jen zjišťovala informace ale do látkování jsem přímo nešla, protože jsem z toho měla obavy a přišlo mi to děsně složitý :-D Měla jsem z něj vždycky respekt a přišlo mi to jako něco, co nemůžu zvládnout ani kdybych se snažila. A ve finále jsem si zpětně řikala, že jsem byla trouba a nechápu, jak jsem v tom mohla vidět takový složitosti protože to opravdu nic neni a zvládá to s přehledem i manžel.

U Sofinky jsem si ale už byla jistá, že bude v látce. Přeci jen si u druhého dítěte chce člověk zkusit to, o čem u prvního nevěděl a co neznal nebo objevil až pozdě.

V porodnici jsem tedy měla jednorázové pleny Bella Happy 0 - nulky se tam doporučují a musim říct, že na to, že se Sofinka narodila s 3,91g tak ty nulky padly skvěle. Doma jsem je taky využívala, abych dodělala balení. Hlavně jsme bojovaly se špatně hojícím se pupíkem, tak jsem potřebovala, aby byl neustále odkrytý - látkovky ho zakrývaly.


NÁŠ ZÁKLAD

  • Bílé klasické čtverce - těch neni nikdy dost, takže čim víc tím líp
  • Sketch pleny - do nich složim čtverec na rovno a přes ně dám svrchňák 
  • Svrchňáky - různé druhy
  • Snappi sponky - sponky na sepnutí skladu nebo sketch plen

A to stačí! Nemusíte vymýšlet nic dalšího, pokud nechcete zkoušet i jiné možnosti nebo ladit ke každé barvě oblečení :-D Vážně stačí málo, což si pod látkováním málokdo představí. Myslím ale málo druhů, počet už je krapet jinde :-D

Bílých čtverců mám asi 70 kousků baj voko. Nevím přesně ale je jich dost :-D Používám je také jako bryndák, utěrku nebo přebalovací podložku. Těmi se nic nezkazí. Využívala jsem je nejdříve pro sklad na minidraka a později jsme přešly na draka - videonávody najdete na youtube.

Tohle je sklad "na rovno", který používám do sketch plen.




Když Sofinka povyrostla (zhruba kolem 4. měsíce), tak mi přišlo, že už ty sklady nesedí a nějak mi přestaly vyhovovat jen čtverce. Vyzkoušela jsem tedy Sketch pleny a jsem u nich stále :-)

Sketch plen mám asi 15 :-D Ty jsem dostala a přišlo mi, že jsem s nimi objevila Ameriku, tak jsem ještě sháněla ale už se neprodávají. Sehnala jsem dalších asi 7 kousků z druhé ruky a jsem spokojená. Je to francouzské froté a opravdu si nemohu stěžovat.

Používám do nich čtverc složený "na rovno" a to stačí. Později, když Sofinka začala mít větší nálož přes noc, tak jsem jen přidala vkládačku (vkládací plenu) ještě na složený čtverec.





Svrchňáků mám asi taky kolem 15 :-D Ale u nich je to dobře. Těch je lepší mít víc, od každého něco, protože se z mého pohledu každý druh hodí v jinou dobu a každému sedne něco jiného.

Mám tedy několik druhů patentek. Ať už dvouřadé nebo mám také jednořadé, ale ty nám v pozdějším věku přestaly vyhovovat, protože ta jedna řada špatně držela. Takže když už patentky, tak dvouřadé.




Několik jich mám s kapsou, do které můžu přidat vkládačku nebo savé jádro, ale to moc zas tak moc nevyužívám - spíš vůbec.




No a pak jich mám několik klasicky se suchým zipem, který nám poslední dobou vyhovuje nejvíce.




Snappky mám celkem asi 4 ale věčně jsou někde ztracené :-D Takže využívám jednu. Tato má prasklou jednu gumičku, ale to ničemu nevadí :-)




Mám ještě několik těchto plen, které nejsou nepromokavé, takže přes ně dávám ještě svrchňák a sucháč špatně drží, takže je spínám sponkou. Využívám je na delší cesty nebo na noc, když chci, aby Sofince plena vydržela delší dobu. Není to vyloženě něco, co bych doporučila ale jsem za ně ráda, protože se hodí :-)





No a pak mám ještě tuhle jednu kalhotovku. Kalhotovky jsem vůbec nechtěla a neplánovala jsem je. A to hlavně z důvodu, že se stejně musí překrýt ještě svrchňákem, tak proč čančat ještě pod to ale dostala se mi do ruky jedna značky Bambi Roxy a musim říct, že je skvělá. Dávám do ní ještě na rovno složený čtverec ale brzo mi z ní Sofinka už vyroste a bude se mi stýskat :-D




DRUHY ZAPÍNÁNÍ

Zapínání je hodně individuální. Jak už jsem to nakousla výše, tak nejdřív mi vyhovovaly pantíky, protože jsem je mohla utáhnout přes sebe a přišlo mi, že drží líp jak sucháč. Pak ale přišlo období, kdy se Sofinka dostala do velikosti, kdy se to zapínání divně sejde a buď to měla moc utažené nebo povolené, tak jsem se vrátila zase k sucháči. 

