Jakákoliv fakta jsou zárukou, že děti zaujmou, protože se dozví něco, co ještě nevěděli a i vy se dozvíte něco, co jste nevěděli, vždycky a to mě na těch knihách baví. Proto, když jsem někdy na podzim dělala objednávku u Svojtky, protože měli (a stále mají výprodeje), této knize jsem neodolala a věřím, že zaujme i vás - zvlášť za tu cenu, za kterou ji najdete!
Kniha je malého formátu ale zajímavě ilustrovaná a tak nabitá informacemi, že si ji děti mohou snadno dát do batůžků a jet informovat třeba babičku, dědu, strejdu, tetu anebo rovnou kamarády.
Tak se na ni pojďme podívat podrobněji :-).
LISTUJEME KNIHOU
Kniha přináší spoustu zajímavých informací a překvapivých faktů o jídle, které můžete mezi sebou nadále rozebírat a povídat si o nich podrobněji. Aneb u nás aktuální, protože máme doma kojence (i když už má příkrmy) a proto jsme si vysvětlovali, jak je to s kojením u takovch miminek a proč nemůžou jíst běžná jídla.
Dozvíte se také, která rostlina živí polovinu planety. Schválně se zamyslete, jestli na ni přijdete, neprozradím vám všechno přece. Dále se dozvíte, že nejstarší známá kuchařka, byla vypálena v peci a to před asi 4000 lety v Mezopotámii a dokonce si můžete uvařit mezopotámskou omáčku.
Zjistíte, že 80% chuti je ve skutečnosti vůně a že lidé snědí více žraloků, než žraloci lidí, což mě upřímně docela pobavilo s tím veškerým strašením, co se kde píše ale ta čísla jsou naprosto šílená a sama bych nečekala, kolik žraloků lidé snědí za jeden rok.
Věděli jste, že velbloudí mléko může zachránit život? V některých částech Afriky a na Blízkém východě se dokonce pije více, než kravské. Níže vidíte přední země, kde se komerčně vyrábí velbloudí mléko.
Přečtete si, že vitamíny mají moc posílit a chránit a proč čokolády s tekutou náplní tráví samy sebe. Objevíte, co obsahují kukuřičné lupínky a proč potřebujeme jídlo, které nemůžeme strávit. Zjistíte, jaká je ideální snídaně pro astronauty a za jakých podmínek budete mít po cukru hlas. Informováni budete i o tom, že díky zázračným bobulím chutná citron sladce.
Nechybí ani fakt, že cibule nás nutí plakat, co pomáhá se zotavením po operaci, kolik procent jedlých rostlin jíme, co představují záhyby na čepici šéfkuchaře a že výroba jednoho krajíce chleba může trvat celý rok. Tak dlouho totiž trvá celý proces od obilných klasů až po chléb na vašem stole.
Čekají vás i kvasinky, které říhají a odhalíte, že jedna duha denně odežene všechny lékaře, protože potraviny rozdílných barev poskytují směs chemických látek a živin, které udržují tělesní zdraví.
Nemůžete si vypěstovat závislost na jídle, ale můžete si ji vypěstovat na jedení a v této knize se dozvíte roč a jak to celé funguje. Všechno ve vesmíru je tvořeno pouze 118 chemickmi prvky, mezi které patří i minerály v potravinách. Prohlédnete si parádní tabulku všech takových prvků.
Dále prozkoumáte, co obsahuje více energie, než výbušniny, z jakých smrtelných chemikálií vzniká nejoblíbenější koření světa, proč pomáhá ananas zločincům, jakou barvu měly dříve mrkve, proč se Britským námořníkům říkalo dřív limetky, co by bylo kdyby kuřata uměla létat a jak to bude s hamburgery vytvořenými v laboratoři.
Ujasníte si, co je Maillardova reakce, proč se po fazolích skutečně prdí a jaké jsou názvy pro druhy těstovin a do jakých omáček se konkrétní druhy hodí.
Věřili byste, že perfektní jablko vzniká slepením dvou různých stromů? A uhádnete, kolik stojí dva perfektní melouny? Výrobci jídla vsázejí na to, že červená vyvolává hlad - červené nápisy, červené obaly, představte si kolik červených potravin existuje.
Vyčtete v jaké sklenici chutná voda chladněji, o čem vyprávějí zuby příběh, co bylo nejlepší vychytávkou v roce 1576, proč je kečup nepředvídatelný, co bylo kdysi denním chlebem pro námořníky, jaké ovoce je v hromadné dopravě zakázané a že dobře zásobená kuchyně může suplovat lékárničku první pomoci.
