24. listopadu 2017

MLSÁME: Domácí Salko

Tentokrát se zdaleka nejedná o zdravý recept, tímto receptem jen ušetříte v přepočtu docela dost peněz ve srovnání s kupovanými Salky.

Děláme ho jednou ročně a to kvůli domácímu Baileys, které jsme si zamilovali a nesmí nám doma v období Vánoc chybět.

Recept na domácí Baileys v brzké době také přidáme ;-)




SUROVINY

  • 600ml plnotučného mléka
  • 200g cukru
  • 40g másla

Z tohoto množství surovin budete mít zhruba 300g hotového Salka.

Cukr může být třtinový a může být i namletý na moučku, takže pokud zrovna máte po ruce jen moučkový či namletý na moučku, tak se nic neděje a můžete použít ten :-)

My využili zbytky namletého třtinového cukru, který jsem používala na svatomartinské rohlíčky, takže v Salku máme sem tam navíc vidět mák :-D

Máslo být nemusí vůbec, ale podle nás je hotové Salko pak krémovější a chutná nám víc.




POSTUP

Všechny suroviny společně vložíme do hrnce a prudce je přivedeme k varu.

Jakmile se směs začne vařit, tak plamen stáhneme a za neustálého míchání vaříme až do zhoustnutí- což je poměrně dlouhý proces, který trvá 20-40 minut.

Je jen na Vás, jak moc husté chcete Salko mít.

Jakmile vystydne, tak zhoustne ještě víc - takže s tím i počítejte a při vaření se podle toho zařiďte, abyste ho nakonec neměli úplně super husté :-D




Tak ať se povede a hlavně ať chutná! :-)

PS: Novinkou na trhu jsou ochucená Salka - vaječňák a vlašský ořech .. vlašák je naprosto dokonalý! Nad ním doporučuji hřešit! :-D

Zdroj receptu: https://carujeme.cz/domaci-salko/

2 komentáře:

  1. Jak dlouho prosím vydrží?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. My ho hned sděláváme do domácího baileys .. jinak vydrží podle mě jako kupované.

      Vymazat