29. ledna 2025

VYRÁBÍME: Měkoučká domácí modelína dle receptu z Fufici.cz

Konečně recept na modelínu, se kterým budete spokojení a se kterým modelína vydrží dlouhodobě. Ne vždy se vyplatí koukat na ty nejjednodušší recepty z pár surovin nebo na recepty bez vaření, které nakonec barví ruce, je v nich cítit sůl nebo vysušují anebo prostě zplesniví, což se mi už taky stalo.

Za ty roky, co mám děti, jsem zkoušela různé druhy receptů až jsem vždycky šla na jistotu do PlayDoh nebo jsem kupovala tématické na různých eshopech ale když vidíte, kdo všechno v dnešní době prodává modelíny, začne vám vrtat hlavou, v čem je to kouzlo, v čem je ten trik a kde lítá ten dokonalý recept, na který nemůžete narazit nebo o který se nikdo nechce podělit?

Ha! Tady je! Našla jsem ho na eshopu FUFICI.CZ, kde nakoupíte i veškeré potřebné suroviny, které kolikrát taky odradí v receptu, protože nevíte kde je koupit nebo jak mají konkrétně vypadat. Koupíte u nich dokonce i práškové barvy, které třeba tady u nás v Sokolově těžko sháníme. A v neposlední řadě na eshopu koupít i dózičky, do kterých rovnou hotovou modelínu schováte.

S Fufíky jsem se domluvila, že na blog připravím fotopostup JEJICH RECEPTU, který vám třeba pomůže, namotivuje vás, vyhecuje vás a díky kterému uvidíte co a jak .. ale stejně to hlavní je na vás, ve vašich rukách, to bohužel ovlivnit nedokážu. Každopádně co zvládneme my, zvládnete vy mnohem lépe!

Tak se na to pojďme společně podívat blíž :-).



 

CO BUDETE POTŘEBOVAT

  • 10g vinného kamene
  • 15g (10ml) rostlinného oleje
  • 20g soli
  • 1 zarovnaná čajová lžička sorbanu draselného
  • 75g hladké mouky 
  • 135ml vody
  • Barvivo dle potřeby
  • Aroma dle potřeby

 

Hladká mouka je Fufíky doporučena především značky Babiččina volba. Kromě základních surovin veškeré potřebné drobnosti najdete ZDE.


 

DETAILNÍ FOTOPOSTUP

V první řadě si zkontrolujte, jestli máte dobrý baterky ve váze a váha vám bude fungovat dýl, než tři minuty. Připravte si taky nepřilnavou pánev a nejlépe větší, tlustou, silikonovou stěrku (kterou u třetí modelíny Tomáš zlomil, jak horlivě otáčel a přitlačoval :-D). Chce to ještě hlubší mísu, ve které se vám bude dobře vše promíchávat a kvedlat pevnou nejlépe kovovou metličkou.

Všechno připraveno?

Začneme hladkou pšeničnou moukou, kterou si odvážíte na 75g a přesypete do mísy.


 

Další na řadě je vinný kámen, kterého dáte 10g, což by mělo být takové množství na lžičce. Vždy si všechny suroviny odvažte a nepřidávejte je čistě podle oka z fotek, které zkreslují. Vinný kámen v zahraničních receptech potkáte pod názvem "cream of tartar".


 

Zarovnanou čajovou lžičku bez jakéhokoliv vážení dáte pouze v případě sorbanu draselného. Jsou to takové granulky, které prodlužují životnost modelíny na déle než šest měsíců.


 

Následuje 20g soli, kterou jsme použili Alpskou - tu máme právě na různé pokusy a vyrábění. Ale dle doporučení Fufíků je ideální mořská sůl.


 

Barvivo u Fufíků nakoupíte práškové s různé barevné škále. Máme doma i gelové ale potravinářské nám pro modelínové tvoření přišlo lepší, ikdyž odhad je taky složitější. Na jednu dávku růžové modelíny jsme dali zhruba tohle množství růžové barvy.


 

Všechny sypké suroviny zamícháte, aby vám vznikla řádně zamíchaná směs.


 

Přidáte rostlinný olej, kterého je 15g ale 10ml (!!!) tak si hlídejte každou kapku, jinak budete mít modelínu mastnější. Což vyloženě nevadí, protože záleží, jak ji chcete konkrétně používat. Pokud ujedete s olejem, je velmi příjemná na dotek (naše fialová), více jako těsto, užíváme si ji v rukách ale nedá se z ní úplně vykrajovat a je pak holt všechno mastné.


 

Nakonec přilijete vodu ani teplou, ani studenou, takovou akorát. Zde nastává chvíle, kdy se rozhodnete, jestli chcete přidat ještě potravinářské aroma. My ho máme přidané jen ve fialové barvě, v dalších modelínách jsme ho nevyužili.


 

Vezmete si metličku a mícháte, kvedláte k dokonalé hladkosti. Nikde nenechte žádnou hrudku, žmolek, nic. Dokonalá hladkost je zásadní pro přesun na pánev.


 

Pánev si předem rozehřejte ale nemějte ji úplně rozpálenou, jen rozehřátou dostatečně tak, aby se vám hned po nalití hmota začala tvořit, a vezměte si do ruky pořádnou silikonovou stěrku. Stěrkou se nám modelíny dělají nejlépe ale ty tenké na to nestačí, stěrka by se neměla ohýbat, aby se dalo dobře s hotou pracovat a různě ji otáčet a tvarovat.


