4. října 2018

ČTEME: Děvčátko s kosou

Téma smrtí jsme již nakousli v nedávné recenzi na knihu Kamzíkův velký skok, která je silně nabitá emocemi, úchvatná a dojemná.

V dnešním článku se na téma smrti nebo spíše naopak života podíváme z trochu jiného úhlu. Kniha, kterou Vám v této recenzi představím se na první pohled zdá být jiná, než ve skutečnosti je.

Já osobně mám ráda knihy, které jsou jedinečné, zajímavé a nevšední a právě tato je jednou z nich.




V knize je spousta zajímavých ilustrací a celkově je ve svým vzhledem dost netradiční. Narazíte v ní také na mnoho různých stylů a velikostí písma.




No a o čem kniha tedy vlastně je? Příběh pojednává o malé Smrtečce, dcerce velkého pana Smrtky, který byl ze všeho už moc unavený a rozhodl se, že svou dcerku vyšle do světa.




Říkal jí děvčátko s kosou a chtěl, aby se naučila něco o životě i umírání. Předal ji svou obrovitánskou kosu a odmlčel se. Smrtečka se ho ptala na to, co je přesně smrt a on chtěl, aby na to přišla sama.




Smrtečce hlavou probíhaly všechny možné i nemožné nápady, k čemu všemu se dá ta obrovská kosa využít a proč ji vůbec musí vláčet s sebou? Vše, do čeho se oblékla, ji bylo velké a kymácela se ze strany na stranu, jelikož nemohla ani pořádně chodit.



No jenže aby všechno nebylo tak černé a pochmurné stalo se, že Smrtečka zakopla a spadla do žluté barvy. A aby nebyla takto flekatá, rozhodl se mistr malíř, že ji obarví kompletně. No a když už byla takhle v těch změnách, rozhodla se využít otcovu kosu, zkrátila si kabát do svých rozměrů a měla velkou radost, že vypadá jako dáma :-).




Já osobně žlutou barvu beru v tomto příběhu jako symboliku, protože žlutá barva má rozveselující účinky a je opravdu hodně pozitivní. Zde bylo právě potřeba tu černou barvu smrti a pochmurnou náladu trochu rozbít.




Z příběhu vyplývá několik různých ponaučení nebo spíš věcí k zamyšlení. Doba je opravdu neskutečně uspěchaná. Lidé nemají čas na to, aby se chvilku zastavili a jen prostě byli. Naopak neustále někam pospíchají a jsou protivní, protože věčně nestíhají.




Jak šla Smrtečka světem, tak sama rostla a rostla. Už nepotřebovala mít kabát sepnutý kolíčky, už z ní byla opravdu mladá slečna, která stále objevovala svět, radovala se ze života a snažila se získat spoustu nových zkušeností.




Smrtečka dál a dál putovala světem dnem i nocí, až narazila na místo zvané Temnice. Moc toho z něj vidět nebylo, protože bylo celé zahaleno oblakem kouře a dýmu. Byl to smog. Děvčátko tento pohed vyděsil a snažila se tyto škody napravit. Zjistila, že může obracet věci k lepšímu.




Smrtečka měla za sebou už několik dobrých skutků, které rozveselily nejen ji, ale také všechny, které měla kolem sebe. Najednou byla dospělá, už nebyla dítětem.




DOPORUČENÝ VĚK

No, tak tohle bude docela oříšek. Doporučený věk bych viděla asi spíš až pro starší děti. Teenagery ve věku 12-13 a více let. Aby knize tak nějak pozoruměli a něco si z ní vzali.

Spoustu myšlenek má psaných mezi řádky, takže by se puberťákům mohla určitě líbit a mohla by jim dát mnohem více, než menším, kteří ji nemusí tak úplně pochopit.


ZÁVĚREM

Abych pravdu řekla, tak mi v první chvíli myšlenka té knihy nedocvakla. Ne, že by nebyla zřejmá (nebo vážně neni?), protože zpětně mi to přijde docela jasné, ale nějak mě to hned po dočtení vůbec netrklo. Ale to se mi naopak líbí, že se dá (ne)pochopit různými pohledy :-D.

Měla jsem trochu jiné očekávání, tak jsem byla překvapena a v závěru knihy lehce zaražena a nevěděla jsem, co si o knize myslet. Když jsem knihu dočetla, tak jsem otáčela dál a čekala ještě nějaké pokračování. Má takový zvláštní konec.

Hlavně jsem ani nevěděla, jak Vám ji podat v recenzi abych nenapsala úplně vše, co se nabízelo. Takhle mi totiž přijde, jako by recenze vůbec nedávala smysl ale je tam .. někde vzadu schovaný ale je tam :-D.

Není tedy vyloženě o smrti ale o životě a o tom, jak život sami prožíváme, co vidíme kolem sebe a vše je bráno pohledem Smrtečky - malého dítěte, čisté dušičky :-).

Je to jedna z těch knih, které Vám zůstanou vrtat v hlavě.



Tuto poutavou knihu, s hlubokou myšlenkou o životě jako takovém a zvláštně zajímavým stylem psaní, zakoupíte na oficiálním eshopu nakladatelství Portál přímo ZDE.



Cena: 197Kč

Žádné komentáře:

Okomentovat