7. listopadu 2018

HRAJEME SI: "Sensory bins" s figurkami Safari LTD Toob 3 x jinak

Co se týče různých aktivit, tak se většinou inspiruji na různých zahraničních webech, které přímo i odebírám emailem a samozřejmě se taky dost kochám na Pinterestu.

Safari LTD tuby jsou v zahraničí na různé aktivity využívány opravdu ve velkém a nejvíce právě na různé druhy "sensory bins", které se dají vytvářet na nespočet různých témat. V podstatě snad na všechno, co si jen usmyslíte.

S eshopem montessorihracky.cz spolupracuji už několik měsíců a když mi přišel email, jestli bych nechtěla testovat právě Safari LTD tuby, tak jsem neváhala a v hlavě už mi běhaly nápady právě na podobné "sensory bins".

Vybrala jsem si 3 druhy - motýly, tučňáky a korálový útes. I když bych nejradši měla snad všechny, protože se s nimi dá vymýšlet opravdu hromada různých aktivit na mnoho způsobů.




Starší verze mají na vršku tuby zeměkouli, která se točí. To Sofinku chytlo hned v prvním okamžiku a vydržela s tim točit pěkně dlouho :-D. Novější verze nemají otočná víčka, jsou celé oranžové a úchytka se dá stáhnout a vytáhnout.



Otevírat se dají i spodní částí v případě, že by se Vám něco hůře lovilo - jako například právě motýli, kterým se ven dost často vůbec nechce. 




Každá sada obsahuje jiný počet miniatur a miniatury jsou různých velikostí. Mě samotnou překvapilo, že jsou v podstatě velké, čekala jsem je menší. Každopádně to bylo příjemné překvapení, o tom žádná :-)


CO JE TO SENSORY BIN/SENSORICKÝ BOX?

V podstatě se jedá o jakýkoliv box či tác s různými druhy materiálů, které rozvíjí jemnou motoriku a smysly - především zrak a hmat ale také sluch.

Dají se vytvářet opravdu na všechna možná témata ať už sváteční - velikonoce, halloween, vánoce anebo zvířecí jako uvidíte v tomto článku.

Jsou spíše pro předškolní děti, které se mohou zároveň učit o jednotlivých zvířatech a napodobovat jejich životní prostředí. Učí se jejich názvy, prohlíží si jak vypadají anebo pracují s třísložkovými kartami.

Můžete použít všemožné druhy materiálu - písek, kamínky, vodu, modelínu, sůl, mouku, papír, kuličky, korále, dřevo, listí, suché potraviny, hlínu, trávu, led apod.

Když si jednoduše do vyhledávače napíšete "sensory bin", vyjede Vám jich nespočet.



SAFARI LTD TUBA - MOTÝLI


Motýly jsem si zvolila proto, že jsme se zrovna v tu dobu chystali do Motýlího domu v Karlových Varech a věděla jsem, že následně motýli holky chytnou a budou se o ně víc zajímat.


OBSAH TUBY

  • Morpho menelaus
  • Phoebis philea
  • Anteos clorinde
  • Papilio garleppi
  • Cymothie sangaris
  • Evenus regalis
  • Papilio blumei
  • Anaea clytemnestra

Na internetu jsem si ještě stáhla obrázek přímo s názvy motýlů, na který je následně může dítě přiřazovat. Také ho můžete roztříhat na kartičky a přiřazovat jednotlivě. No a nebo z nich vytvořit třísložkové karty, pokud by se dítě chtělo vyloženě naučit jednotlivé názvy.





SENSORY BIN S MOTÝLY

Využila jsem doslova co dům dá, aby bylo vidět, že mnohdy není potřeba nic zvlášť kupovat ale aktivitu vytvoříte i z toho, co zrovna máte doma.

Jako podklad jsem použila víko z přenosného tácu na různé buchty apod.

Smíchala jsem fazole mungo, černou čočku a trochu cizrny, čímž vzniknul základ. Dále jsem přidala skleněné zelené kamínky, barevné bambulky a také stavebnici, která je ve tvaru květin - z té jsem vybrala od každé barvy jednu květinu.

Využila jsem také jeden smyslový půlkruh, kterých máme celou sadu a které jsem použila i do ostatních sensorických boxů.




A takto už je hotový sensorický box i s motýli. Dal by se také krásně použít na životní cyklus a nebo hmyz. Takže neni určen vyloženě jen motýlům, ale můžete ho využít i na jiné miniatury nebo zvířata.




Motýli jsou z měkkého plastu o velikosti tak 3,5 prstu dospělé ruky. Mají krásné syté barvy a jsou parádně pestrobarevní.




Nevýhodu vidím v tom, že se opravdu špatně vyndavají z té tuby a některé je potřeba trochu napravit, jelikož jsou zmuchlaní - což se dá dítěti ale krásně odůvodnit reálným důvodem.




Motýl, který se právě vyláhne z kukly má opravdu zmuchlaná křídla a musí nějakou dobu setrvat na kukle, než mu křídla proschnou a narovnají se. Až pak je schopný svého prvního letu :-). 





SAFARI LTD TUBA - TUČŇÁCI


Před nějakou dobou jsem vytvářela ledovou aktivitu s figurkami Schleich. Tučňáky jsem vybrala z důvodu, že jsem chtěla vyzkoušet ještě nějakou podobnou aktivitu jen bez vody a právě tučňáci se mi k ní hodili ze všeho nejvíce.


