29. prosince 2017

PEČEME: Vaječné muffiny pro každou příležitost

Blíží se Silvestr a po slavnostních receptech se strhla lavina zájmu.

My nechystáme nic zvláštního, naopak se snažíme vytvářet jednoduchá a hlavně rychlá jídla, která se dají jíst jak teplá, tak i studená. Přeci jen člověk poslední dny roku nechce trávit v kuchyni - i když já tam nechci trávit moc času ani přes rok :-D

No a jedním z nejrychlejších a nejsnadnějších pokrmů mi přijdou právě muffiny - ať na sladko, tak na slano. Stačí jen umíchat směs podle libosti a upéct - no co víc si přát? :-)




28. prosince 2017

MALUJEME: Namalujte si ohňostroj

Taky jsou Vaše děti tolik fascinované ohňostroji? Klaudinka je jimi fascinovaná už od mala, i když dřív je měla nejradši jen za oknem :-D

Každoročně je u nás v Sokolově koncem června mezinárodní soutěž ohňostrojů a to je vážně nádhera! Většinou se nám ten termín prolíná se stanováním, ale párkrát jsme je už viděli a vážně to stojí za to! :-)

No a teď se blíží hlavní ohňostroj roku, o kterém poslední týden básní :-D

Asi jste toto tvoření potkali někde na těch internetech, bylo dost sdílené, ale já se zamilovala na první pohled a hned jsem se začala těšit, jak budeme s holkama matlat barvičky a tvořit vlastní ohňostroje :-)



CO BUDEME POTŘEBOVAT

  • Ruličku od toaletního papíru
  • Papírový talířek či tácek
  • Černý pevnější papír
  • Tempery
  • Nůžky

POSTUP

Nejdříve si připravíme ruličku od toaletního papíru a rozstříháme konce na proužky. Tloušťku proužků to chce fakt malou. Čím tenčí, tím lepší.

Při prvním pokusu jsem je nechala široké a efekt nebyl moc dobrý - dám Vám sem srovnání.

Konce ohneme, aby se nám dobře obtiskávaly do barev.

Na papírový talířek či tácek si vymáčkneme od každé barvy trochu tempery a zlehka je naředíme vodou - stačí jen pár kapek.

No a pak už jen namáčíme ruličku do barev, které se mezi sebou vzájemně promíchávaj a vytváříme vlastní ohňostroje na papír :-)

Dalším způsobem může být několik tácků/talířků a v každém jiná barva, aby byly jednotlivé barvy viditelnější - u nás ale převládá matlání a míchání :-D

Toto byl náš první pokus - moje chyba, že jsem si nezkontrolovala, jak má rulička vypadat a dělala jsem to z hlavy. Chapadélka jsou moc tlustá a výsledný efekt se ohňostroji moc nepodobal.





Druhý pokus už mnohem lepší. Ruličku to chce víc prostřihnout, ale ne zas moc, aby se dítěti dobře držela. A "chapadélka" jsou mnohem lepší tenké.

Konečně vznikl ten správný ohňostrojový efekt :-)





Klaudinku to moc bavilo, takže pokud máte větší formát papíru - klidně i bílý, bude celá akce ještě lepší a zábavnější :-)

27. prosince 2017

VYRÁBÍME: Novoroční DIY čepka

Přemýšlela jsem, co bych si pro Vás na posledních pár dní připravila, a Pinterest opět nezklamal :-) 

Mrkla jsem na nějakou novoroční inspiraci a jakmile jsem narazila na novoroční čepky, tak bylo okamžitě jasno.

Nevím, jak Vaše děti, ale ty mé je naprosto milují. Milují je tak moc, že je mají mezi hračkami, a pravidelně si je nasazují :-D

Tak si je na Silvestra vyrobíme, co vy na to?




CO BUDETE POTŘEBOVAT

  • Vytištěné čepky 
  • Nůžky/Nůžtičky
  • Pastelky/Fixy
  • Gumičku
  • Izolepu
  • Lepidlo


POSTUP

Na webu www.totschooling.net si stáhněte a vytiskněte čepky a nechte je dětmi vymalovat.

Jednu malovala Klaudinka, druhou Sofinka a já si taky trochu povybarvovala :-D




Pak už je jen stačí vystřihnout, zarulovat a slepit.

