28. září 2018

MÁMA ČTE: Velmi osobní kniha o zdraví

Margit Slimákovou se snažím aktivně sledovat již několik let. Začala jsem jí věnovat pozornost v době, kdy bylo starší Klaudince kolem 1 roku a já se víc a víc zajímala o zdravější způsob stravování, abychom mohli jíst zdravě a pestře celá rodina bez vyvařování dítěti zvlášť.
Margit píše opravdu jasně a srozumitelně. Její texty se čtou jedním dechem a vždy obsahují nespočet různých informací na nespočet různých témat. Mám v ní, jako v jedné z mála, důvěru a moc jí fandím v tom co dělá a do čeho se pustila.

Když jsem se dozvěděla, že bude vydávat knihu, tak jsem si řekla NO KONEČNĚ! :-D

Věděla jsem, že to bude pecka ale netušila jsem, že to bude až takhle skvělá kniha, která zahýbe celou naší republikou natolik, že se stane jednou z nejprodávanějších knih vůbec. A já jí mám navíc i s věnováním heč heč heč :-D.




VZHLED KNIHY

Kniha je sama o sobě unikát a to jak ve stylu, tak i ve vazbě a ilustraci.

Hlavně byste vůbec nevěřili, jaká je to bichle. Má celkem 335 stran! Toho jsem se v první chvíli trochu zalekla, protože nejsem vůbec aktivní čtenář a od takto tlustých knih dávám většinou rychle ruce pryč, ale zároveň jsem věděla, že se bude i přes takovu obsáhlost číst určitě dobře.

Zábavné ilustrace, zajímavý styl i rozvržení textu Vám nedovolí jen tak ve čtení přestat. Do knihy se doslova ponoříte, vypnete hlavu a nevíte o světě. Kolikrát jsem si řekla, že přečtu jen kousek, že musím dělat něco jiného a nakonec jsem četla hodinu a nemohla jsem se odtrhnout :-).

Jednotlivé stránky mi přijdou o chlup pevnější, než bývají u běžných knih. Takže jsem měla neustále pocit, že otáčím dvě strany naráz - což je ale dobře.

Kapitoly jsou odděleny barevně, takže Vám čtení o to lépe a rychleji utíká.

Na druhou stranu mi ale pevné tvrdé desky přijdou náchylnější ke třepení a odlupování první vrstvy, takže pokud možno, co nejdříve něčím obalit a zajistit.




KAPITOLY KNIHY

  • Úvod - Jak jsem se k propagaci zdraví dostala
  • Jídlo - Jezte skutečné potraviny
  • Nápoje - Pijte vodu
  • Pohyb - Hýbejte se celý den
  • Prostředí - Dbejte na prostředí
  • Práce - Dělejte, co vás baví
  • Prevence - Pečujte o sebe
  • Terapie - Převezměte zodpovědnost za své zdraví
  • Krása - Hýčkejte se
  • Na závěr - Nejlepší otázky

Každá kapitola má ještě několik podkapitol. Kniha je tedy opravdu přehledně rozdělená a doslova nacpaná neuvěřitelným množstvím veškerých informací až k prasknutí. Nejedná se o jednolité texty, ale geniální rozřazení :-).




ÚVOD - JAK JSEM SE K PROPAGACI ZDRAVÍ DOSTALA

Už v úvodu zjistíte, proč se kniha nazývá velmi osobní.

Margit Vás provede svými začátky na zdravotní škole a následně svými starostmi, strastmi, neúspěchem, cestováním, prvním psaním pro média, rodinným cestováním, stravováním v zahraničí, výživovými objevy apod.

Úvod je jako fascinující čtení jejího života. Ne, opravdu nepřeháním. To, co píše o svém životě a cestách, je tak zajímavé a tak moc nabité, až nechápu, jak to všechno mohla Margit vůbec stihnout aniž by jí aktuálně nebylo aspoň sto let .. hihi :-).

Jsem ráda, že jsem se o Margit mohla díky knize dozvědět tolik informací, že se v knize takto otevřela a povyprávěla o svém životě a všem co zažila. Díky tomu mi je zase o kus blíže.




