5. července 2017

PEČEME: Mini domácí celozrnné langoše

Langoše jsou jídlo mého dětství. Mamka dělávala tak výborné, že na ně chodilo celé sídliště a všichni měli boule až za ušima a nemohli se jich nabažit.

Když jsme byly větší, tak jsme si je sem tam koupili v takovém tom pojízdném stánku. Byly tak obrovské, že se nám nevešly na obě ruce a byly vynikající.

Bohužel doba postupně začala být dost nepříjemně šetřivá - cena se rapidně zvedla a langoše se rapidně zmenšily. Ne určitě to není tím, že jsem vyrostla :-)) 

Teď se sotva vejdou na jednu ruku a chuť? No zlaté staré dobré časy. Člověk touží po té tradiční chuti ale nakonec zůstane podoba maximálně tak v té vůni. Po akcích dříve jezdíval pojízdný stánek s těmi opravdu tradičními langoši. Vládnul mu starší sympatický pán s šedivým plnovousem a delšími vlasy. Byl to takový můj langošový Santa Klaus a jeho langoše opravdu neměly chybu. Bohužel ale tento stánek už pár let nepotkáváme.

Jednou jsem takhle dostala na langoše chuť ale po mém přechodu na zdravější stravování se mi nejen kvůli Klaudince příčilo udělat přímo ty smažené. Zkoušela jsem pátrat na internetu, jestli je vůbec možná verze pečená v troubě a narazila jsem na recept od Láďi Hrušky, který jsem si krapet upravila podle sebe.


SUROVINY

250g bílého jogurtu (minimálně 3,5% tuku)
300g špaldové celozrnné mouky (z Lídlu)
2 lžičky prášku do pečiva (bez fosfátů)

POSTUP

Ze surovin vytvoříme hladké pružné těsto a necháme ho aspoň půl hodiny odpočinout v lednici.

Následně těsto vyválíme na tlustší plát a hrnkem vykrojíme placky, které pečeme v předehřáté troubě na 180°C zhruba 8-10 minut.

Langoše by se měly krásně nafouknout.




Mini langoše můžete potřít směsí nastrouhaného česneku v oleji či másle (nebo ghí), kvalitním rajčatovým protlakem (Alnatura) a posypat nastrouhaným sýrem.

A nebo si můžete vymyslet vlastní oblíbenou verzi dle Vaší chuti a fantazie.

S tradičním originálem se určitě nedají srovnávat ale chuťové buňky uspokojí mnohem víc než ty, které se dají v dnešní době pořídit na akcích v pojízdném stánku.

Přeji dobrou chuť!

3 komentáře:

  1. Obcas dostanu chut na "prasarnicku" a langose jsou na predni pricce (spolu s hranolkami a parkem v rohliku :-D ). Od ted langose zdravejc, tohle bude moc jist i maly.

    OdpovědětVymazat
  2. Tak tento recept na celozrnné langoše si ihned píšu a určitě je někdy na večeři udělám :) Snad mi tak taky krásně nafouknou, ať to i pěkně na tom talíři vypadá.

    OdpovědětVymazat