14. dubna 2020

HRAJEME SI: Kvído - Závod barev

Na Závod barev jsem měla spadeno především proto, že u Klaudinky stále frčíme v režimu trénování a procvičování postřehu i paměti a tahle hra je propojena s vybarvováním, což jsem si řekla, že jí bude určitě bavit - a měla jsem pravdu :-).

Je to hra, ve které děti rozvíjí soustředění, paměť ale také jemnou motoriku, protože je důležité nepřetahovat vybarvovaný obrázek. Hra je rychlá, ale pravidla si můžete nastavit podle sebe a Vaší aktuální potřeby.

Dokonce existuje i způsob, kdy má problém hru správě zahrát i dospělý, ale je to ten správný adrenalin pro ty, kteří by se u klasické verze mohli třeba nudit. Využila jsem dlouhodobé spolupráce s Albi a hru Vám tímto mohu hezky zblízka představit.




BALENÍ

Balení hry je skvěle vychytané v tom, že má úložný prostor jak na fixy, tak i na karty. V krabici Vám vše krásně drží a hra není nijak rozházená. Fixy mají kolem sebe i prostor pro snadné vyjmutí, při kterém ale musíte trochu více zabrat.



OBSAH HRY

  • 55 oboustranných obrázkových karet
  • 6 barevných fixů s mazací houbičkou
  • Návod na hru česky i slovensky



NÁVOD

V návodu se dozvíte cíl hry, jak si hru připravit, jaké jsou pravidla hry, co nesmíte při hře dělat, kdy je konec kola, jak se boduje, co dělat před dalším kolem a jaké jsou další varianty hry. Vše je krásně a jasně popsáno a tipy na další verze hry určitě oceníte.




MAZACÍ FIXY

Mazacích fixů je celkem šest a každý z nich má na konci víčka černou houbičku, kterou použijete k mazání vašeho díla, po ukončení hry.




Musím říct, že mě překvapilo, jak těžce jdou fixy otevřít. Což je na jednu stranu dobře, protože máme u malých dětí zajištěno, že Vám nic nepočmářou, ale na druhou stranu můžou silným pokusem o otevření utrhnout houbičku. Takže bych hru držela spíš mimo dosah dětí, aby nedošlo k nechtěnému poškození.




Detail víčka, které i po několikátém použití vypadá stále moc hezky.




BODOVACÍ KARTY

Bodovací karty jsou celkem 4, tedy pro maximum 4 hráčů. Po každé hře si vybarvíte počet políček podle počtu bodl, které ve hře získáte. Hlavní hra vždy trvá 4 kola - dle toho je i had uzpůsobený počtem políček. I tyto karty jsou samozřejmě mazací. Takže po ukončení hry zabarvená políčka vždy smažete.




HRACÍ KARTY

Hracích karet je tedy 55 a každá z nich je rozdělena na 6 částí. Je možné, že si po pravidelném hraní některé z částí zapamatujete, ale troufám si říct, že to zase rychle zapomenete. Takže nehrozí, že by hra za nějaký čas nebyla dostatečně hratelná.





Bližší detail šesti karet.




Vymalovaná kartička fixami.




ZPŮSOB HRY

Každý hráč si sejme z balíčku karet jednu hrací kartu, ale nesmí se ani koutkem oka podívat na druhou stranu. Jakmile mají všichni hráči před sebou připravenou kartu, napočítáte do 3 a kartu otočíte.

Teď už záleží na Vaší rychlosti. Na barevnou stranu karty se můžete dívat jak dlouho potřebujete, ale berte v potaz to, že Vaši protihráči mohou být rychlejší. Snažte se tedy dívat co nejkratší dobu, ale zase ať máte co největší šanci zapamatovat si všechny barvy.

Jakmile si myslíte, že jste připraveni, otočte svou kartu a začněte vybarvovat. Nemusí to být zároveň s ostatními. Každý si dává čas, kolik potřebuje, ale musí myslet na to, že je potřeba být nejrychlejší.
 
Nám šlo především o to, aby si Klaudinka procvičovala paměť jako takovou, takže jsme s ní na čas nehráli a nechali jsme ji v klidu obrázek domalovat.

My s manželem jsme do hry ale šli pěkně tvrdě a to jsme si taky pořádně užívali :-D. 


POKYNY PŘI HRANÍ

  • Vždy musíte vybarvovat jen jednou fixou a vždy si další můžete vzít, až když tu první zase vrátíte zpátky.
  • Nesmíte přetahovat!
  • Každou barvu můžete použít jen jednou
  • Myslete na to, že každá část obrázku = jedna barva. Žádná se tam nikdy neopakuje. Vždy má obrázek 6 částí tedy 6 barev. 
  • V průběhu vybarvování nesmíte mazat. Jakmile uděláte i třeba jen tečku a dojde Vám, že je to špatně, musíte barvu dokončit.
  • Pokud si ale vezmete fixu a dojde Vám, že je špatná, nepoužitou ji můžete vrátit.
  • Než vrátíte fixu do krabičky, musí mít vždy víčko


NÁROČNĚJŠÍ VARIANTA

Vždy před dalším kolem vyměnit víčka na dvou fixách! :-D

My víčka neměníme, protože nám jde hlavně o to procvičování soustředění a paměti, ale tohle je teda dost veliký adrenalin. Musíte si totiž zapamatovat i která víčka byla vyměněna a jakou fixu budete potřebovat.

Je na Vás jakým způsobem si hru přizpůsobíte.


MŮJ POSTŘEH

Zatím co my s manželem hrajeme ve smyslu toho, že si říkáme pořád dokola, jako básničku, názvy barev - já celé názvy a manžel jen první písmena, tak Klaudinka na to jde jiným způsobem a i po několika minutách je schopna vybarvit obrázek přesně.

My s manželem bychom za pár minut vůbec nevěděli, jak ty barvy jsou, pokud bychom se snažili obrázek zapamatovat pouze po paměti, ale ta dětská paměť je v tomhle asi o kus jinde a to jsem si myslela, že mám fotografickou paměť. Tahle hra mě přesvědčila o tom, že asi ne :-D.

Baví mě na tom, jak si každý najde svojí strategii.


ZÁVĚREM

Nečekala jsem, jakým způsobem nás ta hra chytne, ale Klaudinka ji chce hrát opravdu každý den a je z ní sama nadšená. Kolikrát si hraje i sólo hru, že si jen tak vybarvuje po paměti anebo hrajeme s manželem hezky ve třech. Sofinka ještě vůbec neví, která bije, takže ta si vybarvuje podle svýho :-D.

My jsme nadšení a já jsem ráda, že Klaudinku zase chytla nějaká hra, která jí moc baví a zároveň trénujeme přesně to, co u ní, jako u předškolačky (i když s odkladem), trénovat potřebujeme.

Pokud Vás hra zaujala a chtěli byste ji svým dětem pořídit, najdete ji na eshopu Albi přímo ZDE.


Cena: 314Kč

Žádné komentáře:

Okomentovat