6. února 2024

POMÁHÁME: Fond Sidus - Lepíci v české přírodě

S Lepíky jste se u mě už určitě setkali. Na blogu jich v článcích najdete několik stejně jako mnoho dalších pokladů od Fondu Sidus, které jsou z dílny mé milé Vendulky Hegerové. Všechno to jsou geniální projekty především pro mateřské školy, se kterými se dá opakovaně pracovat.

Lepíky v české přírodě máme doma už nějakou dobu. Dostali jsme je s nějakou zásilkou přímo od Vendulky, ale většinou takové věci schovám, než na ně přijde řada - nepřízeň počasí, nemoc dětí, prázdniny apod. Tím nám vzniká doslova nekonečná zásoba aktivit.

Jelikož vím, jak děti milují samolepky, zvlášť ty opakovaně lepící, rozhodla jsem se vám tento poklad za pár korun přidat na blog. Lepíci jsou plní zvířat z naší přírody a zažijete mnoho zábavy hned na několika tématických stranách - v lese, u rybníka, na louce a na statku.

 

 

 

TÉMATICKÉ STRANY

Lepíci vás provedou hned několika tématickými stranami české přírody - lesem, loukou, rybníkem a statkem. Každou dvoustranu si můžete polepit samolepkami zvířat dle libosti anebo se necháte inspirovat předlohou na konci Lepíků.

Samolepkové archy jsou přímo uprostřed Lepíků, můžete je vyjmout a mít bokem, aby se vám vytvořila plnohodnotná dvoustrana u rybníku, anebo si je tam nechat po ruce s tím, že je budete otáčet.

Při lepení si můžete pojmenovávat jednotlivá zvířata a povídat si o jejich umístění - kdo se může schovávat za stromem, kdo může být na stromě, kdo může spát pod skalkou apod.






 

VELKÉ MNOŽSTVÍ SAMOLEPEK

Každé jednotivé zvíře máte pod obrázkem pojmenované. Většinu sami poznáte, ale třeba zrovna puštíka obecného bych nedokázala správně pojmenovat nebo takového motáka pochopa či konipase lučního - také názvy můžete využít k navrácení nalepených samolepek zpátky na arch. Vendulčiny ilustrace jsou naší srdcovkou, to jistě víte. I když jinak preferuji realistické obrázky, tohle je prostě láska.




 

NALEPENÍ LEPÍCI

Olivce obrázky většinou odlepuju já, aby nedošlo k poničení a natržení, ale větší si odlepuje sama, aby pro změnu trénovala jemnou motoriku a trpělivost. Pak už je na ní, kam si je nalepí. Hlídám jí jen tématickou dvoustranu, aby třeba divočák neplaval v rybníce, ale ukážu ji kde může vidět inspiraci kam co patří. Následně si rozhodne sama, kam zvíře umístí - jestli se inspiruje správnou polohou anebo vymyslí nějaké lepší místo. 

Odlepit a přelepit jdou velmi dobře a nehrozí přetržení, natržení, roztržení, což mě až překvapilo jak dobře to jde. Nechávám ji tedy s nimi pracovat samotnou, ale ví, že u nových samolepek je lepší, když je odlepím já a ona si je pak může přelepovat jak je libo.

Podpora samostatnosti, trénink jemné motoriky, rozvoj slovní zásoby - tak malý sešit a tak mnoho informací, učení a trénování.




 

NÁPOVĚDA S MALOVANÝM ČTENÍM

Na konci této geniállní samolepkové mini knížečky najdete do sloupců rozdělené tématické dvoustrany s malovaným čtením, u kterého je také legenda, abyste věděli, jak obrázky správně číst. Krátké a chytlavé básničky proložené obrázky.



 

ZÁVĚREM

Fond Sidus je neziskovou organizaci, jejímž cílem je dlouhodobě podporovat nemocné a potřebné a to po finanční ale také materiální stránce. No a ilustrátorka Vendula Hegerová pro ně připravuje různé publikace a materiály, které jsou opravdu povedené a naprosto vymazlené. 

Veškeré další informace se dozvíte na webu https://www.fondsidus.cz.

Tyto konkrétní lepíky české přírody najdete přímo ZDE ale rovnou mrkněte na další verze a také další nejen lepící projekty, které vás rozhodně také zaujmou. 


Cena: 50Kč

 

Žádné komentáře:

Okomentovat