JÍDLO - JEZTE SKUTEČNÉ POTRAVINY

Tato kapitola, zaměřená na jídlo a vše kolem něj, je nejobsáhlejší kapitolou z celé knihy a obsahuje několik dalších, informacemi nabitých, podkapitol:

  • Co a proč jíst a čemu se vyhnout
  • Cukr kolem nás
  • Dětská strava
  • Alternativní výživové směry a diety
  • Bio, GMO a konvenční produkce
  • Kravské mléko, vápník, kosti a konopí
  • Superpotraviny, margaríny, palmový tuk, extrudáty a mana
  • Jak převést znalosti na talíř

Každá z podkapitol má ještě další přehledně oddělené kapitoly. Informací je v nich tedy opravdu neuvěřitelné množství, ale všechny jsou důležité. Něco z toho už určitě znáte z webu Margit.cz nebo z jejích videí na youtube - například proč je agáve sirup omylem zdravé výživy nebo jaké jsou alternativy cukru, ale se spoustou informací se setkáte poprvé.





Kapitola dětské stravy, která určitě bude zajímat mnoho z Vás, je zaměřena na význam a přednosti kojení, jaké zvolit první příkrmy, imunologické okno a zařazování alergennů, rizika dětských potravin, co dělat když dítě nechce jíst apod. Dokonce v této kapitole najdete také recepty a tipy na svačiny pro školáky :-).





V alternativních výživových směrech Vás zajisté překvapí, že i přesto, že je Margit již 30 let vegetariánkou, tak tento způsob stravování nikterak nevnucuje, nevyzdvihuje a i přes svůj velký vliv netlačí na své čtenáře, aby se k této stravě naklonily. Naopak se nás snaží informovat ze všech stran a úhlů.




Nejen vegetariánské, ale také veganské téma parádně rozebírá a to včetně kvalitních informací o vitamínu B12. Rozepisuje se ale také o dalších alternativních výživových směrech, jako je například raw, makrobiotika nebo dokonce dieta podle krevních skupin (která mně osobně provázela celým dětstvím jelikož se o ní mamka dost zajímala) apod.




Dalším velmi zajímavým tématem, které je neustále aktální a často rozebírané, je téma kravského mléka a vápníku. Margit píše, že většina světové populace skvěle prospívá i bez konzumace mléka a tvrzení, že je mléko nezbytné pro zdravé kosti, je pouze heslo mlékárenského průmyslu, a ne výživový fakt - bohužel se tím ale stále v dnešní době mnoho lidí řídí, převážně starší generace (babičky, prababičky, tchýně ..).




NÁPOJE - PIJTE VODU

V této kapitole se dozvíte informace o tom kdy co pít, jestli je lepší balená nebo kohoutková voda, filtrovat či nefiltrovat, jak nám káva (ne)prospívá, o zbytcích léků ve vodě apod. Také se otevřou témata čaje 100x jinak, co takhle dát si sklenku anebo jak je to s doplňováním tekutin u kojenců.

Věděli jste, že kofein je stimulant, ale při pravidelném pití kávy si tělo zvykne a vybuduje si vůči němu přirozenou toleranci? A jak je to s tou sklenkou alkoholu? 

V pití alkoholu patří Česko mezi rekordmany a jeho nadměrnou konzumaci si mnohdy zdůvodňujeme tím, že je prospěšný zdraví. Jenže bohužel jde pouze o pozorovací studie, nikoli o kvalitní intervenční výzkumy.




POHYB - HÝBEJTE SE CELÝ DEN

K nejběžnějším důvodům, proč se nehýbeme, patří nedostatek času a chuti. Navíc každé čtvrté dítě v Česku trpí nadváhou, což je naprosto šílené! Mnoho ze školáků dokonce nechodí ani na tělocvik.

Margit zde naťukla moc hezké téma a to "Nebezpečí", která dětem prospívají:

  • Oheň - dovolte ohni vyučovat Vaše děti (rozdělat, udržovat, hasit ..)
  • Šplhání na stromy - posiluje všechny smysly
  • Vyřezávání - nůž stejně jako oheň vyučuje velmi přímo
  • Nocování v přírodě - přímo pod hvězdnou oblohou
  • Bosá chůze - také posílení všech smyslů

Pro tělo i duši je mnohem lepší pravidelný pohyb během celého dne, než večerní nálož ve fitku. Margit zde navíc doporučuje pořídit si krokoměr, který může zvýšit motivaci k pohybu.

