24. září 2018

UČÍME SE: Kouzelné čtení - Hravá přírodověda

Kouzelné čtení nás jako mámy neustále rozděluje na dva tábory. 

Jeden tábor ho doporučuje, je z knih nadšený a společně se s dětmi učí nové věci. Druhý tábor tyto knihy přirovnává k počítačům a mobilům, že to je pasivní hračka, rodiče se dětem nevěnují ale dají jim tužku a děti se zabaví samy.

Můj pohled je takový, že se s nimi bez asistence rodiče moc pracovat nedá. Navíc je to tak chytlavá věc, že se od ní kolikrát ani ten dospělý neodtrhne a například Hravou angličtinu doporučuji v každém věku pro výuku cizího jazyka a poslech správné výslovnosti.

Některé knihy mě nezaujmou vůbec ale z jiných jsem opravdu moc nadšená a přijdou mi opravdu geniálně vymyšlené.

Hravá přírodověda je stejně jako Člověk a příroda horkou letošní novinkou a musím říct, že dost šplape na paty knize, která je z mého pohledu TOP a tou jsou Dinosauři. Zaujala mě hned na první pohled a neskutečně jsem se těšila na to, až vyjde.




VYSVĚTLIVKY IKONEK

  • Kniha - Základní názvy a informace
  • Žárovka - Další doplňující informace
  • Nota - Poslech zvuků a dialogů
  • Kostka 1 - Jednoduchý kvíz
  • Kostka 2 - Těžší kvíz
  • Kruh - Opakování
  • Čtverec - Zastavení čehokoliv, co tužka říká

Písmena A, B, C

Tato písmena využijete k odpovídání na kvíz, kdy máte volbu z několika možností




Háček/Křížek

Tímto způsobem reagujete na to, jestli je tvrzení v kvízu správné nebo ne.




ROZDĚLENÍ DVOUSTRAN

  • Vendelínova mise
  • Pod sněhovou peřinou
  • Kukátko a barvy kvítí
  • Pod vodou se cosi třpytí
  • Daleko je vidět z hor
  • Mezi poli živo bývá
  • Kdesi v nočním lese
  • Není klíček jako klíček
 
Knihou Vás bude provázet žalud Vendelín, kterého můžete na každé straně zkusit i vyhledat, někde je dokonce i několikrát. Bude s Vámi všechno zkoumat a stane se Vaším průvodcem :-).




Na dvoustraně zaměřené na přírodu v zimě se dozvíte, jakým způsobem se se zimou vypořádávají nejen zvířata, ale také rostliny. Dozvíte se také detailní informace sněhových vločkách, ptačím peří, stěhovavých ptácích ale také těch, kteří i přes zimu zůstávají.





Na dvoustraně s názvem Kukátko a barvy kvítí se dozvíte detailní informace ohledně staby těla hmyzu, stavbě byliny a květu, včelím úlu a co se v něm děje nebo se dozvíte například to, jak se zrodí motýl či co je důležité vědět o klíšťatech.




Pod vodou se cosi třpytí je dvoustrana, která nás zavede k rybníku. Podíváme se na to, jakými stádii musí projít žába, než se z ní stane skokan, rosnička, ropucha nebo jiný žabí druh. Zjistíme detailní zajímavé informace o rybách, vodním ptactvu či vodních rostlinách.

Dozvíme se ale také například i to, že si myšky drobné staví hnízda mezi stébly rákosí asi půl metru nad zemí. Ke šplhání po stéblech jí pomáhá ocas. Zdržuje se spíše u rybníků, jelikož jí nesvědčí moderní technika, která jí ničí její obydlí.




Rozbouřená dvoustrana s názvem Daleko je vidět z hor nás informuje o vzniku pohoří, koloběhu vody a počasí. Můžeme si na ní poslechnout zvuk bouřky a hřmění. Seznámíme se s horskými zvířaty jako například s rysem, jelenem evropským, kamzíky, laněmi, hrabošem, zmijí apod.

Také je nám připomenuto, jak je velice nebezpečné skrývat se při bouřce zdržovat se na otevřeném prostranství v přírodě či vyhledávat úkryt pod vysokými stromy či v jeskyních.





Mezi poli živo bývá je dvoustrana o zemědělství. Dozvíme se jak se z žitného klasu stane chleba, co se všechno pěstuje na poli, co pole vlastně vůbec je a co je mlýn. Také se ale seznámíme s nejčastějšími polními zvířaty, rostlinami a zjistíme informace o tom, co je potravní řetězec.




Kdesi v nočním lese je nádherná noční temná dvoustrana, která může působit i trochu strašidelně - zvuk vlka mluví za vše ale je nejoblíbenější :-D.

Na této dvoustraně se dozvíme informace o houbách - co jsou zač, proč se neřadí mezi rostliny a které jsou jedlé či nejedlé anebo dokonce jedovaté. Dále se dozvíme informace o šiškách, že jsou rostlinným orgánem sloužící k rozmnožování a seznámíme se také se světluškami  svatojánskými muškami, které jsou ohroženy úbytkem svého přirozeného prostředí.




Poslední dvoustrana Není klíček jako klíček nás naučí, že se horniny dělí na vyvřelé, usazené, přeměněné. Také se dozvíme informace i minerálech, které se dělí do spousty skupin a některé z nich se označují jako drahokamy. A když už jsme u těch drahokamů, věděli jste, že se Ledňáčkovi říká létající drahokam? :-)




DOPORUČENÝ VĚK 

Doporučovala bych ji spíše dětem školního věku, jelikož se mnohdy zachází do detailů, se kterými se většinou školkové dítko ještě nesetkalo, ale je tak nádherná a má tak krásné ilustrace, že bych s ní určitě seznámila i krapet dříve.

Děti (i rodiče) se v ní dozví spoustu zajímavých informací, a mohou si i poslechnout spoustu zvuků nejen zvířat, ale také přírody nebo deště. Mimochodem Sofinka na ní miluje zvuky zvířat (hlavně vlka) a to jí jsou 2 roky, takže když ji zakoupíte dříve, než je doporučený věk, tak určitě nezůstane ležet ladem.

Fascinuje mě a jsem v úžasu. Mám ji vážně srovnáním dost podobně jako Dinosaury. Klobouk dolu za to zpracování a doporučuji ji všemi dvaceti :-)


Úžasnou a přenádherně ilustrovanou knihu Hravá přírodověda z edice Kouzelného čtení zakoupíte na oficiálním eshopu Albi.cz přímo ZDE.


Cena: 359Kč

Žádné komentáře:

Okomentovat