21. listopadu 2017

ČTEME: A proto nejíme zvířátka

Když jsem zpracovávala recenzi na knihu Tenkrát svět, kterou si můžete přečíst zde, tak na mě zrovna na Facebooku blikla další veganská kniha, která se jmenuje A proto nejíme zvířátka. Tak jsem si řekla, že když už jsem v tom veganském čtení, tak by nebylo na škodu napsat i o této knize.

Ze mě nikdy vegan nebude ale zajímám se a jsem otevřela novým informacím a možnostem. Zajímá mě také různé podání těchto forem a i proto jsem chtěla tyto dvě knihy porovnat.

Napsala jsem na IFP Publishing, jestli mi knihu nemohou poskytnout za účelem recenze a bylo mi doslova rychlostí blesku odepsáno, že není problém a že jakmile budou mít knihu v ruce, tak mi jí odešlou. No a za víc jak měsíc opravdu dorazila, tak jsem měla ohromnou radost :-)




Tato kniha vyšla v zahraničí již v roce 2009, ale až nedávno byla přeložena do češtiny a vydána u nás. Její autorkou je Ruby Roth, pro kterou jsou tyto ilustrace specifické. Několikrát jsem se setkala s komentáři typu, že kuřata vypadají úmyslně jako vajíčka a krávy cíleně podvyživené atd. Tak to ale opravdu není. 

Co jsem koukala na další z jejích ilustrací, tak toto je prostě její styl. Takto kreslí a maluje, takže v tom nic negativního nehledejte.

Je to tedy první dětská knížka, která upřímně ale zároveň s citem ukazuje na špatný psychický i fyzický stav zvířat ve velkochovech.

Zvířata jsou ukázána jak v jejich přirozeném prostředí, tak ve smutných podmínkách velkofarem.

Kniha zaznamenává také dopad na naše prostředí, deštné pralesy a ohrožené druhy zvířat.




ROZDĚLENÍ KAPITOL

  • Domácí mazlíčci
  • Zvířecí rodina
  • Kuřátka
  • Krůty
  • Křepelky
  • Kachny a husy
  • Prasátka
  • Krávy
  • Oceán
  • Ryby
  • Deštný prales
  • Ohrožené druhy
  • Co ještě můžeme dělat? (dodatek)


Na úvod povídání o domácích mazlíčcích, které bereme jako členy naší rodiny a v životě by nás nenapadlo jim jakkoliv ublížit. Naopak, když umřou, tak se s tím často hodně dlouho smiřujeme.




Srovnání domácích mazlíčků se zvířecí rodinou a tím, jak je to na velkofarmách, kde zvířecí rodiny bohužel nepřichází v úvahu.




Fakta o drůbeži ve velkochovech, kdy nemohou létat, následovat své instinkty, bývají nemocní a ztrácí peří.




Každá z kapitol zmiňuje zajímavé informace a fakta o konkrétních zvířatech.

Zde například, že prasata ve skutečnosti vůbec nejsou prasata ale nedokáží se potit, aby ochladili sví těla a tak se plácají v blátě. Naopak patří mezi nejchytřejší, nejčistotnější a nejcitlivější zvířata na naší planetě.





Stejně tak se píše také o kravách, které se dokáží i urazit.





Opět bohužel pravdivé informace a fakta o tom, jak to chodí ve velkochovech a jak se kvůli velkochovům ničí planeta.




Ryby.

Mnoho lidí je ani nepovažuje za zvířata - setkala jsem se už s mnoha názory, že někdo nejedl maso ale s rybami problém neměl. Je to asi tím, že se s nimi člověk nemůže pomazlit, vzít si je do ruky nebo si je pohladit ale stále jsou součástí naší planety a měly by se na ně brát stejné ohledy jako na ostatní zvířata.





Je potřeba se nad našim chováním zamyslet a zkusit něco změnit. I malé změny se počítají, i malé zamyšlení může vést ke změně a o tom právě tato kniha je (nejen tato ale i Tenkrát svět). 

Jak se chováme k přírodě, tak je nám to vráceno a opravdu se jednou může stát, že na zemi ten život a příroda vymizí. Řeší se to každou chvíli ale mnoho lidí tomu nedává žádnou váhu nebo jim je to úplně šumák.




Cožpak chceme, abychom jednou na zvířata chodili koukat pouze do Zoo, protože jinde nebudou mít šanci přežít? Zamyslete se nad tím a zkuste něco změnit.

Nemusíte se stát hned vegany, ale není vyloučeno, že k tomu postupem času třeba nakonec dospějete, protože Vám to začne dávat smysl.




Ve srovnání v Tenkrát světem je tato kniha z mého pohledu naprosto ideální pro malé děti. Takže pokud nevíte, kterou, tak bych nejdřív pořídila tuto a až pak Tenkrát svět - ten bych viděla až pro ty starší. 

Kdybych měla vybrat jestli Tenkrát svět nebo tuto, tak bych vybrat nedokázala. Každá z nich je jiná, každá Vás donutí zamyslet se jinak, každá ve Vás zanechá různé druhy emocí a určitě doporučuji přečíst si obě dvě.

Tato kniha je opravdu krásná a neosobní - není zaměřená proti lidem, nejsou v ní tolik zapojeny ty silné emoce. Přijde mi něžnější, pohodovější, zábavnější a příjemnější. 

Často se zasmějete při čtení různých zajímavostí o zvířatech, není z ní to veganství tolik cítit a po jejím dočtení se budete usmívat :-)

Je zaměřená proti velkochovům, což je opravdu problém, a s tím by měl něco dělat každý z nás bez ohledu na to, jestli jí či nejí maso. Velkochovy jsou vážně zlo.

Pokud nedokážete bez masa žít, zkuste ho aspoň omezit. Stejně je obecně známo, že by se nemělo jíst každý den. Zkuste s ním začít šetřit a vzpomenout si na některou z těchto knih pokaždé, co nějaké to maso máte na talíři.

Poinformujte se po Vašem okolí, jestli se někde blízko Vás nenachází nějaké menší farma, kde můžete maso zakoupit aspoň s jistotou, že se se zvířaty zacházelo úplně jinak.

A pokud kolem Vás nic takového není, tak aspoň maso nakupujte tak, abyste zbytečně neplýtvali, abyste opravdu všechno snědli a nic nevyhazovali z důvodu zkažení apod.

Nejsem vegan ani vegetarián, ale snažím se s jídlem neplýtvat, nemít žádné zbytky, nic nevyhazovat a co se masa týče, tak ho kupovat minimálně a šetřit s ním.

Každá z těchto knih mi něco dala, každá z nich Vás donutí se zamyslet a chtít něco změnit - a už to je dobrý začátek a šance na lepší budoucnost.




Knihu můžete zakoupit například na oficiálním webu IFP Publishing

Cena: 379Kč

Žádné komentáře:

Okomentovat