17. listopadu 2017

MLSÁME: Mrkvové sušenky z kukuřičné mouky

Receptů na sušenky není nikdy dost. Tyto jsou navíc bezlepkové, z kukuřičné mouky. Kukuřičná mouka má svojí specifickou chuť a nemusí chutnat každému. Z mého pohledu jsou zvlášťní ale zároveň tak žravé, že se po nich zapráší :-)


SUROVINY

  • 100g kukuřičné mouky (polohrubé či hladké)
  • 90g mrkve
  • 50g másla
  • 10g třtinového cukru


POSTUP

Vyndáme si máslo z lednice a necháme ho trochu povolit.

Mrkev si nastrouháme na hvězdičkách a cukr si zlehka mixneme na moučku, aby nám v sušenkách nekřupal a hezky se zapracoval.

Kukuřičnou mouku můžete zvolit hladkou či polohrubou. Já je dělám z hladké.

Ze všech ingrediencí vytvoříme těsto, které nebude úplně tvárné ale nemělo by ani moc lepit. Pokud Vám bude víc lepit, tak přidejte ještě trochu mouky. Jakmile těsto vypracujeme, necháme ho hodinku odležet v lednici.
Vyndáme těsto z lednice a prohněteme ho, aby povolilo a bylo tvárnější.  Bude ale stále křehké a může se i drolit.

Rozehřejeme si troubu a vysteleme si plech pečícím papírem.
Z těsta tvoříme větší kuličky, které následně klepneme paličkou na maso a skládáme na plech.

Svou velikostí jsou pro děti tak akorát do ruky.

Vyjde to zhruba na 15 kousků sušenek.

Pečeme na 180°C přibližně 15 minut. Je na nich hůře poznat, že už jsou hotové ale jakmile začnou zespod zlátnout, tak je vyndáme a necháme je dojít na plechu.

Nejsou tvrdé, jsou křehké a drolivé.




Dobrou chuť!

2 komentáře:

  1. Zkouseka jste prosim i s jinou moukou? slo by vymenit za ryzovou, spaldovou nebo cirokovou?

    OdpovědětVymazat