Tak tohle je prosím pěkně ten nejjednodušší chléb na světě, který zvládne úplně každý! To Vám garantuji! Na něm není opravdu co zkazit. I když si myslíte, že se nepovede, tak se vždy povede a můžete si ho pravidelně měnit podle svých chutí :-)
Hledáte recept na Váš první chléb a něvíte, do kterého se pustit? Tento je přesně pro Vás!
Hledáte recept na Váš první chléb a něvíte, do kterého se pustit? Tento je přesně pro Vás!
Poprvé jsem ho dělala před více jak třemi lety a vždycky se ho snažím nějakým způsobem změnit - ať už druhy mouky nebo doplňujícími surovinami :-)
SUROVINY
- 3 hrnky hladké mouky
- 1 lžička sušeného droždí
- 1 lžička drceného kmínu
- 1 lžička soli
- 1,5 hrnku vody
POSTUP
Smícháte sypké suroviny a nakonec přidáte vodu. Zaděláte lepkavé mazlavé těsto, které přikryjete utěrkou, uložíte do tepla a necháte 4 hodiny kynout.
Po 3,5 hodinách kynutí si připravíte ideálně skleněný pekáček, který vložíte do trouby - tu zapnete na 230°C a pekáček v ní necháte půl hodiny pořádně nahřát. Tím, že se takto nahřeje neni potřeba žádné vymazávání a upečený chléb z něj krásně vyklouzne.
Následně vyndáte rozehřátý pekáč z trouby a přenesete do něj těsto. Přikryjete alobalem nebo poklicí a necháte péct 30 minut. Se stupni na troubě nijak nehýbeme, zůstáváme stále na těch 230°C.
Po 30 minutách pekáč vyndáme z trouby, sundáme alobal/poklici, postříkáme/potřeme chléb vodou a vrátíme ho zpátky na dopečení. Pečeme zhruba 15 minut do zlatova až hněda.
S moukami si můžete různě pohrávat - můžete použít různé druhy chlebové mouky, špaldovou, celozrnnou apod. Těsto by správně mělo držet pohromadě, takže by nemělo být moc řídké. Počítejte s tím, že je dost matlavé a lepivé, takže se té konzistenci vždy snažit přiblížit.
Můžete také přidat podle chuti například olivy, sýr, bylinky, sušená rajčata, smaženou cibulku, křen, chilli, česnek apod.
Můžete také přidat podle chuti například olivy, sýr, bylinky, sušená rajčata, smaženou cibulku, křen, chilli, česnek apod.
Na fotce je včerejší chléb, který jsem dělala půl na půl z hladké pšeničné a pšeničné celozrnné jemné. Myslela jsem si, že celozrnná mouka bude potřebovat víc vody, tak jsem jí tam krapet víc přidala a těsto jsem měla poměrně řídké (podobné lívancovému :-D ) ale i tak se chléb povedl.
Dělala jsem ho po delší době a připomněla jsem si, že ho musím zase začít dělat mnohem častěji :-)
Jednu dobu jsem měla i vlastní vymazlený kvásek a v domácí pekárně jsem také dělala různé druhy chlebů z droždí ale tenhle prostě nemá chybu :-)
Dělala jsem ho po delší době a připomněla jsem si, že ho musím zase začít dělat mnohem častěji :-)
Jednu dobu jsem měla i vlastní vymazlený kvásek a v domácí pekárně jsem také dělala různé druhy chlebů z droždí ale tenhle prostě nemá chybu :-)
Děkuji za recept, ráda vyzkouším i když v minulosti mi tyto chleby nikdy moc nevyšly. Ráda také peču kváskový ze sušeného kvásku z DM a z lidlovské mouky (tuším, že je to konkr. značka Belbake), ten mi vyjde téměř vždy.
OdpovědětVymazatProsím a ten kvasek sušeny namacite.
VymazatNe, nenamáčí. Rovnou se smíchá s moukou a dalšími surovinami. Není to kvásek, ale sušené droždí a to se rovnou smíchá s moukou.
