18. září 2019

ČTEME/LUŠTÍME: Tvořivá knížka o přírodě / o ptácích

Nevím, jak je to u Vás, ale na to, že Klaudince bude už 6 let, tak ji stále nezajímají knihy ve smyslu textů a příběhů, ale dává přednost všemožnému luštění, bludišťárnám, křížovkám a dobrodružství.

Proto jsem ve spolupráci s Knižním klubem sáhla po těchto dvou přenádherných knížkách, které jsou plné nejen zajímavých naučných informací, ale také luštění, křížovek, pokusů, tvoření apod.

Tvořivá knížka o přírodě již na trhu nějakou dobu je, ale Tvořivá knížka o ptácích je novinkou, která vyšla v srpnu letošního roku a já osobně nedokážu říct, která z nich je hezčí.





Každá z nich je krásně ilustrovaná, plná reálných obrázků ale také ilustrací a každý si v nich najde to své. Jsou určeny spíše školákům, ale Klaudinka je předškolák a z knih je unešena. Musím na ně najít nějaké vhodné místo, protože jsou doslova ozdobou celé knihovny :-).




Jako první bych Vám ráda představila Tvořivou knížku o přírodě, která vyšla v srpnu roku 2017 a je zaměřena na přírodu jako takovou.

Dozvíte se v ní například jak si vypěstovat fazoli, jak obarvit květinu, jak se lisují květy a listy, co lze najít na pláži, jak roste paroží a mnoho dalšího.

Je plná barev a doslova přeplněna informacemi.
 



Už jste byli někdy na návštěvě u včel? A víte, že existuje zhruba 20 000 druhů včel? Nejznámější je včela medonosná, protože opyluje rostliny a produkuje med a včelí vosk.




Na této dvoustraně, která je zaměřena na včely, se dozvíte základní informace o včelách, jejich obydlí a o tom, jak to u nich funguje. Rozluštíte bludiště, zjistíte jak včelám pomoct a objevíte rozdíly mezi včelou a vosou.




Přiznám se, že jsem dost tápala v tom, které strany nafotit, protože bych knihu musela nafotit kompletně celou. Na každé straně mě totiž něco zaujalo a každou stranu bych Vám nejraději nafotila, ale to nejde že. Jsem opravdu nadšená a sama si v nich ráda listuji.




Kniha je takovou studnicí nápadů, zajímavostí a zábavy. Dokázala bych si ji představit ve školkách, školách ale i na dlouhých cestách autem či vlakem. Zabaví celou rodinu nejen v deštivém počasí, ale je lehoučká, takže bych ji klidně brala i na různé výlety do přírody.

 


Zde mě zaujala tabulka užitečného hmyzu a škůdců. Překvapilo mě, co všechno se považuje za škůdce - například motýl Bělásek zelný, dále mravenec nebo například tesařík. Na druhé straně můžete dokreslit hmyz a vyluštit hmyzí osmisměrku.




Tato dvoustrana je zaměřena na neobyčejné živočichy. Umí totiž měnit barvu, aby se ukryli před nebezpečím nebo aby přilákali samičku. Zde je potřeba najít 10 rozdílů.




Pozorujete motýly? Tady máte možnost zapsat si datum a místo, kde jste konkrétní druh motýla zahlédli. No a zároveň můžete vybarvit, podle určených čísel, babočku paví oko, která zatím vypadá spíše jako bělásek.




Pokud Vaše děti rády vybarvují, tak se jim bude moc líbit i tato dvoustrana, která je plná květin a informací o čmelácích. Dozvíte se zde taky, jakým způsobem obarvíte květiny.




Stejně, jako se na jedné z dvoustran dozvíte jaký je proces od vajíčka po kohouta, tak se na této dvoustraně dozvíte jak probíhá vývoj od pulce k žábě. Čím to začíná, jaká je kostra žáby, jak rozpoznáte skokana od ropuchy a společně si přečtete zajímavý příběh, u kterého se pobavíte.




No a pomalu ale jistě přecházíme ke druhé knize a to Tvořivé knížce o ptácích. V této knize se dozvíte například jak vyrobit lojovou kouli, vyrobíte si razítko s kachní stopou, zjistíte které kachny jsou plovavé a které potápivé a mnoho dalšího.




