3. června 2021

ČTEME: Pohrátky aneb cesta pavoučka Vincka

Další krásná srdcovka, která tady na blogu měla být už dávno. Znáte tvorbu Elmavia? Určitě jste na ně museli narazit. Kromě úžasných Pohrátek mají ve své tvorbě také knížku Vincek, vlk a Lucinka anebo například loňskou překrásnou novinku Putování.

Pohrátky jsou jedinečnou knihou obsahující 13 pohádkových příběhů, kdy každý z nich je zakončen rozborem ale ne tak ledajakým. Už kniha sama o sobě vás dostane svým kouzlem a energií, kterou na vás při listování dýchne. Určitě vás zaujmou také mini slovníčky za každou pohádkou - setkáte se s francouzštinou, italštinou i třeba japonštinou.

Svým kouzlem a takovým tím předáním něčeho, tou přidanou hodnotou, mi připomíná Indigové pohádky a doufám, že vám touto recenzí utkví v paměti a třeba si je rovnou pořídíte. Navíc jsou i v audio podobě, která tak krásně zní. Tak se na ně pojďme detailněji podívat.



Miluju, když jsou do knih zapojeny i děti. A do této jich bylo zapojeno mnoho ať už do nadpisů či do malůvek nebo otisků rokou, nohou, úst atd. Je z toho cítit ta energie, mateřství a já jsem doslova paf z toho, jaké je to veledílo. Jednou bych si přála něco podobného s dětmi vytvořit, byť třeba jen nám na památku. Musí to být úžasný zážitek :-).



POSELSTVÍ KNIHY

"Abychom mohli porozumět všemu, co je v příbězích skryto, potřebujeme se rozpomenout na svou schopnost dívat se na svět očima dítěte, s úžasem a touhou objevitelů. Proto si nejdříve knihu přečtěte sami pro sebe. Probudíte tím své vnitřní dítě a kvality v něm uložené." Autorky dále doporučují vytvořit si vlastní pavučinku nápadů, čímž se prohloubí autentičnost. Zní to jako naprosto perfektní nápad a jako prožitek pro celou rodinu.


KAPITOLY KNIHY

  • Jak přišel vincek na svět
  • Vincek objevuje svou zemi
  • Kdo je nej ...
  • Úplně malá čarodějnická pohádka
  • O dvou dracích
  • O vzácném semínku
  • Kočičácká pohajda
  • O víle Rozárce a dvou medvíďatech
  • O vzteklém větru
  • O svéhlavém divočáku Borovi
  • O velkém sváru
  • Brzy přijde světlo
  • Strachobři



JAK S KNIHOU PRACOVAT

Hned za obsahem najdete krásně popsané tajemství této knihy anebo co vše by chtěla autorka prostřednictvím knihy předat, co vše by chtěla u dětí podpořit a co by je chtěla naučit. Dále se dočtete jakými způsoby s knihou pracovat nebo spíše jak si s pohádkami pohrát. Je to doslova společná práce klidně i celé rodiny, jak si jednotlivé pohádky pořádně užít.


 
 
Dozvíte se, co jsou pavučinky nápadů a co vás za každou pohádkou ještě čeká. Je to tedy v podstatě interaktivní knížka s přidanou hodnotou a svou vlastní energií :-).



JAK PŘIŠEL VINCEK NA SVĚT

Přijde mi docela úsměvné, jak mám začátek audioknihy naposlouchaný, že ho znám už nazpaměť. A holky samosebou taky. V první kapitole se dozvíte, jak Vincek přišel na svět. co tomu předcházelo, jak vypadal a jaktože umí létat? Na konci kapitoly si s dětmi můžete povídat o tom, jaké to bylo, když byly miminka, když byly v bříšku. Můžete si vytvořit i malého pavoučka Vincka, vyzkoušet jaké to je být ve vajíčku, zkusit uplést vlastní pavučinku apod. 



VINCEK OBJEVUJE SVOU ZEMI

Vincek se dozvídá o svém domově, České republice a seznamuje se i se všemi druhy ročního období, které mu vítr podrobně popisuje. Zjistí, co je hora Říp anebo taky Šumava. Na konci kapitoly vás čeká opět pavučinka nápadů, kdy si popovídáte o ročním období, poslechnete si Vltavu od Bedřicha Smetany anebo na mapě prozkoumáte města, hory, rybníky apod.



