21. července 2017

ZA VÝLETEM: Rotavské varhany

Dlouho jsme přemýšleli, kam tady po okolí zase vyrazíme. Rádi si vybíráme místa, kde se to netrhne lidmi - ideálně v lese, bez omezení otevírací dobou a málo známá.

Pak jsem si vzpomněla na Rotavské varhany, kam jsme se chtěli jet už dááávno podívat ... no a výlet byl na světě :-)  

Vyjížděli jsme ze Sokolova směr Oloví, projeli jsme Rotavu a před Šindelovou v jedné pravotočivé zatáčce je odbočka na penzion Sport. Přejeli jsme potok Rotavu a zaparkovali v Růžovém údolí.

Trasa je dlouhá necelé 2 kilometry a není nijak náročná. Celou dobu se jde po rovné a široké lesní cestě, na které se nenacházejí žádné překážky, takže bych jí mohla s přehledem označit za bezbariérovou. 

Je vhodná pro cykloturistiku a co se týče kočárků, tak kousek za námi jeden drkotal ale my jsme "nosící", takže na výletech využíváme spíš šátky/nosítka.

Na Rotavské varhany vede i zajímavá naučná stezka dlouhá 6km - na tu jsme byli ale dost líní :-D Z části se prolíná touto trasou a můžete po ní narazit například na rotavské slůňáky nebo kaolínové jámy.





Rotavské varhany jsou přírodní státem chráněnou památkou čedičového útvaru, který vytvořil vulkán z třetihor a zároveň jsou také rotavským symbolem. Chráněny jsou proto, že jsou jedinečnou ukázkou sloupcovitého čedičového rozpadu. Jsou vysoké až 12 metrů a vzhledem připomínají píšťaly na varhanech.




Kousek od informační cedule se nachází menší dřevěné zastřešené posezení s lavičkami a stolem, kde můžete posedět a občerstvit se a nebo si jednoduše sednete před Rotavské varhany a budete se kochat jejich krásou. Turisty (hlavně cykloturisty) jsou hojně navštěvovaná, takže nečekejte, že je budete mít jen pro sebe :-)






V tomto případě nám to ideální místo bez lidí zrovna moc nevyšlo :-D Byli jsme tam v den státního svátku, tak nevím, jestli to bylo tím ale zrovna se tam sešla desítka cyklistů a po nich přijela zase jiná parta. Naštěstí se nezdrželi moc dlouho, takže jsme to tam pak měli pro sebe :-)




Jsou volně přístupné, neplatí se na nich žádné vstupné a nejsou omezeny otevírací dobou. Pro zajímavost a útěk do lesa před silným sluníčkem se tam doporučuji zajet mrknout :-)

Žádné komentáře:

Okomentovat