15. října 2018

UČÍME SE: Rozvoj řeči - Zvuky a slabiky

Pozor! Pozor! Pozor!

Držte se! Protože tohle! Tohle! To je prostě VELEDÍLO! Co strana to pecka! Co strana to wooooooow! Od samého začátku jen s nadšením a beze slova otáčíte na další a další stránku.

Ne vážně nepřeháním, ani trochu. Jen se snažím co nejpřesněji popsat moje pocity ohledně novinky s názvem Rozvoj řeči - zvuky a slabiky, kterou ilustrovala má milá Vendula Hegerová.

Je zaměřena na děti předškolního věku ani vlastně nevím, kde začít. Je toho tolik, že nevím kudy to celé uchopit. Takže tu bude asi opravdu hooooodně moc fotek.

Nepřestávám být v úžasu, jak je kniha skvělá!




ÚVOD

Aneb co nám říká předmluva.

Tato kniha nabízí širokou škálu úkolů, cvičení a her, které pomohou předškolním dětem při rozvoji řeči. Je rozdělena do dvou částí.

První část se zaměřuje na poznávání a rozlišování zvuků. Druhá je širokým spektrem možností, jak si hrát se slovy a slabikami. Jednotlivé úkoly podněcují sluhové a zrakové vnímání, rozvíjejí aktivní i pasivní slovní zásobu, jazykový cit či fonematický sluch. Navíc stimulují kognitivní funkce a jemnou motoriku.




OBSAH

Pracovní kniha se skládá celkem ze 65 úkolů na 71 stranách.

Příklady některých z nich:

  • Zvířata a jejich mláďata
  • Co slyšíš v lese?
  • Toč a poslouchej
  • Kam zvuky patří?
  • Nauč se zvířecí řeč
  • Vlakem, nebo autem?
  • Zamyky, zamyky!
  • Puzzle
  • Jak to řekneš?
  • Domečky
  • Výlet do Českého ráje
  • Co k sobě patří?
  • Hádej na co myslím!
  • Co slyší tvoje ucho?
  • Hadice, poklice, pavouci 
  • Cvrnkání kuliček
  • Řetízky slov
  • Kluci, buci, holky, vdolky
  • Semafory

No a v další části recenze Vám vypíchnu to, co se nám v knize líbilo úplně ze všeho nejvíce.


DOPISNÍ OBÁLKA

Skvělé řešení vystříhnutých aktivit, které tak zůstanou neustále v pracovní knize a nehrozí, že by se mohly někam zatoulat nebo vypařit - známe že? :-D

Stačí jen nalepit obyčejnou obálku, kterou si můžete třeba i nějak nazdobit, a postupně do ní poukládat vše, s čím jste již pracovali.




KDE ŽIJÍ A JAK DĚLAJÍ

V této aktivitě rozšiřujete slovní zásobu dítěte a opakujete zvířecí hlasy. Vystřihnete oboustranné obrázky a přiřadíte je tam, kde zvířata chybí. Musíte se trefit ale také do správného obydlí.

Můžete si povídat o tom, která další domácí zvířátka znáte a co rády jedí.

Dítě by mělo odpovídat celou větou.




KDO SE OZVAL?

V tomto případě se provičuje sluchová paměť.

Víte, jak dělá pes, moucha, had .. ? Zavřete oči a poslouchejte, které zvíře na Vás volá.

Vystřihněte oboustranné obrázky a přikládejte je v pořadí, jak je samy slyšíte.




CO SLYŠÍŠ V LESE

Kde se to Ema s Filipem ocitli? A co to slyší za divné zvuky? Poznáte je všechny?

Vystřihněte si obrázky a rozložte je na stůl. Dítě zkouší hádat k čemu patří jednotlivé zvuky, kterými se Vy rodiče ozýváte.

Hned na to přikládá obrázky na správná místa a spojuje si zvuk s konkrétním obrázkem.




POJĎTE KE MNĚ JAKO

Skvělá aktivita nejen na grafomotoriku, ale taky na pohyb jako takový. S dětmi můžete napodobovat zvířata a snažit se chodit stejně jako chodí jednotlivá zvířata.




HRA S PADÁKEM

Zajímavá hra s padákem, kdy se dá tužka na start a na povel TEĎ se s ní točí kolem padáku dokolečka dokola. Jakmile zazní STOP, dítě tužku zastaví a zkusí danný zvuk napodobit tolikrát, kolikrát ukazuje kostka

Hraje se dokud se neprojdou všechna políčka.

Můžete si také společně rozebrat děj - proč je klukovi zima, komu volá tatínek, co dostala holčička k narozeninám.




JAK SE CÍTÍM

Tak tahle aktivita baví i dvouletou Sofinku. Snaží se Filipa a jeho grimasy napodobit, i když tomu ještě pořádně nerozumí, a vážně ji to moc baví :-).

S Klaudinkou se už dají emoce krásně rozebrat a povídáme si o různých situacích anebo si jednoduše jen procvičujeme obličej.




KOUZELNÝ BUDÍK

Zábavná hra s kouzelným budíkem. Jednoduchá ale nápaditá a opravdu moc se mi líbí.

Budík, na kterém se střídají roční období. Procvičte si s dětmi jaká jsou roční období, co v nich děláme, čím se vyznačují.

Stačí jen položit prst nebo tužku na start a jakmile uslyšíte tikot, točte prstem či tužkou kolem budíku tak rychle, jako slyšíte tikot. Hnec co uslyšíte crrrrr, zastavíte a podíváte se, kde zrovna stojíte.




