16. dubna 2020

HRAJEME SI : Ubongo Duel - Souboj pro dva

Ubongo Duel je pro mě úplnou novinkou. Dlouho mám vyhlídnuté klasické Ubongo, protože já jsem ten typ hráče, který miluje, když má hra co nejvíce různých komponentů - ideálně nějaké kamínky. To mě baví a to se mi na hrách moc líbí. Hry si proto vybírám především tak, aby mě zaujaly na první pohled.

Ve spolupráci s Albi mi byla zaslána tato verze, tak jsem byla zvědavá, co nás to vlastně s manželem čeká a jak moc se hra liší od ostatních verzí. Jestli nás nadchne anebo jestli to bude jen takové lážo plážo hraní.

Pokud pravidelně sledujete moje "příběhy" na Instagramu, tak jste si mohli všimnout, že se z této hry stalo pravidelné hraní a oba jsme s manželem nadšení! Nejdříve jsem ho porážela jako nic, ale čím více jsme hráli, tím více se manžel zlepšoval, až najednou začal porážet on mě.

Ubongo Duel je především o rychlosti, hbitosti a přesnosti. Musíte mít mysl jasnou a musíte mít hlavně náladu a dostatečnou energii. Jinak se to na hře odrazí a pak to nemá tu správnou šťávu.

Tak se společně pojďme na hru detailně podívat.




OBSAH

  • 2 figurky
  • Dvacetistěnná kostka
  • Počítadlo bodů
  • 2x sada 21 dílků
  • 2x pytlíček na "zip"
  • 2x sada 9 oboustranných karet
  • Pravidla hry (česky a slovensky)
 

FIGURKY A KOSTKA

Figurky jsou tvarově velmi zajímavé, spíše vypadají jako takové zvláštní sošky. Jsou z průhledného plastu o velikosti cca 4 cm. Kostka má celkem 20 stěn, ale nám pravidelně padá číslo 16, což je docela vtipné, jako kdyby jiná čísla snad ani nebyla :-D.




POČÍTADLO BODŮ

Vždy se hraje na 5 vítězných a po každé výhře si svoji figurku posunete směrem vpřed. Je z pevného kartonu, stejně jako jednotlivé dílky. Jen tak ho nezničíte, museli byste se opravdu hodně snažit. Je tedy "batoletivzdorné" :-D. Počítadlo bodů je oboustranné ještě pro způsob hry, kdy jsou mezi hráči velké výkonostní rozdíly.






NÁVOD

Návod obsahuje seznam herního materiálu, princip hry, přípravu hry, průběh hry, tipy, konec hry, další pravidla a jiná varianta hry. Vše je popsáno naprosto pochopitelně bez jakýchkoliv pochybností o způsobu hry.



HERNÍ DÍLKY

Herních dílků je tedy celkem 42 v šesti různých barvách. Nejdříve je potřeba všechny dílky vyloupnout na jednotlivé kousky.




Klaudinka s námi hru ještě nehraje, ae ráda si vezme jedno balení dílků a staví si jen tak na stole, jak ji dílky do sebe zapadají. To samé i Sofinka. Takže si ze hry holky v podstatě vytvořily puzzle.



Abyste nemuseli jednotlivé dílky před každou hrou rozdělovat, balení obsahuje také dva sáčky, do kterých sadu vždy vrátíte a tím máte dílky před každou hrou připraveny a rozděleny.



KARTY SE ZADÁNÍM

Karty se zadáním jsou rozděleny na část A a část B. Část A je vždy na 4 dílky a část B je vždy na 5 dílků. Každá část má celkem 9 karet. Dohromady je tedy celkem 360 různých kombinací. A ne, nedá se to zapamatovat ani náhodou.




Horní fotka je příklad karet části A, spodní fotka je příklad tří karet části B zblízka.



Akdyž nemáte parťáka do dvojice, můžete si skládat i sami.



PUSŤME SE DO HRY!

Připravíte si počítadlo bodů, zvolíte si barvu figurky a domluvíte se na konkrétní hrací kartě. Kostkou u nás hází vždycky ten, kdo předchozí kolo prohrál, jinak jsem první já hahaha! :-D

Připravíte si dílky odstartujete si hru.

Zde je příklad skládání karty B9 při hodu čísla 2.




Stavět se dá opravdu na nespočet způsobů ale většinou Vám bude chybět úplně jiný dílek, než který potřebujete použít. Já měla jednu hru, kdy jsem si říkala, že si snad začnu čárkovat kolik možností se špatným posledním dílkem jsem použila, protože jich bylo snad patnáct. Takže se neradujte předčasně, dokud nemáte jistotu, že nasadíte opravdu všechny dílky správně.




Tadááá .. UBONGO!



POMOC S ŘEŠENÍM

Jsou hry, které odehrajete během minuty. Jsou hry, které odehrajete za několik minut. Jsou ale i hry, kdy si říkáte, že to snad ani řešení nemá a kdy ani po čtvrt hodině nemáte správné řešení a už si opravdu nevíte rady.

Nám se něco takového stalo hned po pár prvních hrách a je na Vás, jak se v té hře zachováte. Jestli ji ukončíte a hodíte si kostkou znovu anebo jestli využijete možnost omrknout řešení.

Nám ta hra nedala spát. Potřebovali jsme vědět jak to tam patří.

Řešení jsem v pdf ke stažení našla pouze ZDE.

Můžete si ho stáhnout pro stav nouze, ale nenechte se zlákat a nekoukejte na řešení pokud to nebude opravdu nutné, byla by to škoda :-).


ZÁVĚREM

Jakmile začnete se svými drahými polovičkami prohrávat, vyměňte je! :-D

Hra je skvělá! Nemám osobní srovnání s žádnou jinou Ubongo verzí, ale tahle se mi líbí zatím ze všeho nejvíc především tím, jak je rychlá, hbitá a že se dá krásně hrát i když Vám děti pozdě večer usnou a na delší hru by nebyl čas.

Bodovací kartička Vás nutí přitlačit, přitvrdit a nenechat se porazit. To, že prohráváte o dva body nic nezamená. Stále to můžete s přehledem změnit - to se mi povedlo už několikrát.

Já si hrou navíc plním i svoji touhu skládat puzzle, na které aktuálně nemám čas ani prostor.

Oficiálně je doporučena pro děti od 8 let, ale dospěláky (zvlášť ty soutěživé) chytne okamžitě a už nikdy je nepustí. My máme hru připravenou hned u stolu na pravidelné hraní.

Pokud Vás Ubongo Duel zaujal natolik, že ho co nejdříve potřebujete zakoupit a včera již bylo pozdě, najdete ho na eshopu Albi přímo ZDE.


Cena: 449Kč

Žádné komentáře:

Okomentovat