20. září 2021

UČÍME SE: Velkoformátová GRAFOMOTORIKA

Grafomotorických seištů existuje mnoho ale většinou je pořídíte pouze o velikosti A4. Proč to není úplně dobrá volba? Ruka dítěte by se měla uvolňovat a připravovat postupně. Hezky od ramene až po zápěstí a prsty. Proto se doporučuje veškerá grafomotorická cvičení provádět na velkém formátu ať už na tabuli či papíře.

V čem je tedy tato Gramofomotorika z obchůdku Venduly Hegerové jiná? Má totiž formát A3 a navíc kroužková vazba nechává prostor pro odebrání listu, který můžete nalepit třeba na dveře pokud chcete procvičovat ruce v jiné poloze.

Tato velkoformátová Grafomotorika byla vytvořena ve spolupráci se Silvií Makovskou Menouškovou, ředitelkou MŠ Lovčičky, která vymyslela koncept celého souboru a napsala úvod. Tak se na tohle další krásné veledílo, které nám Vendula poslala k vyzkoušení, pojďme podívat blíž :-).

 

 

 

ÚVODNÍ SLOVA

"Dětem do 4 let je zapotřebí především dopřát prostor a příležitost ke kreslení, rozvoji hrubé a jemné motoriky. Poté se soustřeďte na bohatou nabídku činností, které rozvíjejí hrubou i jemnou motoriku a všechny aspekty grafomotoriky. Grafomotorické listy ještě nejsou nutné, některé děti je však chtějí, vybírejte tedy ty jednoduché skupiny. Zhruba v 5 letech je čas na pečlivý rozvoj pomocí grafomotorických cvičení, která najdete právě v této publikaci. 

Vždy respektujte schopnosti dítěte, postupujte od nejjednodušších prvků ke složitějším, náročnost zbyšujte pomalu a dopřejte dítěti čas na zautomatizování a zdokonalení právě zvládnutého prvku."

Kromě tohoto krásného úvodu se dozvíte čím psát a jaké jsou skupiny prvků, které jsou v těchto listech seřazeny dle náročnosti. v textu je vše podrobně popsáno a také zdůrazněno tučným písmem. Dozvíte se tedy, že část je určena i přímo prvňáčkům.


 

PIKTOGRAMY

Piktogramy najdete u každého grafomotorického obrázku. Nejdříve si procvičit prsty pomocí jednoduché říkanky, následně nácvik vedení čáry prstem, kontrola správného úchopu, vybarvení puntíků dle toho, kolikrát má dítě cvičení provést a nakonec sebehodnocení.


 

SKUPINY PRVKŮ

Prvky jsou tedy seřazeny dle náročnosti. První tři skupiny prvků by si měly osvojit děti před nástupem do školy a čtvrtá skupina je pro děti v prvních třídách. V závěru publikace je zásobník listů rozvíjejících grafomotoriku s vizuomotorikou a prostorovou orientaci.


 

PROHLÍDKA GRAFOMOTORICKÝCH LISTŮ

Počet stran je 124 a listy jsou oboustranné. Čeká vás tedy opravdovu pořádná zásoba grafomotorických listů, kterými uspokojíte i sourozence.


 

Budete sáňkovat, bobovat, zkamarádíte se s tučňáky, zasyčíte s hady, zaběháte si s vílami a zaskáčete s delfíny. Začíná se zlehka, než si dítě tahy osvojí.



 

Projdete se s drakem kolem hradu, zasmyčkujete s s Karkulkou k vlkovi či s raketou ve vesmíru, sklouznete se na bruslích a zalétáte si s drakem.


 

Na řadu přichází grafomotorika jedním tahem, která upřímně zaujala i mě a musela jsem ji taky vyzkoušet. Nejdříve se začne jablkem a slonem, přejde se na auto a velblouda, pokročí se ovečkou, tulipánem, čápem.


 

Pokračuje se rybkou, myší, kuřetem, pávem, čápem a oslem.


 

Zkusíte i kohouta a ježka, telefon i žirafu, draka a úplně poslední bude labuť.


 

Následuje tečkování písku na opuštěném ostrově a pomalu přejdeme ke cvičení s rovnými dlouhými i krátkými čárami nejdříve ze shora dolů krátké i dlouhé a také opačně ze spodu nahoru. A to samé pak platí i zleva do prava.