Věděli jste, že nadměrné sezení je podobně rizikové jako kouření? V této knize najdete i doporučení pro sedavé pracující i celé firmy a dále doporučení na doma i pro celé školy.




PROSTŘEDÍ - DBEJTE NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ

V této kapitole je pěkně napsáno, že za znečištěné prostředí většina z nás viní kouřící komíny, auta nebo kuřáky. Kritizujeme dusičnany v salátech a v zimě ve městech nedýchatelný vzduch. Mnohé z toho nemůžeme úplně ovlivnit ale můžete změnit naše chování a zaměřit se na to, co se ovlivnit dá.

Co se týče slunce, tak to je to továrnou na Vitamín D, který je nezbytný pro naše kosti, obranyschopnost, práci svalů a prevenci některých nádorových onemocnění. Naším nejdůležitějším, nejlevnějším a nejpřirozenějším zdrojem je právě sluneční světlo (stačí 30 minut pobytu na slunci a máme vytvořené potřebné množství tohoto vitamínu) a nejlepším zdrojem v potravinách je olej z tresčích jater, tučné ryby a vaječný žloutek.

Víte, že je v Japonsku procházka v lesem povýšena na terapii? Odpočinkový pobyt v lese totiž snižuje krevní tlak, výskyt depresí a infekčních onemocnění.




PRÁCE - VYDĚLÁVEJTE TÍM, CO VÁS BAVÍ

Margit ve své knize otevírá i téma práce a to z důvodu, že právě práve ovlivňuje náš životní styl, náladu, zdraví i pohodu. Zásadně ovlivňuje i naše možnosti a způsob stravování.

Píše o svém boji za Zdraví do škol, o tom co prosazovala Skutečně zdravá škola a proč z ní nakonec vlastně odešla. Dále se zabývá problematikou spotřebního koše, kterým se neustále mnoho škol řídí a který je zastaralý aspoň čtvrt století a naprosto se pomíjí kvalita potravin.

I když já osobně nepracuji, ale bloguji, i tak je pro mě tato kapitola zásadní a zamyslela jsem se nad tím, jak k tomu všemu co dělám přistupuji a jestli by nebylo potřeba trochu zvolnit. Také se zmiňuje o tom, že je prokrastinace skvělým zdrojem nápadů - sama ty nejlepší nápady dostává na zahrádce, při procházkách apod. A je pravda, že mě trknou nejzajímavější nápady v době, kdy mám čistou mysl a jsem někde úplně mimo realitu :-).




PREVENCE - PEČUJTE O SEBE

V této zajímavé kapitole, která se týká prevence a péče o sebe sama, se dozvíte například jakým způsobem se Margit vyhýbá nemocem - my se s rodinou snažíme dělat vše pro to, abychom nemuseli k doktorům. Také jak trénovat imunitu nebo 7 zvyků spokojených lidí.

Margit zde rozebírá alkohol i kouření a její návrh protikuřáckého zákona.

V Británii už 10 let platí přísný zákaz kouřeí ve všech restauracích, hospodách, barech a dalších uzavřených veřejných prostorách a výsledkem je dramatický pokles úmrtnosti na srdeční infarkty a mozkovou mrtvici. Podle lékařů tento zákon vedl k obrovské kulturní změně a to zejména mezi mladými lidmi.




TERAPIE - PŘEVEZMĚTE ZODPOVĚDNOST ZA SVÉ ZDRAVÍ

Druhá nejvíce obsáhlá kapitola v knize se zaměřuje na příčiny nemocí a podmínky úspěšné terapie, moderní medicínu, poruchy příjmu potravy, očkování, poruchy chování, homeopatii a bachovy květy, porody nebo potraviny a výživové doplňky.

Opět se jedná o kapitolu, která je doslova přesycena zajímavými informacemi a poznatky.

Rozepisuje se o tom, jak funguje farmaceutický průmysl, který dodává pacientům i neúčinné a v některých případech dokonce zdraví poškozující léky a jestli je farmakoterapie vždycky nutná. léky mají totiž silné účinky, jenže často však přinášejí i velká rizika a proto je považuje za možnos úžasné, ale spíše poslední volby.




