Bulgur jsem objevila před pár lety a od té doby nesmí v naší kuchyni chybět :-) Oproti sacharidové královné rýži je doporučovaný při diabetu a troufám si říct, že se hodí téměř kamkoliv jako "náhrada" té rýže. Je hodně zdravý ale i přes to málo známý.
Často se srovnává s kuskusem - bulgur je nalámaná pšenice a kuskus je pšeničná krupice ale nám kuskus moc nechutná (Klaudinka ale sní všechno), kdežto bulgur máme rádi na všechny způsoby a hlavně při těhotenské cukrovce jsem ho dost využívala. Recepty s kuskusem se dají bez problémů nahradit právě bulgurem a naopak :-)
Je to tedy předvařená nalámaná pšenice. Vzniká tak, že se tvrdá pšenice umyje, uvaří, usuší a naláme na menší kousky. Má vysokou nutriční hodnotu, je sytý - tudíž ho do porce stačí málo a člověk se brzy cítí dostatečně plný, ale zároveň je lehce stravitelný. Také má nízký obsah tuků.
Nejčastěji se z něj tradičně připravuje kisir, pilaf či tabouleh.
OBSAHUJE
- Hořčík
 - Fosfor
 - Železo
 - Draslík
 - Vápník
 - Sodík
 - Vlákninu
 - Betakaroten
 - Kyselinu listovou
 - Vitamíny skupiny A
 - Omega 3 a 6 mastné kyseliny
 
POZITIVA
- Detoxikuje tlusté střevo
 - Podporuje rychlost metabolismu
 - Snižuje chutě na sladké
 - Zklidňuje nervový systém
 - Normalizuje hladinu cukru v krvi
 
POUŽITÍ
- Salát
 - Příloha
 - Sekaná
 - Nádivky
 - Karbanátky
 - Bulguroto
 - Zapékaný
 - Ranní kaše
 - Do polévek
 
PŘÍPRAVA
Já osobně bulgur buď propláchnu a vhodím přímo do polévky jak zavářku anebo ho propláchnu, přidám 2-3 násobné množství vody, vařím zhruba 10 minut a pak ho pod pokličkou nechám dojít.
Dá se ale připravit i čistě jen zalitím vroucí vodou, kdy ho necháte půl hodiny odstát a nebo ho můžete zalít studenou vodou a necháte ho nabobtnat zhruba hodinu. Tyto způsoby ale nemám vyzkoušené. Každopádně je to lepší, protože si tím zachová veškeré živiny.
DRUHY BULGURU
DRUHY BULGURU
- Celozrnný
 - Pohankový
 - Špaldový
 - Ječmenný
 
DALŠÍ INFORMACE
- http://www.viviente.cz/bulgur-rychla-a-vyborna-priloha/
 - https://www.zena.cz/volny-cas/5-duvodu-proc-bychom-meli-jist-bulgur/r~i:article:804392/?redirected=1508966527
 - http://www.receptnazdravi.cz/clanky/bulgur-zdravi-v-kazdem-soustu/
 

Žádné komentáře:
Okomentovat