14. prosince 2017

VYRÁBÍME: DIY ozdoby na stromeček

Tento "recept" na internetu koluje už poměrně dlouhou dobu v různých poměrech a je dost oblíbený. 
Letošní rok jsme se chopili co nejvíce DIY domácí výroby všeho možného, takže nesmí chybět ani vyráběné ozdoby na stromeček :-) 




SUROVINY

  • 200g jedlé sody
  • 150ml vody
  • 100g kukuřičného škrobu

POSTUP

Připravíme si nepřilnavou pánev či hrnec - já jsem si zvolila hlubokou WOK pánev. 

Do pánve dáme všechny suroviny, zapneme střední plamen a mícháme, mícháme, mícháme. 

Opravdu musíte mít kukuřičný škrob, nezkoušejte to s bramborovým - nevyjde Vám to.

Jakmile se nám utvoří koule, tak pánev odstavíme z plotny a těsto na stole prohněteme. Nepřetahujte dobu vaření, jinak se Vám těsto přesuší a nebude tak hladké a jemné. Mně se ho krapet povedlo přesušit ale rozpracovala jsem to.

Do těsta můžete zamíchat různé druhy třpytek. Já si zvolila jemné potravinářské stříbrné, ozdoby se třpytí jako sníh

No a teď už jen vyválíme placku o tloušťce přibližně 3-4 milimetry a vykrajujeme různé tvary podle vlastní volby . Nezapomeňte ale dělat dirky, ať máte čím provlíknout nitku a můžete ozdoby pověsit na stromeček či větvičku.

Podsypávání pracovní plochy není potřeba ale pokud by se Vám lepilo, připravte si k ruce kukuřičný škrob, kterým si plochu lehce poprášíte.

V návodu bylo následné sušení v troubě po dobu 1 hodiny na 100°C ale já dala na tip od kamarádky - vykrájené tvary jsem poskládala na karton, který postupně vytáhne z těsta vodu, a suší se při pokojové teplotě asi 3 dny.

Pokud budete sušit na kartonu, tak je potřeba průběžně tvary otáčet, aby se nekroutily. Stačí třeba 3x denně, prostě podle potřeby :-)







S těstem se moc krásně pracovalo, jen tím, že jsem ho přesušila, tak mi tvrdlo už při vykrajování a práci mi to docela komplikovalo. Takže si dejte vážně pozor, ať ho nepřesušíte. Pokud by se Vám to ale přeci jen stalo, tak si stačí zlehka navlhčit ruce a těsto propracovat.

Tak ať se vše vydaří :-)

Žádné komentáře:

Okomentovat