KDO JE NEJ ...

Vincek si přál procestovat celý svět a tak se najednou ocitnul na nejvyšší hoře světa. Dozví se, čím lidé Zemi ubližují, jakými způsoby plýtvají. Starý moudrý lev navrhnul uspořídat závody v tom, kdo je nejrychlejší na souši i ve vodě anebo kdo je nejchytřejší apod. Kdopak asi vždy vyhrál? V této pavučince nápadů zkusíte říct, proč je potřeba chránit planetu Zemi, vytvoříte si mandalu anebo zkusíte vyšlápnout nějaký velký kopec či horu.



ÚPLNĚ MALÁ ČARODEJNICKÁ POHÁDKA

Dále se Vincek začal zajímat o čarodějky a čeroděje. Rád by viděl, jak se v dubnu připravují na svůj slet a co všechno chystají. Co když za to bláznivé aprílové počasí můžou právě čarodějnice? Vincek zjistí, co je Filipojakubská noc a jak se jmenuje nejvyšší hora Blanského lesa. Na závěr si v pavučince nápadů umícháte vlastní lektvar, vymyslíte vlastní kouzelnou formuli anebo tanec kolem ohně.



O DVOU DRACÍCH

Dále se chtěl Vincek seznámit s dračími bratry, kteří mu chtěli vyprávět dračí příběh o síle přátelství a víte, že tyto dva draky můžete vidět jako souhvězdí dvouhlavého draka? Drak je v Číně posvátným zvířetem, se kterým se ztotožňovali i samotní císaři. Drak je i můj osobní symbol. Motýla mám pro jejich svobodu a draka pro jejich sílu. V pavičuně nápadů si popovídáte o přátelství, vytvoříte duhu anebo si zkusíte příběh zahrát jako loutkové divadlo.



O VZÁCNÉM SEMÍNKU

Jako další příběh Vincka čeká ten Bertíkův. Bertík je kluk, který se stará o velmi zvláštní rostlinku. Co se z ní nakonec vyklube a jakým jazykem bude mluvit? Naučíte se i pár portugalských slovíček, stejně jako latinských i španělských. Pavučinka nápadů vás inspiruje v semínkové rozcvičce nebo v zasazení vlastního semínka.



KOČIČÁCKÁ POHAJDA

Vincek vycestoval do Itálie, chtěl se seznámit s kocourem Felixem, který ho s přáteli rád pohostí a povypráví příběh o duhovém kocourovi s čarovnou mocí. Opět se naučíte několik cizojazyčných slovíček a s pavučinou nápadů si promyslíte vaše největší přání, vytvoříte si svého kocoura, kterému se můžete svěřit anebo zkusíte mluvit kočičí řečí.



O VÍLE ROZÁRCE A DVOU MEDVÍĎATECH

Květinkových víl je na světě tolik, kolik je květin a tato kapitola je o víle Rozárce. O kousek dál v lese, jsou neustále nachlazená medvíďata - Kašlík Tosík a Rýmička Fríja. Zkoušeli dělat různé čaje z bylinek, ale nic nepomáhalo. Proto k nim musela víla Rozárka a co myslíte? Pomůže jim? V pavučince nápadů se můžete inspirovat vytvořením vlastního čajíku, sbíráním odpadků z přírody anebo zkoumáním rostlin, které potkáte na procházce.

 


O VZTEKLÉM VĚTRU

Další, kdo Vincka moc zajímal, byl vzteklý vítr. Kolikrát stačí málo a bouchneme. Každý z nás má kolikrát vztek, což je přirozené ale mnohem důležitější je se naučit, jak s ním pracovat, abychom neublížili nikomu, ani sobě. Pavučinka nápadů vás tentokrát bude inspirovat ve vykreslení vzteku a naučíte se například indiánský běh.



O SVÉHLAVÉM DIVOČÁKU BOROVI

Tentokrát se Vincek dostal do bahniště, bažiny i močálů aby mohl poznatnáčelníka Velkého Kaňoura s divočákem Borem. Bor byl svéhlavý a nevěřil ostatním, že by se měl chystat na krutou zimu. Nechtěl nikomu pomáhat ani nic opravovat. A jak to tak už bývá, moc se mu to nevyplatilo. Co se asi tak přihodilo v tomto příběhu? A jak to celé dopadlo? S pavučinkou nápadů si můžete popovídat o tom, co máte rádi a co vás nebaví. Můžete si vyrobit náhrdelník z přírodnin a prozkoumat, která zvířata žijí v tlupách a která jsou samotáři.