 

Teď to chce hbité ruce, aby se vám hmota nezačala připalovat a pokud máte pevnou stěrku, bude se vám pracovat dobře. Míchete, otáčejte, hňácejte, přitlačujte k pánvi a tvarujte dokud vám nevznikne jeden jediný spojený kus.


 

Ještě ale nekončíme! I tento kusanec to chce ještě chvíli povalovat, převalovat ale jen do doby, než přestane lepit. Případně do něj píchněte prstem, ať zjistíte, že už opravdu nelepí.


 

Pinkňěte si ji z pávne na stůl a začněte prohnětávat. Je horká, ale čím víc jí prohnětete, tím lepší ve finále bude. Postupně bude chladnout a bude se zpracovávat líp a líp. Tak ji různě válejte, přehýbejte, mačkejte, plácejte ať si co nejlépe sedne.


 

Takto vypadá čerstvě připravená modelína ale ještě, než ji uklidíte do uzavřené dózičky, nechte ji pořádně vychladnout, ať se vám nezapaří.


 

Děti si s ní již mohou hrát ale nezapomeňte, že se uklízí do dózičky až maximálně vychladnutá. Můžete ji nadále uskladnit v lednici. My máme v bytě (zvlášť v kuchyni) chladno, takže máme veškeré dózy s modelínami či slizy venku dostupné dětem po ruce.



MODELÍNA PO TÝDNU

Takhle vypadá modelína po týdnu. Žádná změna, jen občas chytla nějaký bordel ze stolu nebo se propojily barvy ale pořád jsou skvělé, měkké, vláčné, voňavé i bez vůně musim říct. 


 

Na první pohled naprosto bez rozdílu, i když jsou každá trochu jiná.


 

U FIALOVÉ NÁM UTEKLO VÍC OLEJE

Hroutit se z toho nebudeme, do koše jsme jí taky neposlali a vtipně je uholek nejoblíbenější. Holky jsou spíš na takové to malání jako se slizem, než aby cíleně tvořily a vyráběly a ta fialová tím, že je v ní víc oleje, je matlavější, patlavější. Dá se válet, tvarovat, koulet ale při vykrajování nejde ze stolu.


 

RŮŽOVÁ V DOKONALÉ KONZISTENCI

Jsem ráda, že se dokonale povedla zrovna ta, u které se fotil postup a že to takhle vyšlo. U růžové jsem zkoušela vykrajovat tvary pro představu. Přijde mi takhle ideální a nedělala bych s ní žádný hokusy pokusy, že bych něco ubrala.


 

Tvary po odebrání okolní modelíny zůstanou na stole a dají se ze stolu i dobře sundat.


 

ŽLUTÁ BYLA DÉLE NA PÁNVI

Jelikož se Tomášovi povedlo u žluté modelíny zlomit tu naší dokonalou stěrku, modelína zůstala trochu déle na pánvi, než měla (než rychle našel něco náhradního), ale ani to nebylo nic proti ničemu, protože je oproti růžové tužší, hutnější a pro někoho může být dokonalá konzistence právě u této modelíny, se kterou jsem zkoušela vymodelovat postavičku.



TAK ČI TAK JSOU BOŽÍ!

A kdybychom neměli aktuálně přemodelínováno, vyzkoušíme další. Chtěla bych zkusit namíchat různé odstíny a udělat si z toho trochu alchymie hahaha. To ovšem musim dokoupit další dózičky, takže až budete v tom objednávání, nezapomeňte si těch dóziček nabrat dostatek!


 

Když je připlácnete na sebe, nechytí se jedna na druhou. Barvy jsou parádní syté a holky si s nimi teď hrají ze všeho nejvíce, protože jsme je přece dělali my a proto jsou jejich nejoblíbenější, což je roztomilý a hezký.

 

 

A já po letech získala chuť zase něco doma začít patlat. To by člověk nevěřil, jakou cítí při matlání na pánvi sílu a ten pocit, že vyrábíte modelínu, kterou za tři dny nevyhodíte, nebude barvit ruce ani nebude rozkydlá, plná krupiček soli atd. to je boží!



ZÁVĚREM

Za tenhle recept se zaručím, protože co se povede nám, to se povede i vám a mnohem lépe! Je skvělý, rychlý, jednoduchý a ze surovin, které seženete všechny na jednom místě. 

Dle tohoto receptu je modelína netoxická, nemusíte se tedy bát ochutnání ale taková by chutnala jen gurmánům (i když přesně víme, že mezi námi jsou - v babyclubu mi takhle děti jedly obarvenou sůl). 

Měla by vydržet několik měsíců i déle než půl roku. Záleží jak moc s ní děti pracují, jestli ji míchají s jinými materiály, jestli ji míchají vzájemně mezi sebou a jak moc dostane zabrat. Tak či tak si troufám říct, že máte na dlouhou dobu vystaráno.


 

A když už jsme u těch Fufíků, nezapomeňte se podívat i na jejich nabídku smyslového hraní, kde najdete obarvený smyslový materiál, dřevěné vysypávací tácy, kinetické písky a mnoho dalšího. To vše najdete na jejich eshopu přímo ZDE.

Na blogu s Fufíky ještě zdaleka nekončíme. Těšte se na další inspiraci jednoduchého smyslového hraní s jejich produkty, které si snadno nachystáte doma aniž byste potřebovali utratit majlant.

A samozřejmě mi napište, jak se vám modelína povedla!


Žádné komentáře:

Okomentovat