Teď už záleží na Vás, jestli k nim připevníte gumičku či pružný provázek a jakým způsobem.

Gumičku můžete k čepce buď připevnit izolepou, nebo do čepky uděláte nůžtičkami dirku, kterou provlečete zauzlovanou gumičku.

No a nebo ty čepky nechte jen tak :-) 






Jednoduchá aktivita se spoustou zábavy pro celou rodinu :-)

22. prosince 2017

SVAČÍME: Drožďová pomazánka se slunečnicovými semínky

Pár dní před Vánoci se už jen ladí poslední detaily k dokonalosti všeho a nikomu se nechce už nic vyvařovat - aspoň mně teda určitě ne :-D

Proto mě napadla jednoduchá a zároveň zdravá pomazánka z droždí a slunečnicových semínek vhodná pro malé i velké :-)

Slunečnicová semínka jsou zdrojem téměř všech potřebných živin - to mimochodem moc dobře ví i ptáci, kteří je cíleně vybírají z krmítek. A jsou také velmi bohatá na vitamín E.

No a droždí je zase velkým zdrojem vitamínu B.

Takže je tato pomazánka ve finále skvělou vitamínovou bombou :-)


SUROVINY

  • 100g slunečnicových semínek
  • 3 kostky droždí
  • 2 lžíce oleje
  • 1 cibule
  • 1 vejce
  • Špetka himalájské růžové soli


POSTUP

Nejprve si na několik hodin namočíme slunečnicová semínka - ideálně přes noc, ale pokud nestíháte, tak by mělo stačit aspoň 5-6 hodin. Namáčí se nejen proto, aby změkly, ale také aby se zlepšila jejich stravitelnost a živiny v nich obsaženy jsou pro naše tělo dostupnější.

Následně si slunečnicová semínka přemístíme do mixéru (opět si nemohu vynachválit Smoothie mixér z Lídlu) a rozmixujeme na jemno - pokud Vám zůstanou kousky, ničemu to nevadí.

Dále si připravíme hlubší pánev, na které necháme zesklovatět na drobno nasekanou cibuli.

K té přidáme všechny kostky droždí a necháme ho rozpustit a rozvonět.

Jakmile se droždí rozvoní, přidáme k němu rozmixovaná slunečnicová semínka a řádně zamícháme, aby se nám směs co nejlépe spojila.

Na konec přidáme vejce, sůl a necháme za stálého míchání chvilku povařit, abychom měli jistotu, že je vejce určitě uvařené.

Před podáváním jsem pomazánku ještě ozdobila praženými solenými slunečnicovými semínky.




Přeji dobrou chuť!

21. prosince 2017

LUŠTÍME: Časopis Puntík - leden 2018

V tom vánočním shonu jsem úplně zapomněla, že už je na cestě lednové číslo časopisu Puntík.

Jsem ráda, že časopis dorazil ještě před Vánoci, zkrátí dětem čekání na Ježíška :-)

V tomto čísle nás čeká nový hlavní kamarád - jmenuje se Panda Švanda a podělí se s námi o jeho veselé příhod.

Pokud jsem si dobře všimla, tak je místo Tobíka a Bibi.




A CO NÁS NEJVÍCE ZAUJALO TENTOKRÁT?


1. PANDA ŠVANDA

Panda Švanda nás zaujal na první pohled už na úvodní straně.

Jeho první příhoda je o tom, jak se vyválel v blátě tak moc, že ho maminka nepoznala :-D Proto si zašel za strýčkem slonem, který ho osprchoval.

S Pandou Švandou budete hledat schovanou myšku, zamatláte ho hnědou barvou a domalujete sprchu.





2. LESNÍK ONDRA

Lesník Ondra je také naším novým kamarád, který nám bude každý měsíc vyprávět o tom, co se v lese děje. V tomto čísle nás seznámí se třemi druhy šišek a zjistíme, proč chodí kontrolovat malé stromky.




3. HLEDÁME NESMYSLY

Nesmyslů není nikdy dost - u nich se Klaudinka vždycky doslova klátí smíchy :-D




4. HRA VLOČKOVANÁ

Moc hezká zimní hra s Dinem a Saurou.

