18. července 2017

ZDRAVÉ NÁKUPY: Špaldová mouka LÍDL

Rozhodla jsem se otevřít novou rubriku, kde se budou hromadit tipy na zdravé nákupy, které Vám mohou být inspirací pro zlepšení stravování celé rodiny.

Začínám špaldovou moukou, jelikož je v našem jídelníčku ze všeho nejčastěji a je jednou z hlavních změn, kterou jsme udělali pro to, abychom zlepšili naší stravu.

Pro zdravější stravování jsme se rozhodli hlavně kvůli Klaudince. Byla nejedlice a mě už nebavilo vyvařovat jí zvlášť, když to stejně nejí. Proto zhruba od jejího prvního roku vaříme a pečeme vždy tak, aby si mohla dát s námi bez okolků.


CO JE ŠPALDA?

Špalda je zdravější alternativa šlechtěné pšenice. Je jednou z nejstarších lidmi pěstovaných obilnin vůbec a zdravější je proto, že je snadno stravitelná a má vyšší obsah bílkovin a minerálních látek, které si zachovala díky tomu, že oproti klasické pšenici neni šlechtěná. Bílá mouka je mnohem víc zpracovaná a postrádá vlákninu, proto má tendenci lepit střeva a může způsobit zácpu. Často se po bílé mouce člověk cítí nenasycený i když sní třeba 5 knedlíků.

Chuťově není rozdíl zas tak moc poznat. Má lehce oříškovou chuť ale neni nijak výrazná, proto se s ní dá klasická bílá mouka nahradit snadno a rychle :-) Nemusíte se bát změny chuti.

Poměry v receptech při nahrazení klasické bílé mouky špaldovou se nijak nemění, zůstávají stejné.


PROČ LÍDL?

Špaldovou mouku z LÍDLU doporučuji hlavně kvůli cenové dostupnosti a skvělé kvalitě. V prodeji je zhruba od prosince 2015 a od té doby na ní doslova ujíždíme :-)

Používám jí kamkoliv místo klasické bílé pšeničné mouky. Peču z ní bábovky, muffiny, cukroví ale i quiche apod. V mých receptech se s ní budete hodně setkávat, proto jsem Vás s ní chtěla více obeznámit.




V sortimentu mají zařazeny celkem 3 druhy špaldové mouky a jejich použití se dočtete vždy z boku:

  • Na koláče a sušenky
  • Chlebová
  • Celozrnná

Výborné zkušenosti mám se všemi třemi ale převládá právě tato hladká na koláče a sušenky :-) Je všestranná opravdu na všechno možné i nemožné.

Cena 34,90Kč

10 komentářů:

  1. Tohle je bezvadna vecicka, bez ktere se neobejdu. Klasickou mouku vubec nepouzivam, ale teto lidlovske spaldove jsem propadla. Za me urcite palec nahoru !

    OdpovědětVymazat
  2. Také jsem bílou mouku zcela nahradila špaldovou Lidlovou, používám všechny tři druhy a na cokoli. Nebo je i kombinují.I kynuté těsto v pohodě, i celozrnné :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Dobrý den, pořád to nějak nemůžu pochopit. Slyšela jsem možná četla a blbe pochopila že pokud není spaldova mouka celozrnna jako tato žlutá hladká z Lidlu, tak není o nic zdávnější než klasická hladká pšeničná mouka a že se po ní přibírá stejně rychle jako po pšeničné. Prosím můžete mě vysvětlit jak to je? Držím dietu a chci jíst zdravě. Moc děkuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nemusí být celozrnná .. i takto hladká je pořád o dost zdravější než klasická pšeničná vymletá. Špalda je vyšlechtěná pšenice s vyšším podílem minerálních látek a bílkovin. Celozrnná je ještě zdravější ale ta neni vhodná pro malé děti.

      Vymazat
    2. Naopak, špalda je původní druh nešlechtěné pšenice, to právě dnešní pšenice je šlechtěná pro vyšší podíl bílkovin (lepku = glutenu)

      Vymazat
    3. Ano napsala jsem to špatně. Špalda je nešlechtěná, ne vyšlechtěná a je mnohem zdravější než klasická pšenice. Já Vám sem můžu dát informace, které si sama můžete najít na internetu. Klasická pšenice je vymletá a není na ní nic zdravého, naopak jsou po ní zdravotní potíže a dokonce přemíra konzumace pšenice způsobuje migrény.

      Vymazat
  4. Taky rád nakupuji tento typ špaldové mouky v Lidlu, úplně jsem nahradil tu klasickou. Sortiment v Lidlu je neuvěřitelný, tady jsem dokonce našel kompletní seznam privátních značek - https://www.recenzer.cz/obchod/lidl/ možná by vás mohl zajímat.

    OdpovědětVymazat
  5. Díky za recenzi, právě jsem ji spotřebovala a je teda fakt parádní. Nemáte náhodou zkušenost i s tou z Billy? Zrovna jsem koukala na akční leták a viděla ji tam v akci, tak jsem si říkala, že bych vyzkoušela. :-) Mimochodem, nemáte nějaký tip, jakou mouku použít na klasické vařené knedlíky namísto pšeničné?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já bych knedlíky zkusila udělat ze špaldové pšeničné .. riskla bych to :-) s jinou zkušenost nemám. Bereme jen tu z lidlu.

      Vymazat
  6. mám zkušenost na knedlíky 200g špaldové hladké,150g rýžové, 1/2 prášku do pečiva 1 vajíčko (já dávám lněné jelikož vnuci nemohou vajíčka 1pl mletého semínka a 3 plvody a nechat nabobtnat) chvilku nechat odpočinout. Vařím je na páře asi22 min.

    OdpovědětVymazat