2. dubna 2020

ČTEME: Tradiční české JARO - Josef Lada

České tradice v kombinace s ilustracemi Josefa Lady jsou nesmrtelnou kombinací, která mě nikdy nepřestane bavit. Doma již pár let máme knihu Tradiční česká zima a když jsem si říkala, jestli pořídit knihu Tradiční český rok anebo jestli pokračovat v jednotlivých knížkách, rozhodla jsem se pro jednotlivost.

A to z důvodu toho, že máme v obýváku místo na knížky pro každé roční období, které pravidelně obměňujeme a kterým se pravidelně v každém ročním období věnujeme. Takže mám v plánu časem ještě pořídit léto i podzim.

Tato recenze vznikla ve spolupráci s nakladatelstvím Grada. Tradiční české jaro spadá do edice knih Bambook, což je značka, která přináší nejmenším čtenářům to nejlepší od českých autorů a ilustrátorů a zároveň vybírají zajímavé novinky ze zahraničí.



Tradiční české jaro Vás provede nejen tradicemi, ale také různými zvyky, říkadly a vším, co se s jarem spojuje. Ilustrace Josefa Lady jim dodají takové to české kouzlo :-). 


OBSAH KNIHY

  • Jaro
  • Masopust
  • Postní doba
  • Pašijový týden
  • Velikonoce
  • Velikonoční koledy
  • Jarní trhy
  • Apríl
  • Svatý Vojtěch
  • Svatý Jiří
  • Pálení čarodejnic a stavění májky
  • Svatý Jan Nepomucký



MASOPUST

Masopustu se týká tučný čtvrtek neboli "tučňák" a dále taneční neděle, což byla pro rodiny hlavní a nejoblíbenější zábava. Dále probíhalo masopustní pondělí ale i úterý a nevázané veselí končilo přesně o půlnoci, kdy ponocný zatroubil na roh. Následně začínala Popeleční středa a předvelikonoční období půstu.





POSTNÍ DOBA

Začíná Popeleční středou a končí Květnou nedělí. Je to období čtyřicetidenního půstu a šesti postních nedělí. Je to nejdůležitější období přípravy na Velikonoce. V této kapitole se dozvíte, jak se nazývají všechny jednotlivé postní neděle a jaké se k nim váží pověry, zvyky a pořekadla.



PAŠIJOVÝ TÝDEN

Pašijový týden mám zpracovaný i v jednom ze svých článků ZDE

Tato kapitola obsahuje jednotlivé dny Pašijového týdne. Dále pranostiky, pověry a zvyky.

Například, že by se kousky Jidášků měly hodit do studny, aby v ní byla vždy čistá voda a také dát dobytku, aby byl zdravý. Na Velký pátek se nesmělo prát prádlo, protože voda, ve které bylo prádlo mácháno, se považovala za Ježíšovu krev. Na Bílou sobotu by se mělo zatřást ovocnými stromy, aby se probudily ze zimy.





VELIKONOCE

Od Božího hodu velikonočního do Letnic.

Boží hod velikonoční znamená konec Pašíjového týdne a je dnem vzkříšený a zmrtvýchvstání Ježíše Krista. Velikonoční nedělí začíná celé velikonoční období a končí o 50 dní později, Letnicemi.

Letnice se každý rok liší a v roce 2020 spadají na 31. května.




ZVYKY, TRADICE, SYMBOLY

V této kapitole se dozvíte, který ze symbolů Velikonc je důležitý a taky proč tomu tak je. No a neodmyslitelnou součástí Velikonoc jsou ručně malovaná vejce, které symbolizují nový život, úrodnost a plodnost.

Velikonoce se neobjednou ani bez pomlázky, beránka či mazance. A znáte nějaké jarní hry? Třeba takové hry s vajíčky, hra Na špačka, cvrnkání kuliček nebo výroba píšťalek.

Do tradiční zábavy patří i roztáčení káči, které se dříve říkalo čamrda.



APRÍL

Říká se, že původem tohoto svátku je reakce lidí na proměnu roční doby, kdy se ze smutné zimy stává veselé jaro. I přes to, že Apríl nepatří k původním českých zvykům, rychle se v našich krajích usadil a stal se velmi oblíbeným.

V dubnu je velmi nestálé počasí, které se často a rychle mění. Proto se mu říká "aprílové".

Mezi lidové pranostiky patří například "Copak by to bylo za duben, aby jaro nevyvedl aprílem".




SVATÝ VOJTĚCH

Život svatého Vojtěcha byl ukončen mučednickou smrtí a spolu se svatým Václavem se stav patronem českých zemí a námořníků. Byl známý tím, že se dělil o svou stravu a majetek s chudými a potřebnými.




SVATÝ JIŘÍ

Svatý Jiří se stal symbolem rytířství a je s ním svázáno mnoho legend. Je mu zasvěceno mnoho kostelů a je symbolem dobra bojujícího proti zlu. Ztělesňuje statečnost i spravedlnost a chrání všechny bezbranné.



PÁLENÍ ČARODEJNIC A STAVĚNÍ MÁJKY

K českému jaru neodmyslitelně patří pálení čarodejnic. V tuto noc mají čarodejnice největší moc a lidé se scházejí u zapálených ohýnků, aby se ochránili. Zároveň se jedná o tradiční oslavy jara.

Stavění májky je tradičním symbolem jara. V některých krajích se proto držela na návsích stráž celý měsíc, aby ozdobu vesnice uhlídala.

Mezi pověry a zvyky patří například to, že když se skákalo přes hořící oheň, zajistilo se tím mládí a plodnost.




SVATÝ JAN NEPOMUCKÝ

Svatý Jan Nepomucký je patronem všech zpovědníků, cestovatelů, mlynářů, loďařů i vorařů. Stal se významným ochráncem proti přírodním pohromám a povodním. Jeho sochy zdobí českou krajinu a hlavně rozcestí, aby jako patron šťastného návratu zajistil všem poutníkům úspěšnou cestu.



ZÁVĚREM

Jako průvodce různými tradicemi v konkrétním ročním období je to báječná inspirace. S dětmi ji můžete procházet už od útlého věku. S ročními se učit básničky, pořekadla a se staršími pak tradice a vyprávět jim jak to všechno bylo dříve.

Krásná kniha, ke které se pravidelně budeme vracet a která bude zdobit naši jarní poličku.

Zakoupíte ji na eshopu nakladatelství Grada přímo ZDE


Další verze knihy:

Cena: 174Kč (původně 249Kč)
 

1 komentář:

  1. Moc pěkný článek. Líbí se mi, že v publikaci jsou vzpomenuty jak zvyky, tak i světci. Nedávno jsem zpracovávala recenzi na novou knížku také o Velikonocích, ale jiného ražení než je tato. Zdraví Ivet (knizkyzpaloucku.blogspot.com).

    OdpovědětVymazat