9. dubna 2018

ZA VÝLETEM: Bečovská botanická zahrada

Bečovská botanická zahrada, o rozloze 9 hektarů, je původně jedna z nejvýznamnějších historických sbírkových zahrad v Čechách. Je zaměřená převážně na skalničky a trvalky a byla založena v letech 1918-1935.

I přes to, že v Sokolově bydlíme téměř 6 let, tak jsme se do této botanické zahrady podívali až v létě roku 2016, kdy jsem čekala Sofinku a od té doby tam jezdíme hlavně na různé akce. Účastnili jsme se nejen Vítání jara ale také podzimní Lampionové slavnosti :-)





Do botanické zahrady vede pouze jedna cesta a ta je přes vstupní branku z ulice Tovární, u výrobního areálu Elektro v.d. Otevření branky zajišťuje ostraha objektu, kterou nejdete ve vrátnici  Elektro v.d. (vlevo od branky).

Pokud se ale zrovna chystáte na některou z akcí, tak je otevřená hlavní brána, u které je stánek ( v něm se platí dobrovolné vstupné a rozdávají se letáky). Takže projdete touto cestou.

Pak se jde podél řeky přibližně 300 metrů, než narazíte na ceduli s nápisem Bečovská botanická zahrada. Pokud je některá z akcí, tak Vás po cestě čeká plnění úkolů ve smyslu odpovídání na otázky, které jsou připíchnuté na stromech.

Tentokrát jsme při akci Vítání jara luštili velikonoční tajenku :-).




Vedle cedule potkáte slaměný pár, kterého se ještě před rokem Klaudinka bála, ale letos k nim hned běžela, že se s nimi vyfotí :-). A po levé straně narazíte na zajímavou ceduli s poděkováním, historií v datech a tím, co je v botanické zahradě nového.




Není to typická botanická zahrada, kterou si můžete pamatovat například ze školních exkurzí. Tuto zahradu beru spíš jako parádní relaxační místo pro děti i dospělé.

V létě tam všechno nádherně kvete a nevíte, které květiny si dříve prohlížet. V zimě máte možnost na rybníku dokonce i bruslit.





Cesty jsou opravené, vyčištěné, bez překážek .. takže i když (hlavně z naší pohodlnosti) vždy volíme nosítko, tak není problém jezdit také s kočárkem :-).




BAREFOOT TERAPIE

Nemohli jsme se dočkat pořádné jarní masáže nohou. Tenhle barefoot chodníček je naprosto parádní a hojně (nejen) dětmi využívaný. Ještě jsem na nic podobného takto na veřejnosti nenarazila, jen tam a jsem za to moc ráda, že se tímto způsobem šíří osvěta.




Klaudinka už přesně ví, na co to je, tak sama naběhla a pořádně si nožky promasírovala :-).




LODIČKY A KORUNNÍ RYBNÍK

Dokonce tam máte možnost zapůjčit si ZDARMA lodičky, na kterých se můžete projet po Korunním rybníku až na ostrov Slunce, kde můžete relaxovat na dřevěných lehátkách :-).

Lodičky jsou lehké, proto je snadno mohou obsluhovat také děti, pro které je to velká atrakce.




ALTÁNEK

Kousek nad centrem botanické zahrady, se nachází krásný dřevěný altánek, který má střechu kompletně zarostlou mechem a trávou. Nachází se v něm posezení a dříve v něm byla také knihovna s knihami. Teď tam přibylo lehátko a knih jsem si nevšimla, tak to asi ještě upravují na léto :-).




Výhled z altánku je na celý areál a po levé straně je výhled také na první českou bioferratu - lezení po skalce.




PTÁČNÍK

Ptáčník je zařízení, které slouží jako hnízdiště, úkryt a odpočinkové místo pro ptáky, kteří jsou nedílnou součástí botanické zahrady.

Do spodní části obydlí také rádi zavítají ježci či jiní malí obratlovci.




JEŠTĚRKOVIŠTĚ

Výskyt plazů a ještěrek se v přírodě bohužel snižuje a je to také tím, že přichází o svá typická stanoviště. Jsou člověkem víc a víc vytlačováni.