Posbírejte všechny vločky a zaplňte svůj sloupeček jako první :-) 




5. PRŮZKUMNÍK ŽÁROVKA

Průzkumník Žárovka je prostě miláček. Já ho vážně miluju, od samého začátku :-D Je roztomilý, něžný a úplně k zulíbání .. fakt :-D Už jsem to musela napsat :-D

Tentokrát se s ním podíváme do lesa, kde zjistíme, která zvířata se uložila k zimnímu spánku.




6. LESNÍ DOMEČEK

Vůbec by nebylo na škodu speciální číslo, které bude plné takových podobných vystřihovánek, protože toho nebudu nikdy dostatečně nabažena.

V lesním domečku schováme pod peřinku ježka, šneka a červíka.






7. MEDVÍDEK Z NOVIN

Nebo taky třeba letáků, kterých máme pravidelně plnou schránků a které se chystám zrušit, ale ještě jsem se k tomu nedostala :-D




Opět parádní číslo, tentokrát s novými kamarády :-)

A kde Puntíka seženete? Je k dostání v trafikách Lagardere – Relay a Inmedio, Peal, Finex, Valmont, Presmedia, GECO a v obchodech Albert, Tesco, Globus nebo na Česká poště. Sama za sebe ovšem doporučuji předplatné, ke kterému si navíc můžete vybrat dárek :-) 

Více informací na oficiálním WEBU časopisu. 

Cena: 29Kč 

20. prosince 2017

MLSÁME: Snadné a rychlé makové kuličky

Tyto kuličky jsem dělala poprvé minulý rok a musím říct, že se po nich jen zaprášilo - nejvíc po nich docela překvapivě šli chlapi :-D

Mák mám hodně ráda a tyto kuličky jsem si zamilovala ještě dřív, než jsem je poprvé ochutnala :-)



SUROVINY

  • 160g mletého máku
  • 90 - 100g medu
  • Lněné semínko / Sezam na obalení

POSTUP

Inspirací mi byl tento recept :-)
Nejdříve si umeleme či umixujeme mák. 

Nedoporučuji kupovat už mletý, jelikož bývá často žluklý. Proto, když chcete koupit mák, tak celý a sami si vždy namixujte konkrétní množství podle potřeby.

Mletý mák si připravíme do střední mísy a postupně přidáváme med, který průběžně s mákem promícháváme.

Můžete přidat špetku skořice, hřebíčku apod. ale já to nechávám takto čistě jednoduše :-) 

Pokud budete mít víc medu, tak nebudou kuličky dostatečně pevné, ale ničemu to nevadí.

Jestli máte čas, můžete hotovou směs vložit na hodinku do lednice.

Umyjeme si ruce studenou vodou, zlehka si namokříme pracovní plochu a z připravené směsi vyválíme hada, kterého si nakrájíme přibližně na 20 kousků. 

Kousek po kousku ukoulíme a obalíme v sezamu či lněném semínku.

Já zvolila lněné semínko, protože jsem je koulela pozdě večer a zjistila jsem, že sezam jaksi neni :-D



Nebojte se zapojit děti, určitě Vám rády pomohou.

Tyto kuličky jsou většinou Klaudinky práce - ukoulela jich víc, než já :-)



Hotové je skladujeme v lednici - údajně vydrží několik týdnů.

Dětem nemusíte obalovat vůbec, i naše Klaudinka je má mnohem radši neobalené :-)

I přes to, že se jedná o dost sladkou mlsku, tak je díky máku výborným zdrojem vápníku.

Přeji dobrou chuť!

19. prosince 2017

MLSÁME: Ořechová vosí hnízda bez piškotů

Vosí hnízda jsou z mého pohledu tím nejlepším cukrovím na světě! Teda, ty mini štoly jsou dost velkou konkurencí :-D

No a letos se mi příčilo nastrkat do hnízd piškoty a chtěla jsem to zkusit jinak, bez piškotů. 

Dokonce jsem zjistila, že se tak dělaly dřív - čistě ořechová. Jenže tam byla pro změnu hromada cukru a navíc bílek - což se mi docela příčilo mít neupravený bílek v nepečeném cukroví.

Tak jsem to vymyslela nakonec tak, že jsem využila mamky recept a pozměnila ho podle svého. Bylo to lehce hatla patla ale nakonec si myslím, že to vyšlo pěkně :-)

I tak jsou ale docela dost sladké, nechtěla jsem experimentovat zbytečně moc, abych měla větší jistotu, že se těsto povede.

