14. října 2019

UČÍME SE: Vyslov slova - Vzdělávací hra od Pexi

Do třetice všeho dobrého s Pexi :-).

V první recenzi jsem psala o Psaní a mazání - čísla a písmenka, druhá recenze byla o Malování a mazání pro chlapce a dívky a do třetice se podíváme na moc hezkou hru s názvem Vyslov slova.

Tuto hru jsem vybrala pro Klaudinku, se kterou chodíme jednou měsíčně na logopedii, kde se jí nechce moc spolupracovat, tak hledám různé hry a aktivity na zpestření.




Je to tedy logopedická hra, která má za cíl rozvoj řeči u dětí v předškolním věku a na prvním stupni základní školy.

Pomáhá s vyslovováním písmen S, Š, C, Č, Z, Ž

Krabice je opět, jako předchozí hry od Pexi, výklopná víkem nahoru a uvnitř má plastový box, ve kterém jsou uskladněny jednotlivé položky hry.



HRA OBSAHUJE

  • 96 kartiček s obrázky, které mají v názvu hlásku s, c, z a š, č, ž
  • Barevnou herní kostku
  • Hrací desku
  • Návod



HRACÍ DESKA

Hrací deska je zhruba o velikosti A4. Je rozdělena barevnými díly a každý z barevných dílků na sobě má celkem 5 větších koleček, na které se při kře kartičky skládají.




KOSTKA

Hrací kostka je větší, než běžné kostky. Má přibližně 2x2cm, obsahuje stejné barvy jako hrací deska a je plastová s lehkými důlky kolem barev.




KARTIČKY S OBRÁZKY

Kartičky mají kreslené obrázky a ve spodní části obsahují psaný název konkrétního obrázku - některé jsou i slovensky, protože je hra CZ/SK.






ZPŮSOB HRY

Způsobů je několik a skvělé je, že si můžete vymyslet i Váš vlastní způsob. Já upřímně moc na návody nehledím a většinou si vymýšlíme své způsoby hraní. 

Tak to bylo i v tomto případě, kdy Klaudinka tahala jednotlivé kartičky ze sáčku, pojmenovávala je a přiřazovala na hrací desku, dokud ji neměla celou zaplněnou. 

V návodu najdete tip jak hrát lehkou i těžší verzi. 


JEDNODUŠŠÍ HRA

Roztřídíte kartičky s obrázky na skupiny podle určité hlásky (s, c, z) a tím Vám vzniknou celkem 3 skupiny obrázků. Rodič zvolí jednu skupinu a postupně ukazuje obrázky dětem. Děti slovo vysloví a takto se postupně zaplňuje hrací pole - To byla příprava hry.

Průběh hry je takový, že začínající hráč hodí kostkou, následně si vybere podle barvy obrázek z hracího pole a pokusí se správně vyslovit slovo. Pokud ho vysloví správně, obrázek mu zůstává. Pokud ho vysloví špatně, má ještě jednu šanci za pomoci rodiče. Pokud se mu to ani tak nepovede, vrací obrázek zpátky.

Vítězem je ten, kdo nasbírá nejvíce bodů.




ZÁVĚREM

Překvapilo mě, že si s hrou může hrát dítě i samostatně.

Vtipné bylo u nás to, že každou kartičku, kterou Klaudinka vzala do ruky, vyslovila anglicky, tak jsem se jí snažila vysvětlit, že je tentokrát potřeba mluvit česky. Chvilku jí to trvalo, protože bere angličtinu jako přirozenou součást mluvení, ale pak to klaplo a vyslovovala česky :-D.

Moc se mi líbí, jak je hra jednoduchá a chytlavá. Tím, že je navíc barevná, tak dítě zaujme o to víc a opravdu u ní vydrží nějakou tu potřebnou chvilku.

Rozvíjí nejen řeč jako takovou, ale také rozšiřuje slovní zásobu. Zároveň dítko také cvičí postřeh, vnímání, myšlení a pozornost.

Pokud Vás hra zaujala, najdete ji úplně běžně dostupnou v různých obchodech - například v Dráčiku, Bambuli, Pompu nebo přímo na eshopu Pexi


Cena: 250Kč

Žádné komentáře:

Okomentovat