Internet je plný různých receptů na rohlíčky, které se pečou v období sv. Martina. Stáčí se do podkov, jelikož byl sv. Martin patron koní.
Jelikož je dělám úplně poprvé, tak jsem hledala recept, od kterého se odrazit a je jich opravdu nepřeberné množství. Můžete dělat kynuté, nekynuté, křehké. Já ta kynutá těsta moc neumím, ale za to miluji křehká těsta podobná třeba šlehačkovému cukroví. Tak jsem hledala a hledala až jsem našla inspiraci, kde si každý najdete to své :-)
První pokus skončil fiaskem - což můžete vidět na Facebookové stránce blogu přímo zde, ale vyhecovala jsem se a druhý den jsem se pustila do další verze. Rozhodla jsem se pro tvarohové těsto, které se používá na různé druhy závinů :-)
SUROVINY
Jelikož je dělám úplně poprvé, tak jsem hledala recept, od kterého se odrazit a je jich opravdu nepřeberné množství. Můžete dělat kynuté, nekynuté, křehké. Já ta kynutá těsta moc neumím, ale za to miluji křehká těsta podobná třeba šlehačkovému cukroví. Tak jsem hledala a hledala až jsem našla inspiraci, kde si každý najdete to své :-)
První pokus skončil fiaskem - což můžete vidět na Facebookové stránce blogu přímo zde, ale vyhecovala jsem se a druhý den jsem se pustila do další verze. Rozhodla jsem se pro tvarohové těsto, které se používá na různé druhy závinů :-)
SUROVINY
- 140g špaldové mouky na koláče a sušenky
- 115g měkkého plnotučného tvarohu
- 115g másla
- + vajíčko na potření
Na makovou náplň
- 300ml plnotučného mléka
- 250g mletého máku
- 2 vrchovaté lžíce medu
- 2 lžičky mleté vanilky
POSTUP
Smícháme všechny suroviny a hněteme těsto na pomoučené pracovní ploše (moučila jsem stejnou moukou, jako je v receptu), střídavě pravá a levá ruka. Bude lepit ale ne moc. Nechtěla jsem ho přemoučit, tak jsem z něj vytvarovala kouli a nechala jsem ho odpočívat v lednici zhruba 2 hodiny.
Mezitím si připravíme makovou náplň a to tak, že si dáme do hrnce mléko s mákem a vaříme do zhoustnutí. Následně až směs trochu vychladne, přidáme med a mletou vanilku.
Té makové náplně je opravdu velké množství, ale já jí prostě miluju :-D Vy si můžete úplně v klídku udělat poloviční dávku a také Vám ještě zbyde. No a nebo rovnou uděláte dvojitou dávku těch rohlíčků :-D Já se bála, že se mi zase nemusí povést, tak jsem jich udělala jen pár - ale zpětně si říkám, že bych jich mohlo být víc, jak jsou dobré :-)
Rozehřejem si troubu na 180°C a odleželé těsto z lednice lednice vyndáme. Opět si pomoučíme pracovní plochu a prohněteme. Stále mi zlehka lepilo, ale nechtěla jsem to s moukou už přehánět. Jen jsem si podle potřeby pomoučila ruce nebo poprášila stůl.
Mezitím si připravíme makovou náplň a to tak, že si dáme do hrnce mléko s mákem a vaříme do zhoustnutí. Následně až směs trochu vychladne, přidáme med a mletou vanilku.
Té makové náplně je opravdu velké množství, ale já jí prostě miluju :-D Vy si můžete úplně v klídku udělat poloviční dávku a také Vám ještě zbyde. No a nebo rovnou uděláte dvojitou dávku těch rohlíčků :-D Já se bála, že se mi zase nemusí povést, tak jsem jich udělala jen pár - ale zpětně si říkám, že bych jich mohlo být víc, jak jsou dobré :-)
Rozehřejem si troubu na 180°C a odleželé těsto z lednice lednice vyndáme. Opět si pomoučíme pracovní plochu a prohněteme. Stále mi zlehka lepilo, ale nechtěla jsem to s moukou už přehánět. Jen jsem si podle potřeby pomoučila ruce nebo poprášila stůl.
Vyválíme si hada, kterého rozdělíme na 7 dílů. Z každého dílu si v ruce vytvoříme oválek a vyválíme placku.
Vždy na kraj, kterým začneme rolovat, připravíme lžičku makové náplně, kterou zlehka rozetřeme. Pak už jen opatrně zarolujeme a rohy zahneme, aby náplň nevytékala.
Rohlíčky potřeme rozšlehaným vejcem - já použila bílek z předchozího nepovedeného receptu.
Pečeme na 180°C zhruba 20 minut. Nechala jsem je péct hezky do zlatova :-)
A jelikož sv. Martin přináší i první mrazíky, tak jsem si umlela na moučku třtinový cukr a vychladlé rohlíčky jím zasněžila.
Takto úžasně vypadá zakousnutý :-) Jsou syté a zároveň křupavé a křehké.
Inspiraci od které jsem se odrážela, ale také mnohem víc najdete zde.
Přeji dobrou chuť a pohodový svátek sv. Martina :-)
Rohlíčky potřeme rozšlehaným vejcem - já použila bílek z předchozího nepovedeného receptu.
Pečeme na 180°C zhruba 20 minut. Nechala jsem je péct hezky do zlatova :-)
A jelikož sv. Martin přináší i první mrazíky, tak jsem si umlela na moučku třtinový cukr a vychladlé rohlíčky jím zasněžila.
Takto úžasně vypadá zakousnutý :-) Jsou syté a zároveň křupavé a křehké.
Inspiraci od které jsem se odrážela, ale také mnohem víc najdete zde.
Přeji dobrou chuť a pohodový svátek sv. Martina :-)
To vypada moc dobre :-) Uplne jsem na rohlicky dostala chut ;-) Ale my na sv. Martina slavime narozeniny, takze misto rohlicku bude dort. Myslite, ze by slo testo pouzit i na strudl? Hledam nejakou zdravejsi alternativu ke kupovanemu listovemu testu (na domaci zatim nemam odvahu).
OdpovědětVymazatUrčitě by se dalo použít i na štrůdl :-)
VymazatTak jsme upekli a jsou vynikající 😋 udělala jsem rovnou dvojnásobek a do jedné poloviny jsme ještě zabalili měkké sušené švestky. S manželem milujeme tuto kombinaci - švestky s mákem.. Syn pomáhal tvořit ve všech fázích. Moc děkujeme za tip! 😊👍
OdpovědětVymazatČím se dá nahradit špaldova mouka,když ji zrovna nemám ?
OdpovědětVymazatKlasickou hladkou, kterou běžně používáte. Špaldová je zdravější verze.
Vymazat