15. února 2024

MÁMA ČTE: Třída plná nápadů - Celoroční projekt pro MŠ

Další z parádních inspiračních publikací nejen pro mateřské školy, kterou bych vám ve spolupráci s nakladatelstvím Portál chtěla představit, je publikace Třída plná nápadů. Volně navazuje na publikaci s názvem Třída plná barev a nabízí učitelkám pestrou škálu podnětů - pohádky, básničky, výtvarné i pohybové činnosti, hudební chvilky a mnoho dalšího.

Celkem v sedmi různorodě tématických a zajímavých kapitolách se komplexně věnují náplni RVP tak, aby vše bavilo jak děti, tak i dospělé kolem nich. Přeci jen je velmi důežité, aby činnost bavila nejen děti, ale i jejich průvodce.

Tak se na Třídu plnou nápadů pojďme podívat blíže :-).

 

 

 

OBSAH PUBLIKACE

  • Úvod
  • Já a moje rodina
  • Dopravní prostředky všude kolem nás
  • Zimní hrátky vlese
  • Co objevíme u potoka
  • Velikonoce
  • Květiny, kvítka, kvítečka
  • Zoologická zahrada
  • Přílohy
  • Použitá literatura


 

ÚVOD DO PUBLIKACE

V úvodu se dočtete o návaznosti s publikací Třída plná barev, kterou jsem zmínila hned na začátku recenze. Také se dozvíte, že si vyzkoušíte různé výtvarné techniky jako třeba akční malbu, koláž či prostorové práce. Využijete odpadové materiály (taky je využívám nejraději) a vyhrajete s s prakticky zaměřenými tématy - některá jsou sice využitelná jen v některých ročních období ale jiná využijete celoročně.


 

1. KAPITOLA - JÁ A MOJE RODINA

Prvním tématem je téma rodiny. Popovídáte si o rodinách dětí i o tom, jaká povolání jejich rodče dělají a pokud něco děti neznají, přiblížíte jim to. Na procházce si nasbíráte kamínky, které později využijete jako rodinu. V pohybové hře vyzkoušíte všemi oblíbenou hru hlava, ramena, kolena, palce.


 

Každé dítko nakreslí sebe sama, z kamínků vytvoříte hlavy členů rodiny, pojmenujete si všechny části těla, z různých větviček vytvoříte postavy, na výtvarné zahradní akci vytvoříte celé postavy z přírodnin, látek i papírů.



Vyrobíte dárek pro maminku i pro tatínka a v závěru kapitoly se dočtete, že je cílem kapitoly pochopení toho, že rodina je to nejcennější, co dítě ve svém životě má. A že ho rodiče i blízcí podporují a snaží se mu pomáhat po celý jeho život.


 

2. KAPITOLA - DOPRAVNÍ PROSTŘEDKY VŠUDE KOLEM NÁS

Dopravní prostředky nás obklopují každý den ať už doma jako hračky, tak i venku jako koloběžka, tříkollka, kolo, odrážedlo, plastová motorka, tak i později auto, autobus, vlak a na cestách například traktor, metro, trolejbus a mnoho dalších. Pozorujte je a povídejte si o nich na společných procházkách.


 

Na volném prostranství si zahrajte na to, že řídíte nějaký dopravní prostředek - vytvořte si v rukách imaginární volant a běhejte s dětmi všude okolo. Popovídejte si kolik lidí může jezdit v autě, k čemu je auto potřebné, povězte si básičku o autíčku a vyrobte si model auta z tvrdnoucí hmoty nebo modelíny.


 

Na procházce můžete navštívit i stavbu a pozorovat, jaké dopravní prostředky se na ní nachází a k čemu jsou potřebné. Vyrobte si nákladní auto z různorodých krabiček, popovídejte si o lodích a vyrobte si model lodě, kterou můžete i pustit na vodu v louži/lavoru .. pokud budou z přírodnin, tak třeba i přímo po řece či potůčku. Může si ji každé dítko vyrobit samo anebo vytvoříte nějakou pořádnou jako společnou práci všech. Nezapomeňte ani na vlak, na který s můžete společně ve třídě zahrát, vyrobit si obrázek a zazpívat si písničku Jede, jede mašinka. A to samé vyzkoušíte díky inspiraci v knize také s letadlem, kolem či koloběžkou.