Téma porodu je u nás často probíraným tématem hlavně z důvodu, že cokoliv, co vybočuje zajeté klasice je hned alternativní či lesanské. Přitom podle WHO plyne přirozený porod svým tempem bez zbytečných zákroků, jen s podporou a odborným dohledem (porodní asistentky). Dnešní zdravotnictví umí kompetence žen porodit jedinou větou shodit na absolutní nulu - například, že s takovou pánví neporodí, že je dítě moc velké tak aby počítala s císařským řezem apod.

Margit také vypisuje své osobní zkušenosti z různých porodnic v různých zemích. Rozebírá i to, že se v Německu dalo rodit bez holení, klystýrů, nástřihu, omezování jídla a pití apod.




Dalším velkým tématem, do kterého se Margit v této knize pouští, je téma očkování. Popisuje zásadní rozdíly v jeho praktikování v Česku a Německu a předává doporučení na (z jejího pohledu) nejsympatičtější přístup k řešení běžných zdravotních potíží těch nejmenších.

Naťukne i téma stravy v nemocnicích, které je (pro změnu z mého pohledu) neustále na denním pořádku různých zdravěji zaměřených facebookových skupin. Strava v nemocnici je postavena na desítky let starém výživovém doporučení.

Velmi zajímavým tématem je to, že poruchy chování u dětí může podporovat nerozpoznaná potravinová alergie a co při poruchách chování sama Margit doporučuje. Roztrhl se totiž pytel se zlobivými dětmi - netvrdí, že strava je základní příčinou narušeného chování ale zcela jistě může kvalitnější jídlo s případným omezením rizikových potravin jen prospět. S tím já musím souhlasit, protože například po shlédnutí filmu That sugar film, jsem zůstala koukat s otevřenou pusou. Takže na tom všem rozhodně něco bude.


KRÁSA - HÝČKEJTE SE

Posledním tématem je téma krásy. Všechno totiž se vším souvisí a spokojenost s vlastním vzhledem a tělem prospívá zdraví. A proto Margit do své knihy zahrnula i mini kapitolku na téma krásy.

Co je vlastně krása? Je potřeba první šedinu na hlavě hned obarvit? Jak je to s dekorativní kosmetikou a riziky konvenční kosmetiky?

Divila bych se, kdyby do této kapitoly Margit nepřidala také informaci o všemi opěvovaném menstruačním kalíšku, do kterého se já osobně stále nemůžu dokopat .. a to doslova :-D. I přes to, že jsem si myslela, že o menstruačním kalíšku vím víc než základ, jsem se v této kapitole dozvěděla ještě něco navíc. Navíc také doplnila praktické tipy k jeho používání.




ZÁVĚREM

Nejedná se o odborné texty ale takové přátelské psaní, které okamžitě jednoduše pochopíte a nebudete potřebovat další vysvětlení. Cizí slova, která jsou v textu použita, najdete vždy vysvětlena na konci stránky - například fortifikace potravin, permakultura, biodiverzita, anekdotální evidence, glykemický index apod.

Margit se vždy snaží svá tvrzení podkládat různými zdroji informací, kterých nespočet najdete na konci každé velké kapitoly a která si následně můžete sami prostudovat.

Kniha má tak velký úspěch, že se tiskne již druhé vydání. Budu ji mít neustále po ruce jako chytrou příručku pro všechny různé příležitosti. Snadno a rychle se v ní listuje a dohledávají se konkrétní informace. Je opravdu skvěle a přehledně rozdělená.

Doporučuji ji tedy úplně každému bez ohledu na to, jestli Margit zná, zabývá se těmito směry nebo se teprve v tomto ohledu učí orientovat. Je skvělá jak pro začátečíky, tak i pokročilé a opravdu klobouk dolu za to neskutečně přehledné zpracování a tu ohromnou škálu důležitých informací.

A děkuji přímo Margit za poskytnutí tohoto veledíla k recenzi :-).


Pokud Velmi osobní knihu o zdraví od Margit Slimákové čirou náhodou ještě nevlastníte, tak ji zakoupíte na oficiálním eshopu nakladatelství albatros a to přímo ZDE.


Cena: 399Kč (aktuálně sleva na 339Kč)

Žádné komentáře:

Okomentovat