Počet mám ale 50:50 i když teď více převládají ty patentky, jelikož se mi nahromadily od kamarádky. U toho sucháče je problém, že se praním různě kroutí a pak, když se dítko plazí, tak sucháč dělá do oblečení díry.


EKO JEDNORÁZOVKY

Sofinka dostala o ségry a mamky k prvním narozeninám 3 balíky plen Naty, které jsou ze 60-70% z biologicky odbouratelných zdrojů. Neobsahují parfém, latex, chlor apod. Jsou vyráběny z geneticky neupravovaného kukuřičného škrobu a dalších přírodních složek.

Na to, že jsou na první dotek jak papír, tak to jsou držáci a savci :-D Testovala jsem je týden, než jsem s nimi zase začala šetřit a musím říct, že jsem opravdu hodně spokojená. Nečekala jsem až takový úspěch.





UBROUSKY

Perlan, perlan, perlan .. a voda :-D

Často se určitě setkáváte s doporučením na mycí olej Medvídek, se kterým mám taky zkušenost ale já osobně ho nemůžu doporučit. Zkoušela jsem nejdřív nastříkat na zadek a pak setřít a zkoušela jsem i naopak, nastříkat na ubrousek a setřít ale přišlo mi to suché a drhlo to. Perlan je lepší namočit, aby nasáhnul a změknul, což s Medvídkem nefungovalo. Takže jsme pouze u Perlanu a vody. Na cesty využiju nějaké klasické ubrousky (penaten, naty - ty mám teď nově) ale snažím se je nepoužívat vůbec. Lahev s vodou mám pravidelně v kabelce, takže neni problém perlan smočit, podle potřeby.

Perlan se dá mnohokrát vyprat a znovupoužít.


SEPARAČNÍ PLENY

Separační pleny se dávají přímo pod zadeček s tím, že pokud se dítě jen počůrá, tak se dají vyprat a znovu použít ale jinak se vyhazují.

Já je do plen nepoužívám, protože jakmile se pokadila, tak to bylo stejně po celý plíně, takže mi tam trochu ty separačky ztrácely smysl. Ale mám je schované, jakmile mi dojde perlan, tak budu je budu využívat místo ubrousků.




PRANÍ

Ve staré pračce jsem prala klasicky na 60° - zvlášť bílé a zvlášť barevné. Používám žlučové mýdlo a prací prostředek. Nepoužívám aviváž. Některé pleny se dokonce ani nesmí žehlit, takže na to pozor!

Od května mám novou pračku s parním programem a hlavně je větší (na 9kg), takže peru společně bílé i barevné na program Dětská parní péče a ještě k tomu přidám doplněk "intenzivní".

Před praním vždycky pleny nahromadím a to tak, že po přebalení plenu vezmu do vany, vymáchám a hodím do kýble. Pokud je pokaděná, tak jí vezmu pořádně rukou a namydlím žlučovým mýdlem. Pere se zhruba po těch 3 dnech. Pokud mám pleny jen počůrané, tak je vymáchám a hodím přes kýbl, tam proschnou a mohu prát krapet později. 


ZÁVĚR

Tohle neni celá moje výbava, ta by se na fotku ani nevešla :-D Mám toho hromadu ale taky spoustu věcí nepoužívám, proto jsem nechtěla fotit všechno. Chtěla jsem Vám přiblížit to, co považuji za základ a to, co z mého pohledu bohatě stačí.

Snad jsem na nic nezapomněla. Kdybych si ještě na něco vzpomněla nebo Vy, kdyby jste si na něco ještě vzpomněli, tak dejte vědět a já informace doplním.

Tímto článkem bych chtěla motivovat všechny, které mají z látkování obavy. Jde to snadno a bez práce. Záleží jakým směrem se uberete a jak se k tomu sami postavíte :-)

Dokonce se říká, že se děti v látkových plenách odplenkují dříve, než děti v jednorázovkách. Tak jsem na to zvědavá, jak to bude u nás. Věřila bych tomu :-)

Cokoliv Vás napadne, tak se ptejte.

Látkování ZDAR!

Žádné komentáře:

Okomentovat