 

Následuje kolem dokola kolečko jako jablíčko, ovečka i koule sněhuláka či kopečky zmrzliny.


 

Pak houpavé spodní oblouky nejdříve s pejskem k boudě, s hodinovými kyvadly, s kočkou i kašpárkem.


 

Horní oblouky s ptáčkem k hnízdu, kolem pejska a podle opičky.


 

Rovné čáry nás čekají s bagry i houbařem nebo s indiánskými šípy ale zvolníme, když přijde na řadu velryba se svým vodotryskem či větve na stromě. Želva bude potřebovat pomoct dokreslit krunýř a kuličkám chybí důlky.


 

Dále dokreslíte vlasy klukovi i holčičce a procvičíte si směr, kterým se utírají ručníkem. Vyřešíte bludiště se šneky a začarujete si s kouzelníkem. Náročnější budou vlnky s mořským koníkem.


 

Paprsky pro slunce, pampelišku, hvězdy u měsíce, rybky v proudu vody, větší vlny jako chapadla chobotnice a vlnky na kterých plavou kačenky. Také dlouhé šikné čáry jako krk žirafy, koleje u mašinky nebo ovál jako svatozář anděla či dírky v sýru myšky.



 

Pomalu už přitahuje a zde je to náročnější. Tohle patří mravencovi, dále ježčí bodliny, střechy hradů, zobák ptáčka, hříva lva nebo mašle do vlásků. a co takový vánoční stromek či vysoká jedle?


 

Jak skáče ten zajíc? A jak pluje loďka? Nebo kominík na střeše a cirkusové představení.


 

Dále tu máme vánoční ozdoby i auto kroužící do garáže.


 

A co ty včelky? Jak létají? A co motýli? Ti to mají stejně ale přeci jen trochu jinak a z opačné strany.


 

Mraky kolem letadel, stáj s koníky, schovaná kuřátka, želví krunýř zase jinak nebo křísla na sovím bříšku. Grafomotorické cviky jsou všude kolem nás, stačí se jen rozhlédnout a dívat se na vše jako na tahy rukou.

 

 

Duha i pruhy na deštníku, vlásky různých človíčků, zdobené rukavice i čepice, kopečky jako nohy žabek, šupiny u mořské panny.



 

Nakreslíme stan, rybky i padající listí nebo kapky vody.


 

V závěru je opravdu parádní dokreslování ovoce, zvířat, zeleniny i právě zmíněná prostorová orientace, kdy jsou obrázky v obrázcích.


 

GRAFOMOTORICKÁ HRA

Grafomotorická hra je takové zpestření celého grafomotorického cvičení. Cílem je nasbírat co nejvíce barevných kartiček, které ale musíte správně nakreslit na připravený papír :-).



 

ZÁVĚREM 

Ze všech pracovních listů, které mi prošly rukama, jsou tyto snad ty nejlepší a nejvíce propracované - a hlavně je to opravdu bichle. Nemusíte z ní nic trhat. Pokud potřebujete dát papír na zeď/dveře, dá se krásně vyjmout a následně zase vrátit zpátky. Anebo to, co potřebujete trénovat nejvíce, na té zdi/dveřích jednoduše nechte trvale.

Já jsem nadšená a i když je Klaudinka v první třídě, spoustu toho ještě využije. U Sofinky s tím začnu více aktivněji, protože má svojí hlavu a je potřeba ji navnadit, aby se pro cvičení rozhodla sama a ne, že já jí něco řeknu .. hahaha.

Klobouk dolu a jen tak dál. Podobných pracovních sešitů není nikdy dost a kvalitně provedených jich je jako máku. Doufám, že bude pokračování přímo pro prvňáčky a věřím, že to mnoho z nás ocení stejně, jako tento díl :-).

Grafomotoriku si můžete zakoupit buď hotovou anebo v pdf verzi. Obě verze najdete u Venduly na eshopu www.obchudekvendula.cz. Jen myslete na to, že to je velikost A3, abyste měli případně pdf verzi kde vytisknout.

A určitě mi napiště, co na provedení říkáte.


Cena: 329Kč tištěná verze (pdf verze 199Kč)

 

Žádné komentáře:

Okomentovat