23. června 2020

UČÍME SE: Kouzelné čtení - Vesmírné puzzle

Poslední recenze na knihu Kouzelného čtení od Albi je na blogu téměř před rokem. Uff, to je pěkná doba co myslíte? Až jsem úplně zapomněla, jak se taková recenze píše, hahaha :-D.

Je to ale i proto, že nám tužka začala zlobit a před Vánoci jsem řešila problém, kdy nám nefungoval Adventní kalendář. Jelikož tu v okolí nemáme nikde Albi prodejnu, tak jsem to řešila po emailu, že ji odešleme poštou. Jenže v lednu porod a než jsem se rozhoupala, bylo jaro a začala korona krize.

Reklamaci jsme nakonec odesílali někdy koncem března a do 2-3 týdnů nám přišla úplně nová tužka, kterou si od té doby užíváme především ve smyslu koled, protože holky dohánějí, co nestihly o Vánocích. Albi ještě tímto děkujeme za skvělý přístup, komunikaci i řešení problému!

Každopádně Klaudinka má období Vesmíru, ale takové to období kdy už opravdu pátrá, zkoumá, chce znát názvy planet, jak vypadají jejich výřezy (na to mám appku) a já se jí v tom snažím co nejvíce podpořit, abych takové senzitivní období využila na maximum.

Na puzzle Kouzelného čtení jsem koukala už nějakou dobu, ale měla jsem obavy z toho, aby se rychle neponičily neustálým rozkládáním a sestavováním. Řešila jsem to i s kamarádkou, která je z puzzlí nadšená a řekla jsem si, že Klaudinka je docela opatrná a že to zkusíme. Ve spolupráci s Albi bych Vám ráda tyto puzzle přiblížila :-).




PRŮVODCE

V krabici s puzzlemi najdete průvodce s popisem  všech ovládacích ikon. Je to dvoustrana o velikosti přibližně A5, která Vás seznámí s tím, jak jednotlivé ikony pracují a co od nich můžete čekat.





PUZZLE

Přesně tohle já mám ráda. Když vysypete puzzle z pytlíku do krabice a krásně tu krabici vyplní. Ne jako u jiných puzzlí, kde je ještě hromada volného prostoru. Tohle je úplně ideál.




Překvapilo mě, jak jsou jednitlivé dílky veliké. Čekala jsem je o kus menší, ale to vůbec nevadí. Je to naopak dobře! Nejen, že půjdou bez problémů stavět ale ani se neopracují opakovaným používáním a skládáním, jak jsem si myslela.




SESTAVENÉ PUZZLE

Jelikož fotky dost zkreslují a nemusí Vám dostatečně přiblížit velikost, vzala jsem si na pomoc metr a puzzle jsem přeměřila. Na šířku mají 50cm a na výšku zhruba nějakých 35cm. Takže jsou hezky veliké a prostorné. Klaudinka většinu detailů postaví sama, ale pak se začne ztrácet v souhvězdí a černých puzzlích - s tím ji tedy pomáháme. Jinak je to v její režii.
 



VYSVĚTLIVKY IKON

  • Kniha - Základní názvy
  • Žárovka - Další doplňující informace
  • Nota - Poslech zvuků
  • Kostka 1 - Zahraj si jednoduchý kvíz
  • Kostka 2 - Zahraj si těžší kvíz
  • Kostka 3 - Zahraj si těžký kvíz
  • Kruh - Zopakování
  • Čtverec - Zastavení čehokoliv, co tužka říká


JEDNOTLIVÉ IKONY

Tyto ikony slouží k zapnutí a regulaci hlasitosti. Vždy je potřeba nejdříve ťuknout na ikonu zapnutí, aby Vám tužka nepřehrávala jinou knížku, kterou měla naposledy.




Tyto ikony budete využívat při kvízech - buď budete odpovídat potvrzením nebo křížkem anebo budete používat odpověď A, B, C.