 

3. KAPITOLA - ZIMNÍ HRÁTKY V LESE

Co dělat s dětmi venku v zimě, když neni zrovna sníh a není úplně ideální počasí? Pořád se toho dá vymysle mnoho a třetí kapitola vám to dokáže. Můžete poslouchat ticho, pozorovat stopy zvířat či ptáků, popovídat si o stromech a rozmanitých druzích, které nejen v lese ale také v parku můžete objevit, obkreslovat jejcih stroktury kmenů apod.

 

 

Společnou prací si vytvoříte zimní strom, povíte si básničku Zima už je tu, vyzkoušíte si rozcvičku v lese, vymyslíte také pohádkové povídání o lesním rádci a zkusíte jednoho takového společně vyrobit podle návodu. V lese můžete také jednoduše připravit překážkovou dráhu a při odpočinku si povídat o zvířatech, tiše poslouchat, jestli některé neuslyšíte či dokonce neuvidíte.


 

Zkuste si představit, jaké tajemné zvíře by mohlo v lese žít. Jak by vypadalo, jak by bylo velké, mělo by srst, peří, dlouhé chlupy? A čím by se živilo? Pokuste se posbírat přírodniny okolo a sestavte vaše vymyšlené tajemné zvíře.


 

4. KAPITOLA - CO OBJEVÍME U POTOKA?

Zde bude tématem podoba vody v krajině - v rybníce, jezeře, řece ale také v potoce. Projdete se s dětmi k potoku (naše holky mají nejraději, když se potokem s nízkou hladinou mohou brodit v zatepených holinách). Popovídáte si s dětmi co pro přírodu voda v potocích a řekách znamená. Pozorujte, jaké stromy rostou podél potoka a jaké rostliny můžete kolem vidět. Vyzkoušíte s také relaxaci s polštář a velkou modrou stuhou, pusťte si k tomu CD se zvuky potůčku nebo vody (v dnešní době existují i aplikace s deštěm, bouřkou, vodopády apod.)


 

Vyrobte si potůček s rybkami, rákosím i kamínky jako prostorovou tvorbu pro jednotivce i pro celou třídu. Zamyslete se také jaké znáte pohádkové bytosti, které jsou spojeny s rybníky, potůčky, řekami a zkuste si o těch nejznámějších přečíst pohádku. Můžete si také zahrát na vodníka, kterého následně můžete vytvořit s pomocí kelímků od jogurtu či zakysané smetany.


 

U potoka se pohybuje také mnoho zvířat. Jak asi vypadají vodní zvířata? Čím se živí? V jakém ročním období u potoka bývají. Zahrajte si na ně, například skákejte jako žába, choďte jako čáp nebo se pohybujte jako ryba. Z krabičky od papírových kapesníků můžete vytvořit krásnou žabku. Popovídejte si také o duze a vytvořte duhovou krajinu.


 

5. KAPITOLA - VELIKONOCE

Svátky jara, Velikonoce, přocházejí s probouzejícícm se jarem. Příroda se probouzí ze zimního spánku, rozkvétají první květiny, rodí se mláďata a také si užíváme většinou velmi nepříjemné aprílové počasí, které nás moc nešetří. S dětmi si povídejte o Velikonocích, myslete na ejich schopnosti a věk, přeci jen jde o křesťanské svátky. Představte jim jednotlivé tradice, názvy dnů a ukažte si, co je hmoždíř, řehtačka nebo co jsou varhany.


 

Ukažte nebo vyrobte si symbol Velikonoc - pomlázku, se kterou se váže i tradiční básnička. Dalším symbolem Velikonoc jsou vajíčka barvená na mnoho způsobů. Klasickému barvení potravinářskými barvami už docela odzvonilo a mnohem oblíbenější jsou přírodní způsoby barvení, které vypadají upřímně mnohem lépe. Vyrobit si můžete také zápichy do velikonočního osení či květináčů.


 

Rozeberte si s dětmi jednotlivé pranostiky, co znamenají. Vyzkoušejte pokus rostoucího semínka v podobě hliněné hlavy, které vytvoříte obličej a když se vám zadaří, vyroste mu tráva jako vlasy. Na jaře se rodí mláďátka a s nimi můžete odříkat písničku Když jsem já sloužil, kterou si teda zaboha nemůžu zapamatovat ve správném pořadí ale holky neustále šíleně baví. Vyrobíte si také velikonoční košíček s kuřátky, který může zdobit školku nebo dětský pokojík. Nezapomeňte ale ani na vaječnou pomazánku nebo velikonoční věnec.


