4. prosince 2017

ČTEME: Co se děje o Vánocích

Úžasná a detailně propracovaná kniha většího formátu s pevnými stranami, kterou musí mít ve svojí knihovně každé dítko aspoň v ten předvánoční čas :-) Já se do ní zamilovala doslova okamžitě na první pohled. Kompletně mě pohltila a dýchla na mě tu správnou vánoční atmosféru.

Už hned na titulní straně se můžete zastavit a popovídat si o tom, co se tam děje. Snažte si všímat i detailů - například, že v jednom z oken tatínek zdobí stromeček nebo jak zajíc okusuje sněhulákovi nos :-D




Kniha se skládá ze 4 dvoustran

  • Na vánočním trhu
  • V rodinném domě
  • U vánočního stromečku
  • V zasněženém lese

Vánoční trh Vás zavede do kruhu různých stánků - s hračkami, vánočními ozdobami či betlémem.

Zde si můžete povídat například o tom, jak Mikuláš rozdává perníčky (i když vzhledově vypadá jako Santa Claus), proč se stromky musí protáhnout balícím zařízením, že chce pejsek sníst páníčkovi buřta nebo o lampiónovém průvodu :-)




Další dvoustrana Vás zavede do rodinného domu.

Tady je mnohem víc témat k povídání - každá místnost má svůj příběh. 

Na půdě tatínek bojuje s vánočními světýlky, v kuchyni babička cukruje Vánočku, vedle v místnosti maminka balí dárky. O patro níž se v kuchyni něco pálí mezitím, co rodina ve vedlejší místnosti zpívá koledy. V přízení se peče cukroví, kočka likviduje ozdoby na stromeček :-D a za dveřmi už čeká Santa Claus.




Tuto dvoustranu u vánočního stromečku mám ze všech nejradši. Je přenádherně ilustrovaná a mohla bych se na ní dívat celý den :-D

Děti u stromečku vesele rozbalují dárky, tatínek hraje na klavír určitě nějaké koledy, v krbu krásně oheň plápolá. S dárky se nezapomnělo ani na pejska, který už netrpělivě čeká až se ten jeho rozbalí. 

Nedá se nevšimnou ani krásných slaměných ozdob, kterými jsou ozdobeny větvičky připevněné ke trámu. A ozdoby na stromečku vypadají jako vizovické pečivo :-)




Poslední dvoustrana Vás zavede do lesa. V zimě by se mělo myslet i na zvířata kolem nás, aby měly dostatek jídla a zimu bez problémů přežily.

Zde si všechna možná zvířata můžete s dítětem ukázat pojmenovat. Také si můžete popovídat o tom, čím se přes zimu krmí a co byste jim Vy sami mohli donést do krmítek či krmelců.




CO SE DÍTĚ UČÍ

  • Popisovat děj
  • Vyprávět příběh
  • Reagovat na různé situace
  • Procvičuje slovní zásobu
  • Procvičuje komunikaci s druhou osobou

Je to jedna z těch knih, která má nespočet možností příběhů - tudíž ji jen tak nemůžete kompletně dočíst ale stále si můžete vymýšlet nové situace.

Na zadní straně máte i malou nápovědu v podobě několika postav a jejich popisku. Například, že teta Monika věší na strom krmení pro ptáčky nebo že Anička si na trzích u stánku může vybrat jednu plyšovou hračku.

Doporučený věk se píše od 2 let, ale já bych jí viděla klidně i pro roční děti, pokud se o knihy zajímají a pokud rády ukazují. Klaudinka jí dostala minulý rok k Mikuláši, když jí byly 3 roky, ale Sofinka si jí prohlíží už teď v roce :-)

Knihu můžete zakoupit napříkladna eshopu knížního klubu přímo ZDE.

Cena: 159Kč

Žádné komentáře:

Okomentovat