2. prosince 2017

POPÍJÍME: Domácí Baileys 3x jinak

Domácí Baileys děláme každoročně na konci listopadu, aby se do Vánoc pořádně proleželo a sedlo si.

Těšíme se na něj každoročně ve velkém, protože jsme si našli už oblíbené příchutě, které se u nás doma chytly a staly se tradicí. V dnešním článku tedy najdete 3 naše nejoblíbenější recepty.

Finální množství likéru záleží na Vás a na poměru a množství Vašich surovin. Určitě je lepší hned zkusit dvojitou dávku minimálně :-).





ZÁKLADNÍ VANILKOVÉ BAILEYS


SUROVINY

  • 500ml plnotučného mléka
  • 2 salka
  • 1 vanilkový puding
  • 150ml rumu

POSTUP

Salko si můžete uvařit domácí dle tohoto receptu - domácí salko a použijete dvojitou dávku. Vůbec nemusí být zkaramelizované, jak se píše v jiných receptech.

Dále si uvaříme puding z mléka a pudingového prášku a necháme ho vychladnout. V přípravě pudingu vynecháme cukr, přeci jen je salko dostatečně sladké.

Pak už jen společně přemístíme do mixéru a mixujeme do hladka. Hotové přelijeme do uzavíratelných sklenich a uchováváme v lednici.


LIKÉR Z LEDOVÝCH KAŠTANŮ


SUROVINY

  • 250ml smetany ke šlehání (33%)
  • 150ml rumu
  • 1 salko
  • 3 tyčinky ledových kaštanů
  • Pár kostiček čokolády na vaření

POSTUP

Tyčinky ledových kaštanů a kostičky čokolády rozpustíme na mírném plameni ve smetaně ke šlehání a za stálého míchání povaříme.

Směs necháme vychladnout a přidáme do ní salko a rum. Vše společně přemístíme ideálně do mixéru a mixujeme do hladka.

Slijeme do uzavíratelných lahví a uchováváme v lednici.

BAILEYS S PŘÍCHUTÍ ČOKO/MÁTA


SUROVINY

  • 500ml plnotučného mléka
  • 150ml rumu
  • 2 salka 
  • Puding s příchutí čoko/máta

POSTUP

Stejně, jako u základního receptu, si z mléka a pudingového prášku uvaříme puding a necháme ho vychladnout.

Do stolního mixéru přidáme rum, salka, puding a mixujeme do hladka. Tento typ Baileys se dá vyrobit z různých druhů pudingu - mohla bych doporučit také třeba s příchutí latté, karamelu apod.

Hotovou směs vlijeme do uzavíratelných nádob a uchováváme v lednici.


ZÁVĚREM

Zdroje receptu mám z webu www.nasevyziva.cz

Jsou to naše tradiční recepty, po kterých se opravdu doslova zapráší. Chce to používat řádně vymyté a vyschlé lahve a uchovávvat v lednici. Párkrát se nám stalo, že se nám likér zkazil - to poznáte podle šumivé chuti a viditelných bublinek.

Jinak jsme s recepty maximálně spokojení a přejeme dobrou chuť :-).


 

Žádné komentáře:

Okomentovat