Tradiční čínská medicína mě baví hlavně ve smyslu stravování. Je známá téměř 5000 let a vše co se o ní ve myslu stravy píše, mi dává smysl.
Snažím se řídit hlavně stravováním podle ročního období a rozlišováním potravin na zahřívající a ochlazující. Přijde mi logické se v zimě jídlem zahřívat a v létě ochlazovat. Paradoxně to ale často bývá zavedeno právě opačně a my se ze zvyku v zimě vnitřně ochlazujeme.
Snažím se řídit hlavně stravováním podle ročního období a rozlišováním potravin na zahřívající a ochlazující. Přijde mi logické se v zimě jídlem zahřívat a v létě ochlazovat. Paradoxně to ale často bývá zavedeno právě opačně a my se ze zvyku v zimě vnitřně ochlazujeme.
Třeba takové citrusové plody jsou ochlazující potravinou,
ale my je máme spojené s Vánoci, protože vůně mandarinek k Vánocům patří. Jíme je pomalu na kila a divíme se, že je nám pak věčně zima anebo že máme neustále ledové ruce. Ochlazuje také syrová zelenina, proto bychom měli v zimním období dávat přednost zelenině vařené na páře.
Stačí, že na tělo a organismus působí mnohdy dost nepříznivě počasí. Neměly bychom ho zatěžovat  ještě nevhodné zvoleným jídlem. Často navíc dochází k mýlce, že ochlazující potraviny = potraviny chlazené, v lednici, ale přitom tyto potraviny ochlazují obecně. Jogurt, který má pokojovou teplotu Váš organismus vnitřně ochladí úplně stejně. Tím, že ho vyndáte z lednice několik hodin předem si moc nepomůžete.
Před několika lety jsem si pořídila knížku  názvem Výživa podle pěti elementů a byl v ní přiložený plakát s přehledem, která potravina zahřívá či ochlazuje. Také jsou ale neutrální potraviny, které jsou vhodné celoročně a můžou se všelijak kombinovat s ochlazujícími i zahřívacími potravinami.
Zahřívající potraviny nejen, že zahřejí organismus ale také dodají energii a zlepšují spalování tuků.
Zahřívající potraviny nejen, že zahřejí organismus ale také dodají energii a zlepšují spalování tuků.
Vypsala bych několik příkladů pro přehled:
HORKÉ POTRAVINY
- Kari
 - Pepř
 - Chilli
 - Jehněčí
 - Česnek
 - Ovčí/kozí
 - Svařené víno
 - Plísňové sýry
 - Sušený zázvor
 - Kajenský pepř
 - Grilované maso
 - Vysokoprocentní alkohol
 
TEPLÉ POTRAVINY
- Mák
 - Ocet
 - Káva
 - Kopr
 - Tuňák
 - Batáty
 - Treska
 - Kokos
 - Pažitka
 - Slepice
 - Skořice
 - Vlašáky
 - Švestka
 - Hořčice
 - Kozí sýr
 - Ovčí sýr
 - Broskev
 - Meruňka
 - Hřebíček
 - Medovina
 - Uzené ryby
 - Červené víno
 - Fenyklový čaj
 - Čerstvý zázvor
 - Dýně hokkaido
 - Čerstvá bazalka
 - Červená paprika
 - Čerstvá majoránka
 
NEUTRÁLNÍ POTRAVINY
- Med
 - Kapr
 - Datle
 - Vejce
 - Krůta
 - Losos
 - Špalda
 - Bulgur
 - Mléko
 - Máslo
 - Mrkev
 - Quinoa
 - Kuskus
 - Polenta
 - Hovězí
 - Brambor
 - Vepřové
 - kedluben
 - Kvasnice
 - Černý čaj
 - Ledový salát
 - Šípkový čaj
 - Zelené fazole
 - Červená řepa
 
Nedám ruku do ohně za to, že je seznam na 100% pravdivý, na každého různé potraviny mohou působit jinak (například káva je sporná) ale jako přehled mi přijde dostatečně fajn. Našla jsem tam ale chybu ve smyslu pohanky, která je zaručeně zahřívající a zároveň vysušující potravinou, jenže v tomto seznamu je zaznamenaná jako osvěžující.
Opatrnost se zahřívacími potravinami by měla být hlavně u lidí:
- Trpících nervozitou
 - S hyperaktivitou
 - S nočním pocením
 - S nespavostí
 - Se sklony k migrénám
 
Každopádně nevím, jak vy, ale já s tímto způsobem zahřívání začínám na svařáku :-D. Ráda bych ale také konečně vyzkoušela nějaký ten domácí pečený čaj.
Doplňující informace jsem použila z webu http://www.nasevyziva.cz/.
Zahřívání ZDAR!
Žádné komentáře:
Okomentovat