A místo piškotů na slepení, jsem upekla máslové sušenky. 




SUROVINY

Těsto
  • 160g mletých ořechů
  • 150g moučkového třtinového cukru
  • 50g másla
  • 2 lžíce karobu/kakaa

Sušenky
  • 150g špaldové mouky (na koláče a sušenky)
  • 50g moučkového třtinového cukru
  • 50g másla
  • 1 vejce

POSTUP

V obou případech vše zpracujeme do těsta, které necháme chvilku odpočinout pár hodin v lednici.

Co se týče těsta na vosí hnízda, nebude to s ním o moc lepší, než s klasickým s piškotama. Aspoň tedy u mě je to vyklepávání vždycky o nervy ať už je těsto jakýkoliv :-D

Připravíme si formičky na vosí hnízda, která vysypaná moučkovým cukrem (nebo můžeme zkusit kokosem) plníme těstem a vyklepáváme na tác, na kterém je necháme proschnout aspoň 2 dny, než je začneme plnit krémem.

Krém jsem tentokrát zvolila pudinkový s příchutí Caffé Latté, kterým jsem plnila také ořechy.

Mezitím, co hnízda schnou, si připravíme sušenky ke slepení.

Z těsta vyválíme silnější plát a vykrajujeme tvary o průměru stejné, jako jsou vosí hnízda.

Pečeme v předem vyhřáté troubě na 160°C přibližně 10 minut. 





Takže letošní hnízda budou opravdu netradiční :-)

18. prosince 2017

MLSÁME: Maminčiny ořechy trochu zdravěji

Každý z nás má určitě nejradši cukroví právě od maminky. Jsme na něj zvyklí celý život a chutná prostě nejlíp ze všech!

Každoročně jsem se snažila tradičně o mamčino cukroví, ale třeba u lineckého jsem se vždycky šíleně vztekala, protože mi nešlo - to uměla prostě jen mamka a nikdo jiný :-D

Postupem času jsem přecházela do té zdravější podoby a hledala i jiné recepty, které mi vyhovují víc než ta "nezdravá" klasika ale k mamčiným receptům se vždycky ráda vrátím.

Zrovna na ořechy jsem využila  její recept, jen jsem si ho upravila podle svého a jelikož sama mamka přechází na zdravější verze všeho možného, tak věřím, že se sama ráda inspiruje :-P




SUROVINY


Těsto
  • 200g špaldové mouky (na koláče a sušenky)
  • 120g mletých vlašáků
  • 100g másla
  • 60g třtinového moučkového cukru
  • 1 vejce

Krém

  • 200ml mléka
  • 100g másla
  • 1 sáček pudinku
  • 1 lžíce medu


POSTUP


Nameleme si ořechy na jemno - opět si nemůžu vynachválit Smoothie Mixér z Lídlu, který mi takto umele ořechy během 15 vteřin.

Smícháme suché suroviny a následně k nim přidáme ty mokré.

Vytvoříme hladké těsto, které necháme aspoň hodinku odpočívat v lednici.

Pak už jen plníme formičky, které skládáme na plech a  pečeme na 160°C přibližně 10 minut.

Krém si vytvoříme tak, že uvaříme pudink - chuť si zvolte dle svého, já zvolila Caffé Latté. Tímto krémem se také chystám plnit vosí hnízda.

Do uvařeného, vychladlého pudinku vmícháme máslo s medem.

Až nám řádně vychladnou jak ořechy, tak krém, můžeme začít plnit a necháme je pár dní uležet, než se do nich pustíme :-D 






Dobrou chuť! :-)

16. prosince 2017

MLSÁME: Kokosovo medové pracny

Pracny v našem případě mezi druhy vánočního cukroví nesmí chybět. Považuji je za základní druh, ale při cenách vlašských ořechů jsem se docela protočila. Nechtěla jsem všude nastrkat lískový a bez nich by to nebylo ono, tak jsem si řekla, že zkusíme úplně novou neořechovou verzi :-)




SUROVINY

  • 190g špaldové mouky (na koláče a sušenky)
  • 120g změklého másla
  • 80g kokosu
  • 2 lžíce medu
  • 1 lžička citronové šťávy

POSTUP

Jelikož mi med ztuhnul a zcukernatěl, tak jsem si ho nejdříve vložila do horké vody povolit a mezitím jsem si smíchala sypké suroviny.