Ještěrkoviště je soubor kamenů a větví různých velikostí, které josu prosypány kamennými frakcemi a pískem. Slouží tedy jako náhrada přirozeného stanoviště. Vznikají tam skuliny, tunely a mezírky, které josu vhodné pro pobyt těchto živočichů.




BROUKOVIŠTĚ

Také broukům víc a víc mizí možnosti pro jejich přirozené osídlení a vhodné úkryty, která je lidmi neustále snižována.

Broukoviště je soubor starých i čerstvých masivních větví a kmenů, které josu umístěny v krytém dřevěném objektu a jeho okolí. Všechny organické prvky jsou horizontálně poskládány do jednotlivých kójí. Objekt obsahuje také cihly s dutinkami či kamenné úlomky.

Útočiště zde najde celá řada hmyzu. Nejčastěji včely samotářky, vosičky, pestřenky, zlatoočka, berušky nebo škvory.




VYHLÍDKA

Kromě altánku se v bečovské botanick zahradě nachází ještě jedna menší vyhlídka a tou je toto posezení na pravé straně od altánku. Vidíte z ní na celý objekt botanické zahrady zase z jiného úhlu.




BOIFERRATA

Je první skalka v České republice, kde můžete zažít trochu adrenalinu a také se dozvědět něco o vegetaci skalních štěrbin. Ze skalních výstupů je nevšední pohled na celou botanickou zahradu.

Pro výstup si můžete zvolit náročnost trasy - jedna je vhodná i pro děti.

Půjčovné stojí 200Kč na osobu a ferratový set obsahuje helmu, jistící postroj, jistící ferratový set a rukavice.


HŘIŠTĚ A OKOLÍ

Hřiště je tam veliké dřevěné s klouzačkou, pískovištěm a houpačkami.




Vedle hřiště se nachází pinpongový stůl a travnatá plocha pro míčové hry (včetně fotbalu), ale také třeba i pro piknik.

My tam vždy rádi roztáhneme velkou piknikovou deku a nasáváme pohodu ze slunce, zpěvu ptáků a přírody. Klaudinka běhá kolem a neví, kam dřív. Nejčastěji je ale na velkém dřevěném hřišti.


KAPŘI

Hned ze začátku u vstupu narazíte na menší molo z kterého můžete pozorovat či přímo krmit kapry.

Tam se děti zastaví nejčastěji a je docela těžké posunout se dál :-D.




OTEVÍRACÍ DOBA

Bečovská botanická zahrada je otevřena celoročně od svítání do soumraku.


AUDIO A TEXTOVÝ PRŮVODCE

Na oficiálních webových stránkách botanické zahrady si můžete stáhnout také audioprůvodce, který vznikl v roce 2012. Jakmile na procházce zahradou narazíte na dřevěný nízký sloupek s obrázkem ucha a číslem, tak si pusťte dannou stopu :-)

Textový průvodce je ke stažení ve formátu pdf, doc a docx a obsahuje 6 různých lokalit, které Vás provedou celou zahradou včetně její historie.


3D VIRTUÁLNÍ PROHLÍDKA

Pokud stále váháte, jestli toto příjemné a pohodové místo navštívit, tak mrkněte na 3D virtuální prohlídku a budete mít jasno okamžitě ;-)


VSTUPNÉ

  • Dospělí - 50Kč
  • Děti, žáci a studenti od 10 do 18 let - 30Kč
  • Senioři, ZTP - 30Kč
  • Děti do 10 let - zdarma

Když je akce, tak je vstupné dobrovolné :-).


Jak už jsem se zmínila v úvodu, tak jsme se tentokrát účastnili akce Vítání jara, kdy se pálila Morana, opékaly se buřty, hrála živá hudba. Za poplatek jste si mohli vytvořit s dětmi krásné pískové obrazy, ochutnat kotlíkový guláš apod.

Více informací najdete na oficiálních webových stránkách www.becovskabotanicka.cz/, ze kterých jsem také čerpala informace do článku.

V bečovské botanické zahradě je vážně krásně a vždy se tam moc rádi vracíme.Tak neváhejte a zavítejte tam také! :-)

1 komentář:

  1. Dobrý den Karol, také máme rádi toto nádherné místo. Každý rok tu pořádáme letní pobyty pro maminky s dětmi. Srdečně zveme vás i dalsi maminky. Všechny informace najdete na www.mammakemp.cz. Rézi

    OdpovědětVymazat