6. ledna 2021

MÁMY SOBĚ: Tradinář - Rodinný a tvořivý rok plný oslav a rituálů

Nakladatelství Smart Press je zaměřeno především na knihy pro ženy, maminky i dívky a zajímají je témata zdravého životního stylu, harmonie těla, zdravé i sladké vaření, knihy pro tvoření, přírodní zahrady, tematické knihy jako je kniha o kávě, pivu, kuchařka pro muže, kniha o tradicích apod.

Když mě oslovili ke spolupráci, zaujalo mě, jaký nádech to malé nakladatelství má a vybrala jsem si od nich celkem tři knihy, které vám postupně představím. A jelikož jsou dvě z nich kuchařky, do kterých budeme zkoušet několik receptů, jako první jsem zvolila nádherně přenádherný Tradinář.

Tradinář je český bestseller - vítěz Ceny čtenářů- Zvolila jsem obálku s máky, která je naprosto kouzelná, pohádková, oku lahodící. Připomíná mi naší oblíbenou makovou panenku. Dokázala bych si ji představit v kuchyni na chalupě, kterou třeba jednou budeme mít. 

Já osobně mám ráda všechny různé tradice a to bez ohledu na to, jestli jsou naše nebo převzaté ze zahraničí anebo odkud mají kořeny. Ale přeci jen Traninář nabízí zase o kus víc.

V této detailní recenzi bych vám ráda tento bestseller představila a věřím, že neodoláte.

 



PŘÍBĚH KNIHY

Autorkami jsou Monika Kindlová a Martina Boledovičová. 

Myšlenka na vznik Tradináře vznikla v období, kdy Martina měla dvouletá dvojčata a starší děti ve věku 7 a 8 let. Nestíhala nic, co by chtěla (ani nevíte, jak moc tomu rozumím). Přestěhovali se z Prahy, bydleli kousek od lesa a začala víc vnímat přírodu kolem sebe. Intenzivně cítila, že chce, aby děti vyrůstaly v přirozených rituálech a tradicích. Aby poznávaly, jak vše ovlivňuje příroda a roční cyklus, co dá práce vypěstovat si vlastní jídlo a že je potřeba cítit vděčnost.

V úvodu se dozvíte, co si vše Martina při psaní knihy uvědomila, o čem ve zkratce kniha je a co od ní můžete očekávat. Co vám dá. Dokonce se dozvíte, že Martina je přímo zakladatelkou nakladatelství Smart Press. Druhou autorkou je Monika, která má dvě dcery a vytvořila všechny fotografie, většinu receptů a návody na tvoření s dětmi.

 


JAK S KNIHOU PRACOVAT

Kniha je určitou zkratkou, zjednodušeným přehledem svátků, tradit a obyčejů, které vstupují do života rodin s dětmi. Je zejména inspirací, jak jim dát skutečný prostor i v současném běžném životě. Dozvíte se proč slavíme některé svátky den předem, kdy je ten správný čas, k čemu potřebujeme tradice a rituály a kde se vůbec berou.

 


OBSAH

Tradinář je rozdělený do dvanácti kapitol podle jednotlivých měsíců, od ledna až do prosince. Na začátku každé kapitoly najdete stručný přehled měsíce - svátky, váznamné dny, rituály, recepty, nápady na domácí výrobu apod.

 


CYKLUS ROKU

Mnoho svátků a obyčejů vychází z přírodního cyklu vegetace, která je závislý na Slunci. Proto se vztahují k období slunovratů a rovnodennosti.

 



LEDEN

Leden jako nový začátek. Kromě svátků a významných dnů v podobě Nového roku a Tří králů do ledna spadá také rituál vysloveného přání, novoroční rodinný oběd nebo zimní kino. Mezi tvořením najdete kolední proutek a štěstím krmítka pro ptáčky či ledovou lampičku. No a nesmí chybět ani recepty v podobě novoroční čočky, tříkrálové bábovky nebo nakládaného zázvoru do skla.



ÚNOR

Mezi únorové svátky a významné dny patří Hromnice, svatá Dorota, svatý Valentýn a také několik pohyblivých svátků, které předcházejí Velikonocům. Akce a rituály jsou pro vás připraveny v podobě klíčení semínek, oslavy Valentýna či maškarního reje. Vytvoříte si svíčku z včelího vosku, řeřichové srdíčko anebo masopustní masky. a pochutnáte si na slaných louhovaných preclících, pučálce nebo masopustních koblížcích.

 




BŘEZEN

Březen je ve znamení vynášení zimy a mezi první svátky a významné dny patří mezinárodní den žen, dále také svatý Řehoř či jarní rovnodennost. A také začínají postní neděle před Velikonocemi. Jako akce a rituály můžete zkusit vynášení Morany, jarní úklid bez chemir anebo oslavu jarní rovnodennosti. Mezi tvoření spadá velikonoční osení, výroba Morany, zajíci ze špalků apod. No a recepty jsou zaměřeny na mé milované pesto z medvědího česneku. 

 



DUBEN

Duben je plný mláďáteka začínáme ho vtipně Aprílem. mezi další svátky a významné dny patří Den země, světový den knihy anebo filipojakubská noc. Mezi pohyblivé svátky spadají Velikonoce a očekáváme také pašíjový týden. Akce, rituály i tvoření jsou plné jarních či velikonočních příprav a také čarodějnic nebo příprav májky. Mezi recepty najdete mazanec, jidáše a ptáčky, beránka i velikonoční hlav(n)ičku.