VymazatMohu se zeptat, jak udelat chleb z klasickeho drozdi?Mam pouzit celou kostku? Dekuji za radu. Katka
OdpovědětVymazat3 hrnky mouky jsou cca 750g. 1 kostka droždí je 1 kg mouky dala bych cca třičtvrtě kostky
VymazatJe, to potrebuji vyzkouset, jen nevim, kolik pouzit klasickeho drozdi? Dekuji
OdpovědětVymazatDámy já vůbec nemám přehled, jak se přepočítává sušené na čerstvé. Tohle je jediné pečivo, kam používám to sušené.
OdpovědětVymazatDobrý večer, moc děkuji za recept.
OdpovědětVymazatZkoušela jsem úplně poprvé péct chleba, tak jsem zkusila jen s hladkou pšeničnou moukou a byl super. Chtěla jsem zdravější variantu, tak jsem dala 1,5 hrnku hladké pšeničné a 1,5 hrnku žitné celozrnné. Pekla jsem ho daleko dýl. Bohužel byl chleba vevnitř nedopečený, mokrý. Chuťově ale výborný. Z venku byl hezky hnědý, kdybych ho tam nechala déle, tak by byl asi i spálený.
Tak jsem ho dneska zkusila upéct znovu stejně, jen jsem ubrala pár stupňů a pekla déle, ale bohužel stejný problém- chleba vevnitř nedopečený, mokrý, dokonce se mi nafoukla kůrka..
Nevíte prosím, čím by to mohlo být?
Moc děkuji za radu.
Přeji pěkný zbytek večera.
Dobrý den, v první řadě vůbec není zač.
VymazatA jinak co se týče druhů mouky, tak žitná mouka hodně saje vodu a jakmile převažuje a neni recept dělaný přímo na ní, tak se nedaří. S žitnou moukou se nedá moc experimentovat pokud se nevychytá. Je těžká a bere všechnu vodu. Zdravější verzi budete mít i ze špaldové chlebové třeba :-)
Dobrý večer, moc Vám děkuji za rychlou odpověď i radu.
VymazatMám moc ráda Vaše recepty, jste skvělá.
Přeji Vám krásné svátky. :)
Dobry den nabudice skuste spravit to cesto troska suchsie nie moc vlhke lebo v strede sa potom vyzraza voda a bude surovy aj po upeceny vsetko zalesi ake cesto vymiesate
VymazatToto se mi stalo dneska, pekla sem poprvé a rovnou půl napůl s celozrnnou a nedopekl se, bylo tam syrové těsto...přitom už byl hnědý a začínal na okrajích černat...letěl do popelnice no...škoda.
VymazatDobré odpoledne, teď ho dělám ze špaldové mouky asi po třetí a vždycky se vydařil. Dávám klasické droždí- ani ne čtvrtku kostky.
OdpovědětVymazatJen bych se chtěla zeptat, po těch 30 minutách a jak ho pokapkám vodou, mám ho ještě zakrývat poklicí a nebo do trouby dát bez?
Děkuji
Nene, ten už se pak dopéká nezakrytý :-)
VymazatDobry den mam steho skevel pocit rychle a velmy chutne
OdpovědětVymazatTeda tak jednoduchý a vynikající chleba! Proč já nepekla chleba dřív? Vždy přidám slunečnicová a konopná semínka, seznam... Zkoušela jsem česnekový. Zvládne úplný antitalent jako já :-)
OdpovědětVymazatSkvělý. Hned na první pokus a ta křupavá kůrka. Děkuji
OdpovědětVymazatSuper díky za tip, určitě vyzkouším.
OdpovědětVymazatDobrý večer, zkouším Váš receptik na chléb. Ale těsto mám nake řídké a že by nak nakynulo bych neřekla 🥺. Šla jsem podle Vašeho receptů a nevím co bych udělala špatně 😒. Tak jsem zvědavá z ho dám péct,tak zda z toho buď vůbec chléb 😬😀.
OdpovědětVymazatTěsto řidší je .. určitě se povede. Hlavně rozehřát pořádně pekáč :-).
Vymazatjevyborny
OdpovědětVymazat