27. září 2018

ČTEME: Kamzíkův velký skok

Smrt je velké téma, které k životu patří. Je jeho součástí, ale i přes to je pro nás mnohdy dost těžké ji přijmout, smířit se a naučit se s ní žít.

Když nás něco takového potká, každý máme jiný způsob jak se s tím vypořádat. Jenže co děti? Jak pomoct dětem v takové situaci, pokud je to potřeba?

Kniha Kamzíkův velký skok je velmi silný dojemný příběh o ztrátě blízké osoby, který by mohl být zároveň záchytným lanem dítěti prožívajícím něco podobného.




V této recenzi prozradím poměrně dost z děje, tak ať s tím případně počítáte hned od začátku čtení tohoto článku, ale troufám si říct, že to v tomto případě vůbec nevadí. Tuto knihu totiž nekupujete sobě, ale svým dětem.

Nestačí ji jednou přečíst a zase třeba vrátit do knihovny či prodat dál, ale stane se součástí Vašeho domova a Vašeho života. Je totiž tak neuvěřitelná kniha, že se nedá popsat v krátkosti nebo s méně fotkami ale je potřeba ji předtavit takovou, jaká je.

Kniha vypráví příběh o stádu kamzíků. Konkrétně o mámě kamzici se dvěma kamzíky, bratry.




Jednou ale padal několik dní hustý sníh. Kamzice uslyšela varovný signál svého stáda, který znamenal blížící se šelmy. Hluboký sníh ale kamzici nedovolil, aby svá kamzíčata zahnala a prodrala se s nimi sněhem do bezpečí. Jedno z kamzíčat se před šelmou chtělo zachránit dlouhým skokem, který se mu ale nevydařil.




Když nebezpečí pominulo, mladší kamzík vyběhl z úkrytu a hledal svého brášku. V tu chvíli nechápal co se děje a co se jeho staršímu bráškovi stalo. Kamzice mu řekla, že zemřel, přestalo mu bít srdce.

Zrovna tato následující ilustrace je doslova dechberoucí. I přes to, že v knize zvířata mluví, což jim dává nádech nadpřirozena, tak si troufám říct, že takovými silními emocemi určitě procházejí i ve skutečnosti. Pohled mezi nimi je tak silný a všeříkající.




Mladší kamzík odmítal svého brášku opustit. Nechtěl od něj odejít. Chtěl být pořád s ním, což je pochopitelné.




Kamzice ale potřebovala dohnat svou tlupu, museli se tedy vydat pryč.




Vydali se tedy na cestu a chovali se, jakoby s nimi starší bráška nadále byl. Zeptal se maminky co by staršího brášku nejvíce potěšilo. Maminka odpověděla, že jeho úsměv, jeho radost. Zemřelému bráškovi to sice už bohužel nepomůže, ale mladšímu ano.




Nikdy už nebude sám, bude stále s ním. Došli až na místo, kde to měli oba rádi a na kamzíka čekal poprvé jeho velký skok. Nikdy z takové výšky neskočil, vždy jen obdivoval svého staršího brášku. a tak se odhodlal a rozhodl se uskutečnit jeho velký skok.


 

DOPORUČENÝ VĚK

V anotaci knihy se píše, že byl postup oznamování zprávy o smrti dítěti konzultován s psycholožkou a kniha může být také použita jako metodická příručka pro mateřské školky a 1. a 2. třídu prvního stupně.

Já bych ji doporučila dětem kolem 4 - 5 let nejdříve. Mladší by to nemusely tak úplně pochopit nebo se v těch záležitostech spíš ještě moc "nešťourají" a troufám si říct, že situaci zas tolik nevnímají - záleží samozřejmě ale na individualitě každého dítěte.




ZÁVĚREM

Wooooow .. prostě wooooow! Tleskám!

Kniha je formátem menší A4. Textu v ní není moc, ale je výstižný a dostačující. Ilustrace jsou všeříkající, energické a silné. Navíc je psána větším písmem, aby v ní mohli číst i malý čtenáři.

No, a co si budeme povídat. Při čtení knihy jsem bulela, až jsem pomalu neviděla na písmenka a stejně tak při focení knihy do recenze. Pocity, které z ní mám se těžko textem přenáší. Je to až nepopsatelné, co ve Vás dokáže vyvolat. Směs smutku a úžasu z té krásy, jakým je psána.

Je to kniha o smrti blízké osoby, v tomto případě zvířete, ale i přes to má dobrý konec.

Po jejím dočtení zůstanete sedět, zamyšleně koukat a postupně si utřete všechny slzy. Tím pádem si tak nějak nedovedu představit, jak s pomocí knihy pracovat s dětmi, aniž bych nebulela. Nevím, jestli jsem nějaká přecitlivělá ale to se bez slz vážně číst nedá.


Tuto úžasnou knihu Kamzíkův velký skok zakoupíte na eshopu nakladatelství Portál přímo ZDE.


Cena: 206Kč

Žádné komentáře:

Okomentovat