Rozhodla jsem se otevřít novou rubriku, kde se budou hromadit tipy na zdravé nákupy, které Vám mohou být inspirací pro zlepšení stravování celé rodiny.
Začínám špaldovou moukou, jelikož je v našem jídelníčku ze všeho nejčastěji a je jednou z hlavních změn, kterou jsme udělali pro to, abychom zlepšili naší stravu.
Pro zdravější stravování jsme se rozhodli hlavně kvůli Klaudince. Byla nejedlice a mě už nebavilo vyvařovat jí zvlášť, když to stejně nejí. Proto zhruba od jejího prvního roku vaříme a pečeme vždy tak, aby si mohla dát s námi bez okolků.
CO JE ŠPALDA?
Špalda je zdravější alternativa šlechtěné pšenice. Je jednou z nejstarších lidmi pěstovaných obilnin vůbec a zdravější je proto, že je snadno stravitelná a má vyšší obsah bílkovin a minerálních látek, které si zachovala díky tomu, že oproti klasické pšenici neni šlechtěná. Bílá mouka je mnohem víc zpracovaná a postrádá vlákninu, proto má tendenci lepit střeva a může způsobit zácpu. Často se po bílé mouce člověk cítí nenasycený i když sní třeba 5 knedlíků.
Chuťově není rozdíl zas tak moc poznat. Má lehce oříškovou chuť ale neni nijak výrazná, proto se s ní dá klasická bílá mouka nahradit snadno a rychle :-) Nemusíte se bát změny chuti.
Poměry v receptech při nahrazení klasické bílé mouky špaldovou se nijak nemění, zůstávají stejné.
Poměry v receptech při nahrazení klasické bílé mouky špaldovou se nijak nemění, zůstávají stejné.
PROČ LÍDL?
Špaldovou mouku z LÍDLU doporučuji hlavně kvůli cenové dostupnosti a skvělé kvalitě. V prodeji je zhruba od prosince 2015 a od té doby na ní doslova ujíždíme :-)
Používám jí kamkoliv místo klasické bílé pšeničné mouky. Peču z ní bábovky, muffiny, cukroví ale i quiche apod. V mých receptech se s ní budete hodně setkávat, proto jsem Vás s ní chtěla více obeznámit.
V sortimentu mají zařazeny celkem 3 druhy špaldové mouky a jejich použití se dočtete vždy z boku:
Výborné zkušenosti mám se všemi třemi ale převládá právě tato hladká na koláče a sušenky :-) Je všestranná opravdu na všechno možné i nemožné.
Cena 34,90Kč
V sortimentu mají zařazeny celkem 3 druhy špaldové mouky a jejich použití se dočtete vždy z boku:
- Na koláče a sušenky
- Chlebová
- Celozrnná
Výborné zkušenosti mám se všemi třemi ale převládá právě tato hladká na koláče a sušenky :-) Je všestranná opravdu na všechno možné i nemožné.
Cena 34,90Kč
Tohle je bezvadna vecicka, bez ktere se neobejdu. Klasickou mouku vubec nepouzivam, ale teto lidlovske spaldove jsem propadla. Za me urcite palec nahoru !
OdpovědětVymazatTaké jsem bílou mouku zcela nahradila špaldovou Lidlovou, používám všechny tři druhy a na cokoli. Nebo je i kombinují.I kynuté těsto v pohodě, i celozrnné :-)
OdpovědětVymazatDobrý den, pořád to nějak nemůžu pochopit. Slyšela jsem možná četla a blbe pochopila že pokud není spaldova mouka celozrnna jako tato žlutá hladká z Lidlu, tak není o nic zdávnější než klasická hladká pšeničná mouka a že se po ní přibírá stejně rychle jako po pšeničné. Prosím můžete mě vysvětlit jak to je? Držím dietu a chci jíst zdravě. Moc děkuji
OdpovědětVymazatNemusí být celozrnná .. i takto hladká je pořád o dost zdravější než klasická pšeničná vymletá. Špalda je vyšlechtěná pšenice s vyšším podílem minerálních látek a bílkovin. Celozrnná je ještě zdravější ale ta neni vhodná pro malé děti.
VymazatNaopak, špalda je původní druh nešlechtěné pšenice, to právě dnešní pšenice je šlechtěná pro vyšší podíl bílkovin (lepku = glutenu)
VymazatAno napsala jsem to špatně. Špalda je nešlechtěná, ne vyšlechtěná a je mnohem zdravější než klasická pšenice. Já Vám sem můžu dát informace, které si sama můžete najít na internetu. Klasická pšenice je vymletá a není na ní nic zdravého, naopak jsou po ní zdravotní potíže a dokonce přemíra konzumace pšenice způsobuje migrény.
VymazatTaky rád nakupuji tento typ špaldové mouky v Lidlu, úplně jsem nahradil tu klasickou. Sortiment v Lidlu je neuvěřitelný, tady jsem dokonce našel kompletní seznam privátních značek - https://www.recenzer.cz/obchod/lidl/ možná by vás mohl zajímat.
OdpovědětVymazatDíky za recenzi, právě jsem ji spotřebovala a je teda fakt parádní. Nemáte náhodou zkušenost i s tou z Billy? Zrovna jsem koukala na akční leták a viděla ji tam v akci, tak jsem si říkala, že bych vyzkoušela. :-) Mimochodem, nemáte nějaký tip, jakou mouku použít na klasické vařené knedlíky namísto pšeničné?
OdpovědětVymazatJá bych knedlíky zkusila udělat ze špaldové pšeničné .. riskla bych to :-) s jinou zkušenost nemám. Bereme jen tu z lidlu.
Vymazatmám zkušenost na knedlíky 200g špaldové hladké,150g rýžové, 1/2 prášku do pečiva 1 vajíčko (já dávám lněné jelikož vnuci nemohou vajíčka 1pl mletého semínka a 3 plvody a nechat nabobtnat) chvilku nechat odpočinout. Vařím je na páře asi22 min.
OdpovědětVymazat