Opět nádherné reálné ilustrace ptáků, které Vás budou doprovázet celou knihou v kombinaci s kreslenými částmi. Doufám, že budete stejně nadšení, jako jsme my :-).




Hned ze začátku Vás čeká ptačí křížovka ve stylu kris-kros. Křížovka je docela těžká, takže se trochu zapotí i rodiče, ale zároveň získáte spoustu nových znalostí.




Pro člověka není příliš zdravé, když jí mnoho tučných jídel, ale pro ptáky je tuk nezbytný a to hlavně v zimě, kdy potřebují spoustu energie, aby odolali nízkým teplotám. Nejen, že si můžete vytvořit losovou kouli pro ptáky doma, ale dále se dozvíte, jaké chutě ptáci mají.




Tažní ptáci se s každým podzimem vydávají na tisíce kilometrů dlouhou cestu, aby přezimovali v teplých jižních oblastech. A při jarním návratu do své domoviny absolvují celou tu dlouhou cestu znovu. Naopak přezimující ptáci zůstávají doma. Poznáte, kteří jsou tažní a kteří přezimující?




Pozor! Kachna hledá kačera! :-D Najděte stejné dílky puzzlí a spojte pár k sobě. Samičky mají nenápadné ochranné zbarvení, protože musí několik týdnů sedět na hnízdě a zahřívat vejce. Samečci jsou ale frajeři a potřebují samičky balit na své krásné zabarvení. 




Sovy mají uši nenápadně schované za závojem z peří ale některé sovy mají na hlavě prodloužené peří, které vypadá jako uši. Když jsou v klidu, peří leží, ale když josu ve střehu, tak se peří vztyčí a tím vznikne falešný pocit, že se jedná o uši. Zajímavé :-).




Mega osmisměrka ve smyslu ukrytých jmen osmi ptáků, kteří jsou zobrazeni dole. Je potřeba najít je všechny a jejich názvy k nim dolů dopsat. 




Víte, že taková Křivka obecná má zobák křížem? Díky tomu se dostane k semenům jehličnatých stromů v šiškách. A čím se kdo další z ptáků živí se už dozvíte po rozluštění dalšího úkolu, ve kterém navíc zjistíte i to, jak se konkrétní pták jmenuje.




Existuje celkem 35 druhů tukanů. Všichni žijí v deštných pralesích Střední a Jižní Ameriky a živí se ovocem, bobulemi ale také hmyzem a ještěrkami. Jejich zobák představuje až třetinu délky jejich těla a je překvapivě lehký - tvoří ho porézní hmota naplněna vzduchem. 




Za některými ptáky se musíme vypravit dál - do lesa, k rybníkům, k řece nebo třeba i k moři či do zoologické zahrady. Některé ptáky poznáme na první pohled, jiné až podle znaků a určitých rysů.




ZÁVĚREM

Musím říct, že jsem z knih opravdu uchvácena. Každá strana Vás zaujme aktivitou a zajímavými informacemi. Něco si vyluštíte, něco si vybarvíte, vyplníte. V tomto směru je každá z knih opravdu rozsáhlá - žádný stereotyp.

Překvapilo mě, jak jsou knihy lehké. Tak lehkou vazbu jsem u těchto větších formátů ještě snad ani nezažila a je to velké plus.

Knihy se oficiálně doporučují pro věk 7+ s čím souhlasím a co by vzhledem k obsahu opravdu odpovídalo. I tak si v nich ale najdou svoje mladší děti, takže pokud nemůžete odolat už v době, kdy Vašemu dítku není 7+, tak do nich jděte! :-D

Tvořivou knížku o přírodě a Tvořivou knížku o ptácích najdete na eshopu knižníklub.cz, kde je můžete koupit společně za zvýhodněnou cenu. 

Dokonce si je tam můžete také lehka prolistovat, ale řekla bych, že Vás recenze navnadila natolik, že je hned vyprodáte hahaha! :-D


Cena:
  • Tvořivá knížka o přírodě - 239Kč
  • Tvořivá knížka o ptácích - 239Kč
  • Obě společně -  398Kč

Žádné komentáře:

Okomentovat