3. listopadu 2017

PEČEME: Tescoma DELÍCIA - Tvořítko na housky a kaiserky + NEJLEPŠÍ RECEPT

V kuchyni by nás to mělo nejen bavit, ale také bychom si to měli umět usnadnit :-)

Domácí pečivo se s tím kupovaným nedá ani trochu srovnávat. Když pominu, že v kupovaném pečivu je minimálně 8 éček a přidaných spousta aditiv (což se mimochodem můžete dozvědět v jednom z dílů Jídlo s.r.o ), tak si někdy zkuste porovnat to, jak Vám je po snězení jednoho domácího rohlíku a jednoho kupovaného rohlíku.

Já mám srovnání takové, že domácí mě okamžitě zasytí, kdežto kupovaný mi jen tzv. "rozdráždí" žaludek a potřebuju víc. Domácí je mnohem sytější, hutnější .. kupovaný je jako, kdybyste nesnědli nic.

Abyste dosáhli stejného zasycení jako po domácím pečivu, tak toho kupovaného musíte sníst mnohem více - to si spousta lidí ale neuvědomí, dokud to nevyzkouší.

Doufám, že Vás tímto článkem opravdu namotivuji a vy se rozloučíte s kupovaným pečivem a zůstanete u toho domácího. Jednou ochutnáte a nebudete chtít jiné :-D




Před pár lety se mi do rukou dostali tito úžasní pomocníci, na které nedám dopustit. Pečení domácího pečiva je díky nim super rychlé a když počítám i dobu kynutí, tak mám maximálně za hodinu a půl hotovo a to téměř bez práce :-)


PŮVODNÍ RECEPT

  • 300ml mléka
  • 250g hladké mouky
  • 125g polohrubé mouky
  • 125g pšeničné/žitné chlebové
  • 25g másla
  • 15g soli
  • 10g droždí
  • 5g cukru


MŮJ DNEŠNÍ RECEPT

  • 350ml vody
  • 250g pšeničné celozrnné jemné
  • 125g žitné celozrnné
  • 125g pšeničné celozrnní speciál střední (fialová)
  • 25g másla
  • 10g himalájské růžové soli
  • 10g droždí
  • 5g cukru


POSTUP

Pokud máte domácí pekárnu, tak všechny suroviny dejte do domácí pekárny a nastavte program "těsto". Pokud nemáte domácí pekárnu, tak si všechny suroviny dejte do mísy a vše pořádně propracujte.

Jakmile se používá celozrnná mouka, tak je lepší vždy přidat o trochu více vody. Z celozrnné mouky je těsto také vždy křehčí a trhá se, tak na to brát ohledy a nelekat se :-)

Většinou používám domácí pekárnu ale tentokrát jsem jí nevyužila, abych Vám ukázala, že to jde i bez toho. Pokud máte doma ale chladno, tak se nebojte zlehka zatopit v troubě a mísu zabalenou v utěrce do ní vložte. Kynutí to ještě víc napomůže.

Jakmile máte těsto vykynuté, tak si připravte mouku na podsyp a zlehka si posypte pracovní plochu. Ruce si průběžně máchejte v mouce tak, aby se Vám těsto z mísy snadno vyndalo. Vytvořte z něj hada, kterého naporcujete jak Vám přijde pod ruku. Mně z toho vzniklo 8 bochánků.

Připravte si také plech vypodložený pečícím papírem, ať na něj rovnou dáváte vyražené těsto. A rozpalte si troubu na 220°C.

Vždy raznici před použitím vymáchejte v mouce, jinak se do těsta přilepí a celý tvar se Vám zboří. Takže si vezmete do ruky bochánek, který zlehka propracujete, aby byl hladký a vytvoříte takový oválek. Položíte ho na pomoučenou pracovní plochu, raznici vymácháte v mouce (já s ní jezdim po pomoučenym stole jako s autíčkem :-D ) a obtisknete do těsta.

Tady pozor, ať to nemáte málo ale ani moc. Jakmile by to bylo málo, tak Vám vzor pečením zmizí a pokud by to bylo moc, tak se Vám vzor hodně rozjede.





To samé provedete u kaiserek, jen s tím rozdílem, že z bochánku nevytvoříte oválek ale kouli. Vždy musí být menší, než je raznice, jinak se vám rozleze i mimo tvar.





Na plech skládejte s rozestupy. Těsto pečením ještě nabyde, tak ať se Vám to k sobě nepřilepí - i když to ničemu nevadí, holt to pak jen odloupnete :-)

No a teď je můžete potřít čím budete chtít. Možností je několik, záleží na Vás :-)


Můžete potřít:

  • Rozšlehaným vejcem
  • Rozšlehaným vejcem s mlékem
  • Postříkat jen vodou
  • Olejem
  • Máslem
  • Sádlem
  • Smetanou
  • Medem

Jelikož jsem doma nic lepšího neměla (hahaha nepřipravena), tak jsem potírala olejem ale v polovině pečení jsem je ještě postříkala vodou (používám mini rozprašovač). Nejlepší ze všech možností mi ale přijde klasika rozšlehané vejce :-)

No a pečeme na 220°C zhruba 10 minut. Jelikož každá trouba peče jinak, tak to chce průběžně kontrolovat. Do zlatova, do zlatova, do zlatova :-)





A pěkně z detailu :-)





Mňam! Už ta vůně je naprosto boží! :-D

Velkou výhodou tohoto těsta je to, že v něm mouky můžete kombinovat podle chuti a potřeby. Ať už celozrnné, chlebové, klasické. Prostě různě z toho, co zrovna doma máte :-)

Pozor bych si dala na mouky bezlepkové (kukuřičná/pohanková apod.), které by mohly dělat neplechu. Jinak si troufám říct, že máte volnost výběru :-)

Zkoušela jsem několik různých receptů, ale nikdy jsem nebyla takto spokojená. Tento je prostě nejlepší! Je přiložený přímo k raznicím :-)

No a někdy příště si napíšeme o rohlíkách :-) S těmi se dá zase tvořit jinak, mají jiné možnosti a jsou naprosto bezchybné :-)


INFORMACE O PRODUKTECH


Tvořítko na kaiserky
  • Zakoupíte v kamenných prodejnách Tescoma nebo na e-shopu
  • Cena 69Kč

Tvořítko na housky
  • Zakoupíte v kamenných prodejnách Tescoma nebo na e-shopu
  • Cena 89Kč


Musím říct, že Tescoma má opravdu parádní vychytávky do kuchyně. Usnadňují práci, takže motivují k dalšímu používání a šetří čas. Navíc jsou kvalitní a krásně vypadají :-)
Ceny mohou být pro někoho vyšší ale v tomto případě se to opravdu vyplatí.
Tak ať dobře slouží! :-)

2 komentáře:

  1. Používám velmi podobné těsto (taky jsem si upravila původní recept z bílé mouky), většinou motám rohlíky (i to je rychlovka), každé dítě dostane jeden kousek těsta a vytvaruje si svůj kousek pečiva podle svého. Do téměř jakéhokoli těsta (kynutého, chlebového nebo i kypřeného práškem) dávám cca 10 % pohankové mouky. Na chuti pečiva ani zpracovatelnosti těsta se to neodrazí (nebo jen minimálně), ale výsledný produkt mi připadá nadýchanější a mám z toho trochu lepší pocit (ani ne co do snížení obsahu lepku, ale spíš kvůli přidání dalších živin).
    Co je prosím ta střední celozrnná mouka fialová?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak se přesně jmenuje, má bílo fialový obal a koupíte jí klidně i v kauflandu :-)

      Vymazat