S těmito ikonami budete pracovat nejvíce. Určíte si, jestli budete chtít poslouchat základní názvy a informace nebo jestli zkusíte nějaký kvíz apod. Vždy se stačí jen ikony dotknout tužkou a hned se přepnete na požadované informace.




OTÁZKY V KVÍZECH


Jednoduchý kvíz (hledání)

  • Najdi planetu, která obíhá nejblíže Slunci
  • Najdi na měsíci stopy po dopadu planetek a meteoridů
  • Najdi umělou družici Země

Těžší kvíz (háček, křížek)

  • Má Venuše hustou atmosféru?
  • Podařilo se už lidem někdy navázat kontakt s obyvateli jiné planety?
  • Obíhá Slunce kolem Země?

Těžký kvíz (a, b, c)

  • Kolikátá v pořadí od Slunce je Země? 
  • Co našly automatické sondy, které zkoumaly povrch Marsu?
  • Ze kterého jazyka pochází slovo vesmír?


DETAILY OBRÁZKŮ NA PUZZLÍCH

Musím říct, že se mi ilustrace docela i líbí. Klaudinka se podle nich dobře orientuje v planetách a sama. Ráda bych pak ještě mrkla přímo na knížku Kouzelného čtení - Vesmír, ale tohle je zajímavé zpestření ve smyslu stavění puzzlí.




"Měsíc je přirozená družice země. Má asi 50x menší objem a velice řídkou atmosféru. Vědci předpokládají že má, stejně jako Země, žhavé jádro. Má pevnou kůru a po celém povrchu vrstvu kamenní a prachu. Je to pusté místo bez vody, bez rostlin, bez vzduchu života. Zatím měsíc navštívilo 12 lidí a prvním astronautům trval let k měsíci 3 dny."




"Planetární sondy jsou vysílány, aby zkoumaly planety, jejich měsíce a planetky. Jsou vybaveny kamerami a nejrůznějšími měřícími přístroji. Tato sonda se jmenuje New horizonts. Jako první vyfotografovala zblízka trpasličí planetu Pluto."




"Mezinárodní vesmírná stanice byla smontována na obežné dráze Země z dílů postupně dopravovaných kosmickými loděmi. Byla budována za spolupráce 16 zemí. Největší vesmírná stanice všech dob je obydlená od roku 2000. Slouží lidským posádkám jako pozorovatelna a laboratoř."




DOPORUČENÝ VĚK

Oficiální doporučení pro tyto vesmírné puzzle Kouzelného čtení je 5-12 let. To věkově odpovídá. Jen nevím, jestli ta horní hranice není moc vysoko. Přeci jen dnešní puberťáci jsou trochu jinde, ale do těch 10 let minimálně si myslím, že budou použitelné s přehledem.


ZÁVĚREM

Je to zase trochu něco jiného, než klasické knížky Kouzelného čtení a já jsem ráda, že se Kouzelné čtení neustále rozvíjí a rozšiřuje, že nezůstává pouze u knížek ale přidávají puzzle, pexesa, mini knížky, farmu apod.

Pokud máte doma malé milovníky vesmíru - ať už holky nebo kluky, je to krásný dárek, který zabaví nejen je, ale také celou rodinu. Někdy je teda trochu "vopruz", že se musí postavit a až pak s nimi pracovat, ale pokud se zapojíte všichni, postavíte je rychle.

Jsou pevnější, než běžně dostupné papírové puzzle a snadno do sebe zapadají. 

My je máme hotové postavené na velkém tácu z Ikey. Nevejdou se na něj sice úplně přesně, ale nesedí jen horší řádek, takže vše potřebné na komunikaci s tužkou je naprosto bez problémů.

Pokud byste chtěli tyto vesmírné puzzle od Albi pořídit, najdete je na jejich eshopu přímo ZDE anebo v kamenných prodejnách Albi, Dráčiku či Globusu.


Cena: 314Kč

Žádné komentáře:

Okomentovat