13. července 2017

ZA VÝLETEM: Údolí Mlýnků Jáchymov

Rádi výletíme na místa, která nejsou zas tolik okoukaná nebo známá a sem jsme se utekli schovat před horkem :-)

Údolí Mlýnků se nachází v Jáchymově, kousek od lázeňského hotelu Radium Palace. Zaparkovat můžete buď v lázeňské zóně na placeném parkovišti nebo vyjet dál kolem hotelu Radium Palace nahoru k menším tenisovým kurtům, kde je pár míst na zaparkování a pak jít pěšky lesem. Od tenisových kurtů je to necelý kilometr.

Trasa je vhodná pro pěší chůzi, pro kola, kočárky nebo turistické hole. Cestou vás bude provázet několik překážek připravených pro děti (například obíhání kůlů nebo přeskakování klád). V blízkosti mlýnků také narazíte na větší ohniště, kde je možné opékání buřtů (nebo taky prasat dle té velikosti :-D )




Traduje se, že mlýnky jsou umisťovány už od vzniku prvních lázní, což je již přes 100 let. A proč tomu tak je? Vypráví se pár pověstí:

1. Kdysi před mnoha lety do Jáchyma přišel tesařský tovaryš. Zamiloval se do dcery svého mistra, který jim ovšem lásku nepřál. Mladý tovaryš musel odejít pryč a vrátit se mohl až vydělá dost peněz. Když z města odcházel bylo již před západem slunce a tovaryš se vydal směrem na dnešní Ostrov. Protože byla brzy tma, chlapec si lehl do hromady listí vedle potoku.
V noci ho však probudil dětský pláč, který neustával. Když se chlapec rozhlédl, uviděl hastrmana, jak se snaží se svou ženou uspat své hastrmanské dítko. Marně. A tak mladý tovaryš vyřezal za svitu měsíce malý mlýnek, který umístil do potoka. Voda mlýnek roztočila a ten začal pravidelně klapat. Malý hastrmánek přestal plakat a s úsměvem za chviličku usnul. Za svou dobrotu dostal mladík od hastrmana říční perlu a několik listů vodní trávy. Hastrman mu také řekl, aby o tom co se stalo nikde nemluvil.
Když se druhý den tovaryš ráno probudil, hastrmanská rodinka byla pryč a on ve své kapse místo listí našel hrst stříbrných tolarů. Mohl se proto vrátit do Jáchymova a vzít si dívku, jež miloval.
Klapot mlýnku se zalíbil kolemjdoucím a ti začali na potok přidávat další a další mlýnky vlastnoručně vyrobené.

2. Ta pravdivější, praví, že mlýnky začali na potok umisťovat hlavně lázeňští hosté. Věřili totiž, že když jejich mlýnek bude pravidelně klapat, jejich hříšný život a milostné pletky v lázních budou odčiněny a jejich život půjde bez poskvrny dál.

3. Podle další pověsti si staví mlýnky milenecké páry a umisťují je na potok proto, aby jim to spolu pořád klapalo.



Údolí Mlýnků je menší nenáročný oddechový výlet, který bych doporučila nejen rodinám ale také prarodičům či školkám a školám. Je to zajímavost, která se jen tak nevidí a klid lesa tomu dodává krásnou pohádkovou atmosféru.

Mlýnků se tam nachází zhruba 60 a vedou po kopci od shora dolu. každoročně jich několik dalších přibývá. Jsou tam kovové, plastové nebo doma vyrobené. Některé se již netočí ale můžete je zkusit opět roztočit :-)




Pokud máte rádi klidná a nepřeplněná místa, tak tohle je pro vás to pravé ořechové. Místo je opravdu nasáknuté kouzelnou pohádkovou atmosférou a zvuk klapajících mlýnků je příjemně relaxační :-)






Pokud se rozhodnete Údolí Mlýnků navštívit, tak mi určitě dejte vědět, jak se Vám líbilo. My tam určitě nebyli naposled a příště s sebou vezmeme i ty buřty na opečení :-)

Žádné komentáře:

Okomentovat