TROJICE SLOV

Tato aktivita mi připomíná moji milovanou knížku Rýmovačky naší Kačky. Jako malou mě moc bavilo právě toto tvoření zdrobnělin a doufám, že to bude stejně tak bavit i Klaudinku.

Opět si vystřihnete obrázky z pravé strany a postupně je přiložíte tam, kam patří. Musí souhlasit počet koleček s počtem slabik ve slově.

Klidně zkuste vymýšlet i další.




VÝLET DO ČESKÉHO RÁJE

Když na to tak koukám, tak by nebylo na škodu Vendulku Hegerovou ukecat do nějaké cestovní dětské turistické mapy anebo alespoň turistického zápisníku (co Vendul? :-D).

Hra s Emou a Filipek, kteří vyrazili do Českého ráje. Hraje se tak, že si vyberete barvu turistické značky a vydáte se na cestu. Každý obrázek pojmenujete, vytleskáte a  vybarvíte buď červené anebo zeleně, podle toho, kolik má slabik.

To je prostě nádhera! 




CHYŤTE ZLODĚJE

Ha! Taky trochu akce a napětí. Ta kniha má snad všechno :-D.

Sousedův byt byl vykraden. Majitel bytu je ale někde v zahraničí. Krádež vyšetřuje detektiv Ouško, jenže to co se ztratilo, ví pouze mluvcí papoušek Hugo, kterému ale nikdo nerozumí.

Pomůžete vyřešit tuto záhadu?




KDO TU BYDLÍ?

V každém patře domku musí bydlet obyvatelé se stejně začínajícím jménem.

Vyškrtněte všechny, kteří do patra nepatří.

Vždy klademe důraz na první slabiku, aby ji dítě snadněji odlišilo.




NAVLÉKÁME KORÁLKY

Opět parádní aktivita na návaznost dalších slov. Rozvíjí se tím sluchová paměť i slovní zásoba.

Vystřihněte si kartičky s obrázky na spodní části strany a přiřaďte je na správné místo podle slabiky, kterou navazují.




CVRNKÁNÍ KULIČEK

Cvrnkání kuliček do správných ďůlků podle toho, jakou slabikou končí.

Můžete je cvrnknout prstem, pro srandu a zpestření a následně je vzájemně spojit tužkou.

Mimojiné si dítě také procvičí barvy.




SLOVNÍ FOTBAL

Najdete cestu k bráně a střelíte gól? Ale nepodvádějte!

Musím říct, že tato pracovní kniha slušně dokáže zabavit i mě. Samé lepší aktivity, které si zkouším i sama bez dětí jako třeba teď při sepisování recenze. Proto mi trvá delší dobu, když si u toho tolik hraju :-D.

Zábavná hra Slovní fotbal trochu jinak. Skvělý nápad! 




ŘETÍZKY SLOV

Aneb jak jsem psala před chvílí. Hraju si a hraju, sama nerušeně při spící Sofince a čas letí a letí a já si furt hraju :-D. Kniha, která krásně zabaví i dospělé noo.

Vystřihněte si obrázky ze spodní části strany a spojte do řetízku jednotlivá slova, která končí stejnou slabikou. Trochu zahřejeme mozkové závity.

Opět parádní nápad a sestavení!




FILIP S EMOU SE LOUČÍ A TLESKAJÍ

Jako borec na konec je připravený rébus, ve kterém si vymyslíte slovo. To slovo nakreslíte jako obrázek, k němu přidáte slovo se stejnou slabikou na začátku ale i na konci, spočítáte slabiky, nakreslíte rým a tak dále!

Perfektní zakončení neuvěřitelně povedené pracovní knihy.

I já musím tleskat. Krásná práce!




ZÁVĚREM

No nemám slov! Nevím, tady dochází slovní zásoba mě :-D.

Výborný je, že u každého úkolu najdete doporučený věk a zvýrazněnou obtížnost. Dokonce je nápověda pro práci s konkrétní aktivitou či úkolem rozdělena jak pro děti tak i pro rodiče. Kdybyste náhodou nevěděli na co se dětí ptám a jak z té danné strany vytěžit maximum :)

Některé aktivity jsou ještě na Klaudinku těžké, ale o to déle nám pracovní kniha vydrží. Ještě není předškolák, do školy půjde až později tím, že je narozena v říjnu.

Klobouk dolu za zpracování a nápady!


O AUTORCE

Mgr. Petra Klapáková je zkušená odbornice v oboru předškolní a speciální pedagogiky. Výchově a vzdělávání se věnuje více jak třicet let.

V roce 2008 založila jednu z prvních soukromých škol v Praze 9 akreditovaných ministerstvem školství.

V současnosti se věnuje ambulantní péči, poradenským a konzultačním službám a to včetně diagnostiky předškolních dětí a jejich přípravy na vstup do základních škol



Toto veledílo v podobě pracovní knihy Rozvoj řeči můžete zakoupit na eshopu albatrosmedia.cz přímo ZDE.


Cena: 169Kč !!!

2 komentáře:

  1. Děkuji za tip! Knížku jsme pořídili, ale mate mě, že v pokynech k jednotlivým stránkám je vždy "poslouchejte".... ale CD jako součást není? Nebo chybí jen nám? Děkuji za radu :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nene, kdepak. CD není součástí. Koukala jsem, že tam je párkrát zmíněno "poslouchej" ale to spíš u vyťukávání anebo u malovaných CD, kdy napodubujete zvuky.

      Vymazat