2. července 2017

ZA VÝLETEM: Naučná stezka Kladská

Naučná stezka Kladská se nachází v blízkosti lázní Kynžvart a je ideálním výletem pro horké letní dny, ve kterých se potřebujete schovat někam do lesa - což my máme ze všeho nejradši.

Je ideálním místem také pro ty, kteří si rádi chodí do přírody oddechnout, inspirovat se a zrelaxovat.





Zaparkovat se dá přímo na parkovišti kousek od Loveckého zámečku. Stezka začíná hned v blízkosti parkoviště a začátek je označen ukazatelem. Je dlouhá zhruba 2 kilometry a není vůbec turisticky náročná.

Bez problémů se na ní můžete procházet s malými dětmi, kočárky nebo s turistickými holemi. Je to příjemný odpočinkový rovný okruh, bez jakýchkoliv překážek a je vhodný jak pro ty nejmenší, tak pro ty nejstarší. Dal by se nazvat přímo bezbariérovým.




Hned na začátku stezky si můžete skočit do písku a podle Vašeho skoku zjistíte, které zvíře skáče podobně jako Vy. Výhodou je, že na tom místě nepotkáte hromadu lidí, tudíž můžete řádit jako za mlada a vyhecovat samy sebe.




Stezka vede většinou po krásném dřevěném můstkovém chodníčku, který je naprosto dokonalou příležitostí pro tzv. "barefoot" chůzi. K bosé chůzi svádí hned po prvním kroku (vlastně už od skoku do písku člověk přemýšlí, že boty už nenazuje). Praktikovali jsme celá rodina a po cestě jsme potkali i další bosochodce.




Dále Vás po celé trase budou provázet různé informační tabule s popisem konkrétního místa nebo s obrázky zvířat, které na tom konkrétím místě můžete zahlédnout.




Pravidelně budete narážet taky na odpočívadla, kde můžete posvačit, zaposlouchat se do ticha a pokochat se výhledem a přírodou.

Jedna část trasy je značena stopami zvířat s jejich názvem, což dítě motivuje k chůzi a hledání (pokud se mu zrovna už nechce chodit, jako té naší cácoře). A stejně tak jsou na dřevěném můstku vyznačeny i listy stromů s jejich názvem.






Trasa vede kolem Kladského rybníka, ve kterém se v jedné části dá i koupat a osvěžit se. My ale vyrazili v pozdní večer, tak jsme vodu už nezkoušeli.

Zajímavostí, na kterou můžete narazit, je Čarověník, což je znetvořenina stromu a vypadá opravdu prazvláštně.




Naučná stezka Kladská je moc krásné, odpočinkové a tiché místo, na které se člověk chce pravidelně vracet a ze kterého se nechce vůbec odcházet. Je to kus krásné přírody mimo civilizaci a doporučuji každému, aby se tam zajel podívat.


Žádné komentáře:

Okomentovat