Když med povolil, přidala jsem do směsi i tekuté suroviny a vytvořila jsem hladké těsto, které jsem nechala v lednici asi hodinku odpočívat.

Připravila jsem si formičky na pracny, které jsem tentokrát nevymazávala ale pokud chcete, můžete si je předem vytřít máslem či olejem, aby se lépe vyklepávaly.

Rozpálíme si troubu na 160°C.

Vyndáme těsto z lednice, prohněteme ho a plníme formičky, které skládáme na plech a pečeme ve vyhřáté troubě na 160°C přibližně 10 minut.

Jakmile začaly zlátnout, tak jsem je vyndala.

Některé jsem vychladlé obalila v třtinovém moučkovém cukru - vychladlé si ho na sebe nenaberou tolik. No a některé jsem holkám nechala neobalené :-)





Odrážela jsem se od tohoto receptu, jen jsem si lehce upravila suroviny.

Z tohoto množství budete mít přibližně 29 pracen.

Nechte si chutnat :-)

15. prosince 2017

MLSÁME: Pohankové tvarohové miništoly

Štola jako taková mě vždycky lákala, ale troufla jsem si na ní pouze jednou. Bohužel mi vznikla placka a nedalo se to moc jíst. Letos jsem se na ní chtěla vyprdnout, ale jakmile jsem narazila na recept na mini štoly, tak jsem to vzala jako výzvu. Řekla jsem si, že se na těch mrňavých přeci nedá nic zkazit :-)

No a vážně! Nic se na nich zkazit nedá a jsou naprosto famózní !!! :-)




SUROVINY

  • 150g hladké pohankové mouky
  • 100 měkkého plnotučného tvarohu
  • 100g rozinek
  • 50g másla
  • 50g třtinového moučkového cukru
  • 1 lžička skořice
  • 1 lžička prášku do pečiva

Na obalení kousek rozpuštěného másla a podle chuti kokos, kakao, karob ... pro hříšníky cukr :-D


POSTUP

Nejdříve si zlehka nasekáme rozinky a následně ze všech surovin připravíme těsto. Těsto se bude docela lepit, ale nechala jsem ho, tak jak je, odpočívat skoro hodinku v lednici.

Rozpálíme si troubu na 170°C.

Následně si těsto z lednice vyndáme, poprášíme si zlehka pracovní plochu pohankovou moukou a těsto propracujeme tak, aby se nám moc nelepilo a dal se vyválet pořádně vypasený had :-D

Hada nakrájíme přibližně po 7 centimetrech ( mně vzniklo 9 kousků ) a v ruce vytvoříme mini štoly, které vyskládáme na plech vypodložený pečícím papírem.

Pečeme v předem vyhřáté troubě na 170°C přibližně 10 minut. Jakmile začaly zlátnout, tak jsem je vyndala.

Necháme je zlehka vychladnout a mezitím si rozpustíme máslo.

Štoly namáčíme v másle a následně obalujeme podle chuti. 

Nemusíte je obalovat vůbec, i tak jsou moc dobré :-)




Z dřívějších pokusů mi zůstal namixovaný kokos, tak jsem dva kousky obalila v něm :-) 




Díky rohlíčkům jsem objevila delikatesní krásu obalení v karobu, takže další dva kousky jsem obalila právě v něm :-)




No a manžel chtěl zkusit obalení v cukru - třtinový cukr mixuju na moučku :-) 




Odrážela jsem se od tohoto receptu, jen jsem vynechala pár surovin :-)

Čekala jsem, že budou moc dobré ale nečekala jsem, že až tak moc! Proto doporučuji dělat minimálně dvojitou dávku, ne-li hned trojitou :-D

Mňááááááááám !!! :-)

14. prosince 2017

VYRÁBÍME: DIY ozdoby na stromeček

Tento "recept" na internetu koluje už poměrně dlouhou dobu v různých poměrech a je dost oblíbený. 
Letošní rok jsme se chopili co nejvíce DIY domácí výroby všeho možného, takže nesmí chybět ani vyráběné ozdoby na stromeček :-) 




SUROVINY

  • 200g jedlé sody
  • 150ml vody
  • 100g kukuřičného škrobu

POSTUP

Připravíme si nepřilnavou pánev či hrnec - já jsem si zvolila hlubokou WOK pánev. 