 

6. KAPITOLA - KVĚTINY, KVÍTKA, KVÍTEČKA

Mnoho rostlin a květů, které rostou kolem nás, jsou zdravých a léčivých. Mnoho jich je ale také pouze na okrasu a některé jsou dokonce jedovaté. V této kapitole si popovídáte o těch léčivých, na co je používat, jak je používat, proč je třeba i sušit. Prozkoumejte slunečnici a cvičením se ji pokuste napodobit, jak roste, jak se kýve ve větru a otáčí za sluncem. Vyrobte si obraz plný slunečnic ať už jako jednotlivci nebo ve skupinách anebo vytvořte jeden velký společný.


 

Dokonce narazíte na velmi zajímavý a rozhodně chutný recept na salát z čočky - pozor ale, netvařte se tak kysele, takové saláty mnohdy velmi příjemně překvapí! Jinak u nás mnohem víc, než slunečnic, potkáváme pampelišky, tak mě těší následující tvoření právě z pampelišek, které následně můžete zkusit vylisovat nebo z nich vyrobit med.


 

Společně se také naučíte parádní básničku o pampeliškách a mrkejte na ta veledíla z vylisovaných pampelišek. Můžete si ale také vyrobit krásnou listovou kytici a pokusíte se rozpoznat všechny použité listy a pokud máte někde po cestě zahradnictví, tam by to byla báječná exkurze.


 

7. KAPITOLA - ZOOLOGICKÁ ZAHRADA

Poslední kapitola nás zavede do zoo. Pokud máte s dětmi možnost, navštivte společně zoo nebo zoopark a pozorujte, jak je nutné se o zvířata starat, jak se krmí, čistí, co vše potřebují. V pohybové aktivitě si zahrajte na zvířata a vyzkoušejte jich co nejvíce vás napadne.


 

Popovídejte si detailě o slonech - kde žijí, k čemu používají chobot, , čím se živí, kolik váží, kde je všude můžete vidět apod. Využijte také mapu a obrázky s reálnými fotkami slonů. Naučíte se básničku a z platových kelímků si vyrobíte parádní slony. To samé vás čeká například ještě s žirafou, která je nejvyšším živočichem žijícím na souši.


 

Po žirafě následuje hroch - věděli jste, že hroší kůže je mýtus? Že jim na sluníčku může zčervenat, což znamená, že vůbec není tak silná ale že se můžou spálit od sluníčka. A dokonce ani neumí plavat, ouč, to je teda věc. Místo toho jen běhají pod vodou a odráží se od dna. Stejně tak si užijete i dikobraze, lva a opičku. Tohle je velmi zábavná kapitola, která musí bavit zaručeně i ty největší bručouny.


 

PŘÍLOHY PUBLIKACE

Příloh je v závěru knihy celkem 7 a vždy jsou určeny k některému tématu či kapitole aby ji doprovodily či zpestřily nebo aby svými šablonami dopomohli k tomu nejlepšímu efektu.


 

ZÁVĚREM

Moc se mi líbí, že je publikace zaměřena hodně na pobyt venku, v přírodě a na tvoření, to je pro mě ideál .. kdejaké básničky či písničky si člověk může snadno najít na internetu, ale neokoukané aktivity, tvoření a vyrábění, to se hodí vždycky. Navíc za použití "odpadků" jako jou třeba zrovna různé kelímky od jogurtů nebo třeba i ruličky od ubrousků či toaletních papírů, to vždy rádá vítám.

Každá kapitola je svým způsobem zajímavá a zábavná, určitě budu čerpat ze všeho průběžně ať už na jednotlivé aktivity, tvoření či nápady na výlety a povídání si s dětmi na různá témata či pracovat s mapou, což aktuálně nejvíc baví tu nejmladší.

Petra Vondrová, autorka, působí jako pedagožka českého jazyka a výtvarné výchovy na různých stupních vzdělávání. Věnuje se i lektorování seminářů s výtvarným zaměřením pro vzdělávací instituce. Inspiraci k výtvarné tvorbě čerpá především z přírody i ze světa výtvarného umění.


 

Pokud vás Třída plná nápadů zaujala a chtěli byste ji do své třídy, domova, babyclubu či školičky pořídit, najdete ji na eshopu nakladatelství Portál přímo ZDE.

 

Cena: 212Kč (původně 249Kč)

 

Žádné komentáře:

Okomentovat