 

O VELKÉM SVÁRU

Dále přišla touha poznat Sněhovou královnu, krále Mráze a jejich děti. Zde si procvičíte ruštinu. Král s královnou se pohádali a následky byly hrozné. Jak to vyřešily jejich děti, které byly najednou odděleny a nesměly se vídat? Skončí i tato pohádka happyendem? Už jste udělali někdy něco, co vás mrzelo? A umíte se omluvit? V co všechno se může voda změnit? Pavučinka nápadů je opět plná inspirace.



BRZY PŘIJDE SVĚTLO

Pavouček Vincek se vydal na sever za severskými skřítky Troly. Tentokrát si poslechne vyprávění o čekání na světlo. Víte kdo je Trol? a jak vypadají? Já si hned vzpomenu na trollíky z dětství anebo na trola z Harryho Pottera hahaha. Říši Trolů zasáhla tma svým pláštěm, kterým nedokáže projít ani ten nejmenší paprsek Slunce. Celá říše se ponořila do smutku a všichni jsou bez energie, když ji neni z čeho čerpat. Kdo byl jedinou osobou, co mohla Troly rozveselit? A co symbolizovalo 12 polen? Jak s tím vším souvisí Slunovrat? Pavučinka nápadů je opět parádní! Zaměřena na protiklady a doporučeno je také zažít západ u východ Slunce - naše děti to bohužel znají až moc podrobně. Chodí pozdě spát a brzy vstávají hahaha.



STRACHOBŘI

Poslední kapitolou jsou Strachobři, kde si můžete vytvořit vlastní strachobrovou ilustraci. Každý z nás se něčeho bojí. Já si dlouhá léta myslela, že se ničeho nebojím a pak se ve mně vytvořil shodou špatných okolností strach, kterému čelím doteď. A s narozením dětí jsou zase jiné strachy, se kterými bojujeme každý den. V pavoučí říši bývá pavoučí slavnost, při které se zbavují všech strachobrů, kterí vkládali na velkou pavučinu a spálili.



A to je vše .. příběh pavoučka Vincka propojený dalšími příběhy a nádhernými ilustarcemi došel do zdárného konce. A ty ilustrace, to je nádhera!



AUDIOKNIHA

Holky si audioknihu zamilovaly na první poslech a poslouchají ji stejně často, jako jejich nejoblíbenější Nelinku. Krásně zní, krásně se poslouchá a já mám kolikrát touhu se zarochňat k nim a poslouchat s nimi. Většinou ji mají na dvakrát, protože v průběhu prvního CD usnou. Celkově má myslím kolem dvou hodin. Ale je tak kolébavá a příjemná, že i já bych usnula hned :-).



ZÁVĚREM

Abych pravdu řekla, u takových recenzí nikdy nevím, co napsat na závěr. 

Kniha je určena dětem od 3 let, ale s přehledem bych ji využívala i ve školce s větší skupinou dětí, které si mohou i pavučinku nápadů mnohem více užít. Tím, že se vždy zaměříte na jednu pohádku a následně pracujete s pavučinkou nápadů, vám kniha vydrží opravdu na dlouho. Není to tedy ten typ, který si s dětmi přečtete a hotovo. Což je kolikrát k nezaplacení.

Zároveň je taky otázkou, kdy ji číst? Před spaním to totiž tak úplně není, protože se většinou hned vrhnete na tvoření a pavučinku nápadů, která často čerpá z přáběhu a děti by si ho po spaní nemusely tolik pamatovat.

Je tedy na vás, jakým způsobem s knihou budete pracovat. Můžete ji číst před spaním a přes den si ji zopakovat, abyste tvořili z čerstvých informací. Příběhy to jsou poměrně krátké, takže čtení nezabere tolik času. U holek večer využíváme spíš to audio, protože chodí spát, když Olivka ještě nespí.

Rozhodně ji ale čtěte a užijte si ji co nejvíc to půjde :-).



 

Pohrátky si můžete zakoupit na eshopu Elmavia.cz přímo ZDE.

 

Cena: 294Kč


Žádné komentáře:

Okomentovat