Rýže je jednou z nejdůležitějších obilovin, protože poskytuje potravu téměř polovině světa. Je jí údajně více než 8000 druhů. Pochází z jižní a jihovýchodní Asie a Afriky. Jedná se o bylinu, na které vyrůstají semena v podobě zrn. Ty se sbírají a zpracovávají tak, že výsledkem je rýže, kterou známe běžně z obchodů.
DŮVODY PROČ JÍST RÝŽI
- Je lehce stravitelná a nenadýmá
- Neobsahuje lepek ani cholesterol
- Rýžový sliz zmírňuje průjem
- Snižuje krevní tlak
- Posiluje imunitní systém
- Slouží jako základ při budování svalové hmoty
- Vývar z rýže pomáhá při vysokých teplotách a zánětech
- Rýže obsahuje 8 esenciálních aminokyselin
- Rýže podporuje vylučování vody a zplodin metabolismu přes ledviny
DRUHY RÝŽÍ
- Arborio - krémová kulatozrnná rýže
- Basmati - dlouhozrnná rýže s oříškovým nádechem
- Jasmínová - žlutohnědá barva, lepivá
- Rudá - červenohnědá barva, krátkozrnná, ořechová vůně
- Divoká - semena vodní trávy
- Carnaroli - krátkozrnná, buclatá
- Natural . přírodní nebroušená a neleštěná rýže
BÍLÁ RÝŽE
Bílá rýže je rafinovaná a na vitamíny obecně velmi chudá. Čtyři pětiny hmotnosi rýžového zrna obsahují sacharidy ve formě škrobu. Neměla by tvořit základ stravy, kvůli nedostatku důležitých vitamínů a minerálů.
Doporučuje se jí kombinovat s potravinami bohatými na vitamín B1 - olejnaté ořechy či luštěniny ale také s potravinami bohatými na vitamín C, což snižuje (převážně v zemích Asie) riziko anémie. Zdraví prospěšná je rýže kombinovaná se zeleninou a pokapaná citronem.
ČERVENÁ RÝŽE
Je skvělým zdrojem vitamínů B1 a B2 ale také vitamínu E, vlákniny, železa a vápníku. Jedná se o neloupanou rýži, která si zachovala spoustu cenných látek.Vaří se mnohem déle, než ostatní druhy rýže a ne každému chuťově sedne. Nedá se tak úplně rozvařit ale pokud jí předem namočíte (já osobně to vidím přes noc), dosáhnete ideální konzistence a také zkrátíte jinak dlouhou dobu vaření.
Mezi účinky červené rýže patří vyšší obsah tuku, antioxidantů, podporuje růst nehtů/vlasů/kostí, podporuje funkci ledvin. Je zdrojem vlákniny a společně s vápníkem a hořčíkem pomáhá udržovat zdravé kosti a zuby.
RÝŽE BASMATI
Rýže Basmati je nejoblíbenější rýží vůbec. Je to nejušlechtilejší odrůda
rýže, která se pěstuje na úpatí Himalájí. Prodává se až zhruba za dva
roky po sklizni - rýže krásně vyschne, tudíž má minimální obsah vody v
zrnech a proto se vaří kratší dobu. Má nižší glykemický index a je
vhodná pro diabetiky a sportovce.
Obsahuje fosfor, omega 6 mastné nenasycené kyseliny, hořčík, draslík, vápník, zinek, vitamín B, E, kyselinu listovou apod.
Mezi její účinky patří odkyselování organismu, snižuje vysoký krevní tlak, podporuje trávení a odbourává plynatost a křeče.
NATURAL RÝŽE
Přírodní rýže, která si zachovává veškeré hodnotné látky a minerály. Zpracovává se pouze prvním loupáním, kdy se z ní odstraví nestravitelná slupka. Jedná se tedy o rýži celozrnnou, která se vaří mnohem déle, než jiné druhy a také je lepší jí nechat namočenou přes noc.
Je bohatá na draslík, má vysoký obsah vlákniny a podporuje detoxikaci organismu. Je také velmi bohatá na kalium, které reguluje obsah vody v těle.
VARNÉ SÁČKY?
Zde je to na Vás a Vašem pohledu. Já v tom vidím zbytečný "odpad" navíc a hlavně plast. I když nemám problém péct v silikonových formách, tak mi varné sáčky na rýži docela vadí. Většina těchto rýží je navíc předvařených - předvařené rýže mají až dvojnásobně méně živin a minerálních látek.
JAK JE TO S TOU PARBOILED RÝŽÍ?
Parboiled rýže, která je upravena parou ještě před vlastním loupáním. Výsledek je takový, že se část hodnotných látek ze slupky, přesune do zrna. Takže se jedná sice o rýži loupanou, ale obsahuje dvojnásobné množství hodnotných minerálů a vitamínů. Také na ní můžete narazit pod názvem "vaporizovaná".
JAK RÝŽI VAŘIT?
Rýže by se měla vždy pře vařením přopláchnout. Ideálně by měla být dokonce až 2 hodiny předem namočena - což urychlí vaření, zlepší stravitelnost ale také se odplaví nevhodné látky.
Flo, z Kuchařky pro dceru, doporučuje propláchnutou rýži minutku opéct na rozpáleném oleji. Následně jí zalít odměřeným množstvím vody (dle množství rýže), osolit a vařit zvolna pod pokličkou přibližně 15 minut.
DALŠÍ INFORMACE
- http://zdrava-vyziva.doktorka.cz/duvodu-proc-jist-ryzi/
- https://www.vitalia.cz/clanky/jak-se-deli-ryze/
- http://www.rehabilitace.info/zdravotni/ryze-a-zdravi-posiluje-imunitni-system-pomaha-se-zbavovat-toxinu/
- http://www.magazinzdravi.cz/ryze
- http://superpotraviny.webnode.cz/obiloviny/cervena-ryze/
- http://www.megalife.cz/proc-je-ryze-basmati-tak-dobra-pri-diete-a-hubnuti/
- http://zdravi.peknetelo.eu/zdrave-potraviny/ryze-basmati/
Sociální obchodování spočívá v otevření trhů pro každého. Na eToro se můžete spojit, obchodvat a sdílet znalosti s miliony obchodníků a investorů. Navíc můžete kopírovat obchodní rozhodnutí obchodníků, kteří odpovídají vaší strategii. Registrujte se nyní a získejte chytřejší obchodní rozhodnutí využitím rozumu našich obchodníků s nejlepšími výsledky.
OdpovědětVymazatVýměna kdekoli Váš čas je drahý. Obchodujte na počítači, mobilu a tabletu
227,651,647 - Otevřené obchody na eToro