Nechybí ani informace o tom, co udržovalo rány farmářů v čistotě, co je zapotřebí k tomu, aby se jídlo dostalo na přípravnu, jaký je jediný správný způsob přípravy vdolku, za jakých podmínek nejsou pomeranče oranžové a proč se kiwi rychleji kazí, když je skladováno s jablky a rajčaty.
Zjistíte, že existuje koření, které je dražší než stříbro a zlato a dokonce, že existuje tisíc způsobů, jak vytvořit jahodovou příchuť - což je teda až děsivé, uff.
Probádáte, co bylo po staletí používáno k uchování potravin, kdy byly vynalezeny otvírače na konzervy, jak chutná grilovaná bzučivka, co obsahuje víc bílkovin, než hovězí hamburger a kolik miliard šílků čaje se vypije každý den. To je teda taky šílené číslo ale získáte přehled o tom, jaké jsou způsoby pití čaje po světě.
To, že vodu pijete ale také jíte, určitě víte ale víte i to, že med vydrží věčně? A za jakých podmínek se stane arašídové máslo mazlavější? Za jakých podmínek nahradí banány vejce? Že může auto sloužit jako vařič? A jaká je cesta od kakaového bobu k tyčince?
Věřili byste, že jsou všechny potraviny radioaktivní? Že neuděláte želé z kiwi? Že budete oranžoví, pokud sníte hodně mrkve? Že pálivé chilli papričky mohou zabíjet? A co je pikantním tajemstvím japonské kuchyně nebo co je národní ovoce Jamajky? A věřili byste, že špičkoví restauračí kritici vedou skryté životy nebo že Michelinské hvězdy byly vytvořeny, aby se prodávala auta?
Pořád ještě nekončíme a mnoho dalších faktů je teprve před námi. Například, že většina banánů jsou klony a že mrak z mouky může vyhodit do povětří továrnu nebo že nesnášenlivost růžičkové kapusty může být ukrytá v DNA a že k hledání vzácných hub se využívají prasata. No a příběh, jak vůně slaniny zachránila lidské životy, to je taky věc!
Přijdete na to, jak iontové nápoje zvyšují výdrž atletů, proč se v cestovní letové hladině počítá každá oliva, jak se k sobě vzájemně chovají spřátelené rostliny a co dělá kukuřici výživnější. Také se dozvíte kdy neni šampaňské šampaňským, jak se poznají čajové lístky určené ke sklizni, proč by uzený úhoř s čokoládou měl vytvořit skvělo chuť a jakto, že se burrito nedalo připravit až do roku 1492.
Přijdete na to, co zvedalo nálau během druhé světové války, proč by mohl být koláč z hlíny zdravou svačinkou, jak souvisí kapr s mátou a proč jedno líznutí zmrzliny může člověka připravit o život. No, to jsou zase objevy že?
Znalosti si rozšíříte o informaci, že se velrybí sliz používal dříve jako příchuť do zmrzliny, že zelenina dosáhne sebedestrukce, když dosáhne konce své trvanlivosti, že se dají ve vesmíru pěstovat rajčata i bez půdy, že motorový olej a rtěnka pomáhají s prodejem steaků a jahod a jak je to doopravdy s kávou.
Už se blížíme konci, ale nemineme ještě informaci o tom, proč nejíst zelené brambory, jak je to s chlebovníkem, proč starobylí Mayové jedli své peníze a co všechno potřebujete k přípravě čínské hostiny - no, nebude toho zrovna moc.
Titanic je moje srdcovka a tak mě moc potěšilo, že je v knize faktů zmíněný a dozvěděla jsem se, co stálo na menu první třídy. A v neposlední řadě se ještě dočtete, co dělají farmáři, aby naplnili mísy ovocem jak dlouho trvá snědení letadla, proč může skončit pečení něhových pusinek během deštivých dnů katastrofou a jak vás uspí mléko spících krav.
ZÁVĚREM
Žjooooova! Tolik informací, kdy jsem věděla snad jen o tolika, kolik bych dokázala spočítat na jedné ruce, ale zbytek pro mě byl absolutní novinkou a jsme zase o kus chytřejší. Malá knížka, která vás vtáhne do fascinujícího světa zajímavostí, které zaručeně překvapí malé i velké čtenáře. Díky zábavným ilustracím a jednoduchému stylu psaní přináší nejen poučení, ale také zábavu. Ideální volba pro všechny zvídavé milovníky jídla!
Pokud vás kniha 100 faktů, které musíš znát - jídlo zaujala a chtěli byste ji pořídit do dětské knihovničky, najdete ji na eshopu Svojtky přímo ZDE.
Cena: neuvěřitelných 48Kč (původně 249Kč)
Žádné komentáře:
Okomentovat