 

 


KVĚTEN

Květen je čas lásky, oslavujeme mládí. Mezi významné dny a svátky patří První máj, Den vítězství i Den matek. Ale svátek slaví i ledoví muži Pankrác, Servác a Bonifác. A v polovině prosince je i Den rodiny. I v květnu najdete několik pohyblivých svátků. Akce a rituály, které můžete vyzkoušet jsou napříkladmájové oslavy, přechodové rituály dospívání nebo čišténí studánek. Vyrobíte si cedulky na bylinky, květinové mandaly neboholubičku k zavěšení. A u jídla/pití nesmí chybět domácí sirupy anebo kosmatice - smažené květy bezinek.




ČERVEN

Letní slunovrat a začátek léta., to je červen. Hned prvního nás čeká Den dětí a mezi další významné dny a svátky patří den otců, letní slunovrat či svatojánská noc. Letní slunovrat můžeme oslavit, vyzkoušíme si i sběr svatojánských bylin a vrhneme se do červnové sklizně. Vytvoříme  srdce pro tatínka, svatojánský věneček nebo třeba voskovou batiku. Recepty mě tedy lákají, hlavné domácí ořechovka hahaha!

 



ČERVENEC

Červenec je začátkem prázdnin, takže se nemůžeme divit, že mezi svátky a významné dny patří i pvní prázdninový den. Dále například Den upálení mistra Jana Husa anebo svatý jakub. Akce a rituály jsou ve víru poutí, borůvkobraní i mé milované levandule. Levandule ovládne i tvoření a mimo to si můžete vytvořit také letní abecedu či domácí bublifuk. Pochutnáme si na pouťových koláčích, levandulovém sirupu nebo domácí zmrzlině.

 



SRPEN

Srpen už spadá do zralého léta a jako významné dny či svátky oslavíme mezinárodní den koček, nanebevzetí Panny marie a také mezinárodní den psů. Kolem 12.8 vrcholí Perseidy, které můžeme na obloze pozorovat. Mezi akce a rituály patří dožínky, příprava na školu, i třeba letní kino na zahradě. A tvořit budeme z jeřabin, z kukuřičného šustí a zkusíme i sluneční batiku. Nevynecháme ani dobroty jako například chlebovou placku z klásků.




ZÁŘÍ

Září, opět startuje škola a školka a kromě prvního školního/školkového dne oslavíme také podzimní rovnodennost či svatého Václava. Za akce a rituální tu máme oslavy sklizně a hojnosti, vinobraní či zakončení léta. Vyrobíme si například anděla a ochutnáme šípkový čaj, trdelník i domácí mošt.

 



ŘÍJEN

Významné dny a svátky v říjnu jsou například svatý Havel, den stromů, den vzniku samostatnéhočeskoslovenského státu a také Halloween či Samhain. Do akcí a rituálů spadá drakobraní, vysazování stromů, sběr přírodnin, černá hodinka nebo létající draci. Vydlabeme dýně, vyrobíme papírového draka anebo podzimní lucerničky. No a v receptech nás přiláká dýňová polévka s chilli na pořádné zahřátí.

 



LISTOPAD

Listopad už bývá pro mnoho lidí přípravou na Vánoce, ale my se snažíme ještě držet některých listopadových tradic a proto jsem o to víc ráda, že v Tradináři najdeme inspiraci.  Kromě Dušiček a svatého Martina, mezi svátky a významné dny spadá ještě den boje za svobodu a demokracii a dokonce i den nenakupování. Akce a rituály jsou ve víru rodiny a návštěvy příbuzných na dušičky, dále svatomartinské posvícení či společné tvoření a háčkování. Z receptů můžete vyzkoušet sváteční pečivo "dušičky", nekynuté svatomartinské rohlíčky nebo slavnostní pečenou husu.




PROSINEC 

Prosinec je z mého pohledu nejkrásnějším obdobím roku, když je tedy navíc přáno a máme nějaký ten sníh. začínají nám adventní neděle, přichází Mikuláš, očekáváme Štědrý den a slavíme Silvestr. Mezi akce a rituály spadá společné pečení, barborky, mikulášská nadílka i bilancování. Dle návodu v Tradináři můžeme vytvořit vánoční kokedamu, rodinný betlém či polaz. A z receptů mě zaujal staročeský vrkoč.

 



VÁŠ RODINNÝ KALENDÁŘ

Na konci tradináře je prostor na vaše rodinné tradice, svátky, významné dny apod.



ZÁVĚREM

Kniha na mě dýchá domovem, útulnem, takovým tím "babičkovstvím", které jsem vlastně nikdy sama nezažila, ale vždy jsem si ho ráda představovala. Takové to, kdy jedete za babičkou na oběd a cítíte klid, pohodu, je vám tam dobře .. jíte domácí vývar, opravdovou svíčkovou s poctivými knedlíky a příjemně si povídáte.

Je mnohem větší studnicí inspirace, než jsem vůbec čekala. Myslela jsem si, že to bude takový ten mega souhrn všech svátků a významných dnů, ale ono to má ještě navíc kouzlo rodiny a takové té rodinné pohody. A dokonce jsem se setkala s mnoha novými neznámými názvy.

Moc se těším, až ho začneme aktivně využívat a rozhodně ho doporučuju do každé rodiny. Věřím, že by potěšil jak i starší generaci babiček či prababiček. Má opravdu své kouzlo. 

 


Pokud by vás Tradinář zaujal, jakože vás určitě zaujal, můžete ho zakoupit na eshopu nakladatelství Smart Press přímo ZDE. A rovnou mrkněte i na novinku Tradináře v podobě kroniky.


Cena: 399Kč (původně 499Kč)


Žádné komentáře:

Okomentovat