Do pánve dáme všechny suroviny, zapneme střední plamen a mícháme, mícháme, mícháme. 

Opravdu musíte mít kukuřičný škrob, nezkoušejte to s bramborovým - nevyjde Vám to.

Jakmile se nám utvoří koule, tak pánev odstavíme z plotny a těsto na stole prohněteme. Nepřetahujte dobu vaření, jinak se Vám těsto přesuší a nebude tak hladké a jemné. Mně se ho krapet povedlo přesušit ale rozpracovala jsem to.

Do těsta můžete zamíchat různé druhy třpytek. Já si zvolila jemné potravinářské stříbrné, ozdoby se třpytí jako sníh

No a teď už jen vyválíme placku o tloušťce přibližně 3-4 milimetry a vykrajujeme různé tvary podle vlastní volby . Nezapomeňte ale dělat dirky, ať máte čím provlíknout nitku a můžete ozdoby pověsit na stromeček či větvičku.

Podsypávání pracovní plochy není potřeba ale pokud by se Vám lepilo, připravte si k ruce kukuřičný škrob, kterým si plochu lehce poprášíte.

V návodu bylo následné sušení v troubě po dobu 1 hodiny na 100°C ale já dala na tip od kamarádky - vykrájené tvary jsem poskládala na karton, který postupně vytáhne z těsta vodu, a suší se při pokojové teplotě asi 3 dny.

Pokud budete sušit na kartonu, tak je potřeba průběžně tvary otáčet, aby se nekroutily. Stačí třeba 3x denně, prostě podle potřeby :-)







S těstem se moc krásně pracovalo, jen tím, že jsem ho přesušila, tak mi tvrdlo už při vykrajování a práci mi to docela komplikovalo. Takže si dejte vážně pozor, ať ho nepřesušíte. Pokud by se Vám to ale přeci jen stalo, tak si stačí zlehka navlhčit ruce a těsto propracovat.

Tak ať se vše vydaří :-)

13. prosince 2017

ČTEME: Tradiční česká ZIMA - Josef Lada

Doma nám chyběla nějaká hezká knížka zaměřená na tradice v různém ročním období. Většinou jsem vše hledala jednotlivě na internetu a to prostě není ono. Takže když jsem objevila tuto knihu s ilustracemi od Josefa Lady, tak jsem ani trochu neváhala a holkám jí pořídila :-)

Kniha je plná různých tradic, zvyků, říkadel, pořekadel, pranostik, obyčejů a koled. Vše v doprovodu překrásných ilustrací, které tomu všemu dají to české kouzlo :-)




KAPITOLY KNIHY

  • Zima
  • Svatá Barbora
  • Svatý Mikuláš
  • Svatý Ambrož
  • Svatá Lucie
  • Advent
  • Štědrý den
  • Vánoce
  • Vánoční koledy
  • Boží hod
  • Svatý Štěpán
  • Svátek Mláďátek
  • Silvestr a Nový rok
  • Tři králové
  • Hromnice
  • Svatý Matěj







Dočtete se také různé lidové pranostiky, pověry a třeba se dozvíte i něco, co jste do teď neznali nebo co jste nevěděli. Čte se krásně a plynule - baví malé i velké :-)




Upřímně jsem čekala trochu silnější knihu, má totiž pouze 54 stránek, takže jsem byla docela překvapená, že je tak tenká. Každopádně i přes to se mi opravdu moc líbí a určitě postupem času pořídíme i ostatní do sady  - hned na jaře pořídíme další :-)




Věk bych nechala neurčen, na takovou knihu není nikdy brzy. Pokud chcete konkrétní informaci, tak klidně od toho prvního roku, podle konkrétního období, které zrovna probíhá. 

Holky si ji zamilovaly obě dvě. Sofinka si v ní ráda listuje, prohlíží si obrázky a s Klaudinkou už si povídáme a vyprávíme k těm konkrétním dnům.



Cena: 249Kč

Další verze knihy: