Děláme ho jednou ročně a to kvůli domácímu Baileys, které jsme si zamilovali a nesmí nám doma v období Vánoc chybět.
Recept na domácí Baileys v brzké době také přidáme ;-)
SUROVINY
- 600ml plnotučného mléka
- 200g cukru
- 40g másla
Z tohoto množství surovin budete mít zhruba 300g hotového Salka.
Cukr může být třtinový a může být i namletý na moučku, takže pokud zrovna máte po ruce jen moučkový či namletý na moučku, tak se nic neděje a můžete použít ten :-)
My využili zbytky namletého třtinového cukru, který jsem používala na svatomartinské rohlíčky, takže v Salku máme sem tam navíc vidět mák :-D
Máslo být nemusí vůbec, ale podle nás je hotové Salko pak krémovější a chutná nám víc.
POSTUP
Všechny suroviny společně vložíme do hrnce a prudce je přivedeme k varu.
Jakmile se směs začne vařit, tak plamen stáhneme a za neustálého míchání vaříme až do zhoustnutí- což je poměrně dlouhý proces, který trvá 20-40 minut.
Je jen na Vás, jak moc husté chcete Salko mít.
Jakmile vystydne, tak zhoustne ještě víc - takže s tím i počítejte a při vaření se podle toho zařiďte, abyste ho nakonec neměli úplně super husté :-D
Tak ať se povede a hlavně ať chutná! :-)
PS: Novinkou na trhu jsou ochucená Salka - vaječňák a vlašský ořech .. vlašák je naprosto dokonalý! Nad ním doporučuji hřešit! :-D
Zdroj receptu: https://carujeme.cz/domaci-salko/
Jak dlouho prosím vydrží?
OdpovědětVymazatMy ho hned sděláváme do domácího baileys .. jinak vydrží podle mě jako kupované.
Vymazat