4. července 2017

ZA VÝLETEM: Rozhledna Cibulka u Oloví

Rozhledna Cibulka se nachází na Šibeničním vrchu a vedou k ní 3 různé cesty.

Vyjížděli jsme z Kraslic přes Oloví a zastavili jsme hned u první odbočky směr rozhledna, na kterou jsme narazili. Bylo tam přímo parkoviště, kde jsme zaparkovali a u kterého byl ukazatel směr Cibulka s dodatkem 20 minut. 

Nahoře jsme pak potkali další výletníky, kteří přišli jinou cestou s dodatkem 30 minut. Z toho usuzuji, že trasy jsou nejspíš rozdělené dle náročnosti a my zrovna schytali tu nejhorší ... hahaha! :-D





Tato trasa je tedy náročnější a místy strmá. Zvolila bych jí spíš pro turisty, kteří si chtějí víc prošlápnout nohy než pro turisty, kteří se chtějí jen tak na pohodu projít ale my jí zvládli, když bylo Klaudince 1,5 roku a to bez nosítka či krosny. Sem tam si jí manžel hodil "na koně" ale jinak šlapala statečně, jako by byla léta zkušená :-)

Pampelišky v té době zrovna odkvétaly a to by nebylo, abych si jednu z nich nevyfotila :-)




Cestou jsme potkali několik "mohyl" postavených z kamenů. Taky jsem se snažila jednu takovou postavit ale Klaudinka mi jí furt nadšeně bourala, tak jsem se na to nakonec vyprdla :-D




Rozhledna Cibulka má 139 schodů a měří necelých 30 metrů. Má dva vyhlídkové můstky, z toho první je ve výši přibližně 5 metrů a druhý ve výši 25 metrů.

Jedná se o poměrně novou rozhlednu, která byla slavnostně otevřena v roce 2014 a název získala podle tvaru vrchní části podobající se cibuli.





Rozhledna je volně přístupná, neplatí se na ní žádné vstupné a neni omezena otevírací dobou.





Na výlety si vybíráme převážně místa, kde se netrhne moc lidí a která jsou bezplatná a vhodná jak pro děti, tak i pro dospělé.

A rozhledny jsou úžasné hlavně v tom, že umožňují krásný výhled po okolí :-)



EDIT DUBEN 2018


O 9 měsíců později jsme si dali výlet na rozhlednu Cibulka ještě jednou. Tentokrát ale po naučné stezce, která Vás provází celou cestou a na které se můžete dozvědět spoustu zajímavostí o zvířatech, rostlinách, stromech, houbách apod. a na závěr si zahrát pexeso :-).



Cesta je delší - kor s malými dětmi, kdy se místo půl hodiny jde hodina a půl :-D, ale je mnohem lepší, pohodovější. Dá se jezdit na kolech, odrážedlech a dá se jít i s kočárkem.




Veškeré ilustrace jsou jako reálné obrázky a zábavnou formou děti učí nové informace o všem, s čím se v přírodě setkají a co mohou vidět.






Na obrázcích je pouze to, s čím se můžete téměř okamžitě v přírodě setkat. Jedná se o známé druhy všeho možného. Na obrázku mě překvapil například medvědí česnek, který je zrovna opravdu aktuální a na vědomost lidí se dává až v posledních letech. Také narazíte na Brusnici borůvku či Bez černý.






Mezi stromy nesmí chybět ani všemi (hlavně dětmi) oblíbený Jírovec maďal - Kaštan nebo Modřív opadavý či Jeřáb ptačí - jojo náboje do flusbroku, to byly doby :-D.






U hub běžně známá jedlá i nejedlá klasika jako je například Muchomůrka červená, Hřib smrkový nebo Liška obecná.





Nesmí chybět ani přehled lesních zvířat jako je například veverka obecná, kuna lesní nebo liška obecná. 






Dendrofon aneb poznávání tónu konkrétních stromů :-).




Stopy zveře mám ze všeho úplně nejradši! Poznáte stopu lišky? Jelena? Kachny? :-)






No a na závěr, kousek od rozhledny hezky ve stínu, si můžete zahrát pexeso :-).





Časem nejspíše vyzkoušíme ještě třetí cestu, která na Cibulku vede, ať můžeme porovnat všechny trasy. Ale jinak budeme určitě dávat přednost této naučné cestě, na které je několik odpočívadel, posezení, kde se můžete v klídku nasvačit, v soukromí nakojit dítko nebo si jen sednou a kochat se přírodou.

Užijte si výlet a opatrujte se!

1 komentář:

  1. Moc krásná rozhledna, byli jsme na ní přesně před rokem. Teď jsme se rozrostli, tak v budoucnu určitě vyrazíme znova :)

    OdpovědětVymazat