15. dubna 2022

UČÍME SE: Můj sešit pozorování a aktivit - Příroda ve městě

Čtvrtý z pozorovacích sešitů, které vám v posledních dnech jeden po druhým představuji, je sešit pozorování a aktivit na téma příroda ve městě. Ten mě zaujal především proto, že žijeme uprostřed města na sídlišti a chtěla jsem něco zaměřeného i na život ve městě.

I mezi paneláky na sídlišti se toho dá dost pozorovat, ač se to nezdá. Dozvíte se názvy městských zvířat, zjistíte kde ve městě je příroda, dočtete se o komunitním zahradničení, namalujete si vysněné město, přečtete si příběhy městských živočichů a mnoho dalšího.

Tak se na něj pojďme detailněji podívat :-).

 

 

 

LISTUJEME PRACOVNÍM SEŠITEM

Kde ve městě je příroda? Je úplně všude. Na této dvoustraně máte za úkol prohlédnout si dobře obrázek a najít všechny živé organismy jako například květiny, trávu, ptáky a jakmile je najdete, vybarvěte je ať se obrázek rozveselí.


 

Na konci pracovního sešitu najdete obrázky zvířat, které vystřihnete a nalepíte přesně na tuto dvoustranu. Najdete mezi nimi například mouchu domácí, kunu, straku obecnou, potkana, králíka divokého, holuba skalního, čmeláka lesního apod.


 

Když spíme a venku je pořádná tma, některá ze zvířat vylézají právě až tehdy ven. Jsou to noční živočichové mezi které patří například lička obecná, noční motýl či ježek, kterému na zahradě můžete postavit skrýš, kde bude trávit celou zimu.


 

Stát se pouličním zahradníkem není nic těžkého. Prohlédněte si své okolí a vyhlédněte si všechna místa, kde je možné vysázet rostliny. Nezapomeňte dodržovat pravidla pro pouliční zahradničení. Vyberte si rostliny - stromy, keře, trávu apod. a pořiďte si si potřebné pomůcky.


 

Můžete se stát také komunitním zahradníkem. Na následujících stranách se dočtete jak je to s komunitní zahradou a také jakým způsobem můžete nechat vyklíčit semínka. Také se dočtete, jak můžete pomoct vědcům a nakreslíte vaší oblíbenou rostlinu. S pomocí rodičů se můžete pokusit vyrobit si vlastní visutou zahradu.


 

Máte představu o tom, jak by mělo vypadat vaše vysněné město? Na dalších stranách se můžete inspirovat náčtrtem a dokončit ho dle vlastních představ. Dalším listováním se dočtete o tom, jací jsou stromy velcí cestovatelé a odkud byly některé dovezeny.


 

Příběhy městských živočichů jsou o krysách a potkanech, alexandrovi malém, holubech i kočce domácí, která byla do našich měst pozvána před více než 7000 let kvůli snížení počtu hlodavců. Kočky každý rok zabijí miliony rejsků, ptáků, hrabošů a myší.


 

Dalšími dobrými nápady jsou tipy na mobilní aplikace anebo přírodní foro-rallye. I když se člověk snaží děti od mobilů a podobných technologií držet dál, v dnešní době existuje jijž tolik zajímavých aplikací, které jsou naprosto parádní.


 

VYSTŘIHNĚTE SI

Na konci pracovního sešitu opět najdete něco k vystřižení a následnému nalepení. Tentokrát to jsou krásné ilustrace zvířat, které jsou i mně osobně líto stříhat a lepit. Spíš bych je zalaminovala a přiložila + využila na další aktivity jako například přiřazování k figurkám apod.




 

ZÁVĚREM

Zde stejně, jako v předchozích sešitech, najdete více než 30 stran aktivit, vymalování a vyrábění, které vás zaujme zase jiným způsobem, než předchozí tématicky jiné verze sešitů. Každý z nich má něco do sebe a já jsem ráda, že jich máme víc.

Z této série nám chybí ještě ptáci a pokud žijete na vesnici nebo máte svojí zahrádku, můžete zakoupit i pozorovací sešit zaměřený právě na zahrádku. Každý si v nich najde své a určitě se k nim budete každoročně vracet. Není to ten typ sešitu, který vyplníte a už se ho nevšimnete.

Za málo peněz hodně muziky :-).


Cena: 103Kč

 

Žádné komentáře:

Okomentovat