8. září 2020

UČÍME SE: Šimonovy pracovní listy č.25 - Hravá grafomotorika

Už jste si museli všimnout, že Šimonovy pracovní listy miluju. Máme jich doma už pěknou sbírku a stejně objevuju ještě další, na které mám spadeno. Jen tak nějaké pracovní listy nedoporučuju, protože je toho plno různě ke stažení, ale tyto nikdy nezklamou a já jsem zase nadšená!

Ve spolupráci s nakladatelstvím Portál vám tentokrát představím Šimonovy pracovní listy číslo 25, které jsou nazvány jako Hravá grafomotorika a níže vidíte zmínku, že jsou pro praváky i leváky.

Předškolní děti, jimiž jsou pracovní listy určeny, se stávají spoluautory hravých a veselých obrázků. Smyslem není napodobení přesných tvarů, ale uvolnění ruky, fixace správného držení tužky, správného sezení a dále vedení nepřerušované linie.




PÁR SLOV K PRACOVNÍM LISTŮM

V úvodu se dozvíte, že k tomu, aby se dítě naučilo číst i psát, potřebuje mít dostatečně rozvinuté zrakové a sluchové vnímání, prostorovou orientaci, řeč a koncentraci pozornosti. Mělo by mít ale také dostatečně uvolněnou paži. Mělo by být schopné současně pohybovat ramenem, loktem, zápěstím i prsty.

Grafomotorickým cvičením, která pracovní sešit nabízí, by měly předcházet uvolňovací cviky, kdy děti například krouží pažemi tvary a linie, které najdete uvnitř pracovních listů, a jakoby kreslí do vzduchu. Všechna nabízená grafomotorická cvičení se také dají provádět na velkých formátech papíru nebo mokrou houbou na suchou tabuli.

Pro práci s pracovními listy následně zvolit kvalitní pastelky či měkké tužky, které zanechávají stabilní stopu. Obsahově jsou parádní a já inspiraci určitě využiju i u malých prcků v babyclubu právě tím, že se dá snadno praktikovat i na velké ploše.




DETAILY PRACOVNÍCH LISTŮ

A zase jsem měla problém, abych to nenafotila kompletně celé, protože je to naprosto bájo a nadchly mě tak, že bych se do nich začmárala sama. Zrovna nedávno jsem přemýšlela nad tím, jakým způsobem jsme procvičovaly grafomotoriku my jako děti. 

Vzpomínám si, že mě to moc bavilo a dokonce jsem našla i pracovní sešit z první třídy. Jen ta červená propiska, která mé tahy opravovala, mi celý ten dojem a hezké vzpomínky zkazila. Ale když se nám to povedlo, dostaly jsme razítko - obrázek kočičky a tu jsem milovala :-).

No, to bylo jen takové povzdechnutí. Pojďme se na ně tedy podívat detailněji. Jsou totiž propleteny komixem a příběhem, který celé to grafomotorické cvičení zpestří.




Nakreslíte klubíčka pro kotě, žabí skoky, klouzání z kopce nebo stromy ohýbající se ve větru. A když už jsme u toho větru, tak nakreslíte i jeho sílu a déšť, který kreslí na okna.




Také letadla ve vzduchu, která s holkama každý den pozorujeme. No a vlaštovky by potřebovaly natáhnout další dráty, na které si sednou. Jelikož bez práce nejsou koláče, tak na další straně nakreslíte koláče a zkusíte i provazy pro provazochodce.




Sněhuláci to jsou páni, uválejte jim další koule a hned vedle se pokuste o linky na noty, ať hudba krásně zní :-).




Z jedné strany vlasy plné vln a z té druhé kouř nad komíny. Dokreslíte i slunce, které se schovalo a opravíte klouzačku, která už je oježděná.




Pro maminku k svátku nakreslíte korále a pro Simonku dokreslíte naušnice. Zkusíte i na strom dokreslit švestky, ať jich je pořádné množství.




Simonka by si přála další brýle, aby měla na střídání.




A zmrzlinovému osvěžení žádné dítě neodolá. Z toho ale dětem bude určitě zima, tak je potřeba dokreslit také vzory na svetru a rovnou pomozte i babičce uplést svetr. No a blíží se podzim, takže na vás čeká také pořádné dlouhý dračí ocas.




Ztratila se kola u auta a tulipánům chybí listy. Ve váze chybí květiny a taky se musí dokončit masky na karneval.




Červený šátečku kolem se toč - vylepšíte maminčin šátek? A co zkusit dokreslit i domky?




Bludiště je parádní trefa a klidně by tam mohlo být i vícekrát :-D.




A tady již začíná část, která je "naležato". Rychlá kola frčí rovnou čarou vpřed, triko visící na šňůře nemá pruhy, špagety se zamotaly, uletěl klobouk, koník skotačící na louce a mnoho dalšího.




Dokreslíte užovce kamarády? A vytvoříte houpačku z vln?




A co takový bublifuk, létající motýlci, padající sněhové vločky anebo spadané listí?




Domalujte hrnečky a navlékněte korále. A kdo vůbec opraví pilu?




To je ale činností k doplnění co? Některé jsou jednoduché, jiné jsou už náročnější a detailnější, drobnější kdy je potřeba, aby se dítko soustředilo na každý pohyb tužky. Opravdu hravá grafomotorika každým coulem :-).


ZÁVĚREM

Opět doporučuji domu každému, kdo má školkové dítko. Můžete se vyřádit všichni. Zkuste nalepit velký papír na vchodové dveře - poku nechcete riskovat zeď :-D. A uvidíte, jaký úspěch sklidíte a věřím, že i vy sami se do grafomotoriky pustíte. Opravdu nespočet skvělé inspirace.

Pokud Vás Šimonovy pracovní listy zaměřené na hravou grafomotoriku zaujaly a chtěli byste je vyzkoušet, najdete je přímo ZDE. Šimonovy pracovní listy zaměřené na logopedii jsem recenzovala ZDE, na rozvoj slovní zásoby jsem recenzovala ZDE, do přírody za zvířátky jsem recenzovala ZDE a na celkový rozvoj jsou ZDE

Já jsem opravdu nadšená .. ze všech :-).


Cena: 135Kč

Žádné komentáře:

Okomentovat