OBSAH TUBY

  • 2x Plavající tučňák
  • Mládě tučňáka
  • Tučňák oslí
  • Tučňák císařský
  • Tučňák uzdičkový
  • Tučňák galapážský
  • Tučňák Humboldtův
  • Tučňák skalní
  • Tučňák kroužkový

Opět jsem si na internetu vyhledala obrázek tučňáků. Pozor ale na to, abyste našli opravdu ten přesný obrázek, jelikož se tuba měnila a původní by neodpovídal. Prvně jsem tiskla bez názvů, ale nakonec jsem našla přímo s názvy, tak jsem tiskla znovu.

Můžete si vytisknout i bez těch anglických názvů a dopsat tak třeba ty české :-).





SENSORY BIN S TUČŇÁKY

Musím přiznat, že tenhle "sensory bin" se mi líbí snad ze všech nejvíc. Je krásně ledový s modrými kamínky a tučňáci v něm budou zaručeně šťastní :-D.

Stačilo balení hrubozrnné soli, modré a matně bílé skleněné kamínky, průhledné plastové krystaly, kusy polystyrenu a opět jsme použili pár sensorických půlkruhů.

Jako podklad jsem využila spodní část přenosného tácu na buchty.




No uznejte sami, nevypadají šťastně? :-D 




V tomto případě se velikosti různí. Některé figurky jsou větší na 3 prsty, jiné jsou menší. Je tam i baby penguin, který je ze všech nejmenší.





Tady jsme použili sensorický půlkruh bílý a modrý.





Joo, líbí se jim tam .. krásné spokojené výrazy! :-D





SAFARI LTD TUBA - KORÁLOVÝ ÚTES


Korálový útes jsem vybrala proto, že holky fascinuje naše akvárko, které máme v ložnici, tak jsem jim chtěla vytvořit nějaké na hraní, jen bez vody, aby se jim neustále nekalila.

Nemohli jsme sehnat čistě kamínky, tak jsme využili písek. Pokud ale máte možnost hrubších kamínků, tak následně můžete zkusit i trochu vody. To bude radosti :-D.


OBSAH TUBY

  • Chobotnice
  • Mořský koník
  • Hvězdice
  • Mušle kauri
  • Korál
  • Potápěč
  • Poklad
  • Ploskozubec
  • Skalára
  • Bodlok pestrý
  • Klaun

Tady se mi obrázek jaksi nevešel, ale lepší jsem nenašla a kdybych to zmenšila, bylo by to moc malý. Proto Vám sem nedávám odkazy ke stažení, protože je lepší, když to sami omrknete a zjistíte, co Vám sedne.




V tomto případě opět pozor na starou a novou verzi tuby, ať nejdřív netisknete to, co vůbec neodpovídá - jako já :-D. A pak zbytečně nemusíte tisknout znovu. Figurky i tak poměrně odpovídají, jen trochu přesahují okraj, ale to není nic, co bych potřebovala řešit.




SENSORY BIN - KORÁLOVÝ ÚTES

Zde bohatě postačí nějaký vysový průhledný box, aby do něj bylo vidět i ze stran.

Dále jsme použili písek, mušle, perleťové korálky různých velikostí a zbylé díly sensorických půlkruhů. To si myslím, že bohatě stačí, protože ho následně figurky dost obsadí :-).




A takhle už vypadá hotový i s figurkami, které, jak vidíte, zabírají opravdu dost místa. Proto je lepší základ boxu nepřeplácat ať tam zůstane nějaký prostor. 




Díky průhlednosti a výšce plastového boxu můžete koukat i ze stran a děti tak mohou mít své vlastní akvárko na hraní. Odvážlivci mohou zkusit použít i nějakou tu vodu na zpestření a zkoušku důvěry.




I korálový útes se liší různorodou velikostí figurek.




Potápěče jsem zapíchla mezi sensorické půlkruhy, aby bylo vidět, že se vážně potápí :-D.




Můžete si s potápěčem zahrát třeba i na honbu za pokladem a ze sensorického boxu vytvořit jedno velké dobrodružství. Poklad můžete více ukrýt a potapěč ho bude hledat.




Ryby i mušle se dají do písku krásně zapíchnout, takže vypadají, že opravdu plavou.




V korálovém útesu nesmí chybět ani perlorodka, kterou jsme vytvořili ze dovu polovin mušlí a perleťových korálků.




Potápěč se při hledání pokladu může se potýkat i s nebezpečím v podobě chobotnice apod.




ZÁVĚREM

Každá figurka má svůj název přímo na sobě, jen u tučňáků se to musí luštit trochu víc, protože to na černém podkladu není moc k přečtení. 

Sensorické půlkruhy máme z eshopu Kidtown. Kromě toho, že se dají využít do sensorických boxů, tak také zvětšují, mohou se prosvicovat baterkou apod.

Vytvářením těchto sensorických boxů jsem se namotivovala neskutečně a snad časem vytvoříme i další. Doufám, že se Vám líbí tak, jako se líbí nám. Klaudinka je z nich úplně paf a Sofinka naštěstí jen fascinovaně kouká :-D

2 komentáře:

  1. Boze karol, tyhle clanky miluju. Zatim nemam odvahu si delat doma s piskem (holky 1,5r a 3r), ale musim se inspirovat a vytvorit neco nebordelnateho. Diky za to ze pises.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju moc .. tento článek mi dal hodně zabrat a takové komentáře pak hodně potěší :-)

      Vymazat