16. dubna 2018

ZAJÍMÁME SE: Moje Zero-Waste kuchyně

Téma ZERO-WASTE je v poslední době hodně aktuální téma, které se řeší ze všech stran a mnohdy až fanaticky, což bohužel spoustu lidí odradí místo, aby je to motivovalo. 

Z mého pohledu je ale lepší takový ten zdravý zájem, aby si z toho vzal každý to, co se jemu samotnému hodí a aby se nenechal odradit slovy, že jakmile neni vegan tak nemá vůbec smysl řešit nějaký ZERO-WASTE apod. To mi vážně přijde na hlavu postavený. Každý ať postupuje vlastním tempem a podle toho, jak to sám cítí a bůh ví, kam se nakonec až v té své cestě dostane :-)

Tato kniha je v podstatě jednoduchým návodem, jak neplýtvat jídlem. Pro někoho tam jsou tipy, které už dávno zná a praktikuje ale jinak je tam spousta skvělých nápadů, se kterými se teprve může začít.




OBSAH KNIHY 

Vypíšu několik zajímavých kapitol, které by Vás mohly nejvíce zaujmou. 

  • O čem to celé je?
  • Skladujte správně!
  • Provětrejte zásuvku se zeleninou
  • Vajíčka
  • Poslední šance
  • Stopky a stonky
  • Zamilujte se do zbytků .. brambory
  • Nakupujte chytře
  • Kdy to vyhodit: ovoce a zelenina
 
V knize také najdete několik zajímavých receptů, které se skládají ze základních receptů a pak následuje doplnění tak, aby to bylo bez odpadu :-).




Předběžné plánování jídel může znamenat velký rozdíl mezi týdnem plným plýtvání a týdnem bez odpadu. Nemusíte plánovat přesně den po dni (taky s tím mám problém), stačí plánovat trochu volněji. Volným plánováním se pak můžete snadno přizpůsobit různým změnám.




Skvělé tipy na spotřebování zeleniny, u které nevíte co si počnout, protože Vám třeba zbyl od všeho jen kousek. Jedná se především o salátové listy (jojo i u nás postupně uvadají a nestíháme je spotřebovat), kořenovou zeleninu, rajčata, papriky, cukty, řepu nebo mrkev.




Vajíčka se dají spotřebovat na mnoho způsobů a dokonce si ze skořápek můžete vytvořit jemný výživný prášek, který je skvělým zdrojem vápníku.

Práškem z vaječných skořápek se dají dokonce také vyčistit skvrny od čaje či kávy na hrnku! To jsou mi ale věci :-).




Z jakýchkoliv zbytků se dá udělat ve finále skvělé jídlo! Třeba taková zeleninová polévka. Nic se nemusí vyhazovat :-).




Tenhle tip na spotřebování suchých kousků dortu mě teda hodně zaujal a okamžitě jsem na něj dostala chuť :-D. Shake z dortu? No proč ne? Teda ne že by u nás dorty pravidelně zbývaly, ale vždycky nějaký kousek zůstane a tohle je skvělý nápad, který by mě v životě nenapadl.




Stopky a stonky (od mrkve, petržele, celeru) se už několik měsíců snažím skladovat na mrazáku a dále je využívat do polévek. Chtěla bych časem vyzkoušet také pesto, třeba z mrkvových stonků.

Stejně tak jsem začala skladovat také košťály z květáku či brokolice. Zrovna nedávno jsem vařila polévku, do které jsem využila dva košťály z brokolice a byla výborná! :-)




Banány u nás nikdy nevydrží, nikdy jich není dostatek a vždycky se sní čerstvé. Jsme taková opičí rodina :-D. Ale tady mě hodně zaujal tip, který doporučuje přezrálý banán namazat na tousty nebo lívance a začaly se mi slušně spuštět sliny :-D.

Také tip na banánové chipsy zní naprosto fantasticky! Když jsme měli sušičku na ovoce, tak jsme se podobných mohli doslova ujíst :-).




Žluknutí ořechů je častý problém. Zrovna na Velikonoce jsem chtěla nachystat úžasná velikonoční vosí hnízda, ale ořechy jsem z tohoto důvodu musela bohužel vyhodit. Netušila jsem, že se dají zamrazit a určitě je pro jistotu začnu házet na mrazák.

Čerstvé bylinky mrazím naopak často, protože mi doma prostě nic neroste a tohle je jediný způsob, jak mít v jídlech aspoň trochu krásné zelené barvy.

Víno mě docela pobavilo, to už jsem chtěla tolikrát zkoušet do vaření, ale vždycky jsem ho radši vypila :-D. Zamrazení vína bych ale mohla zkusit v létě do nějakých koktejlů třeba! Hahaha! :-D




Recepty z toho co zbylo aneb co dům dá, jak říkám já, jsou ve finále jedny z nejoblíbenějších receptů, které se mi kdy podaří připravit. Docela paradox, ale já vážně vařím nejlíp v době, kde mám v lednici i špajzu prázdno :-D. 




Tato kniha nemusí být pouze průvodcem pro ty, kteří chtějí snížit odpad ze své kuchyně, ale je skvělá také pro ty, kteří se snaží nějakým způsobem šetřit peníze a o nějakém ZERO-WASTE nemají (zatím) ani tucha. Všechno spolu vzájemně souvisí a ZERO-WASTE je nejen o šetření přírody, planety ale také právě peněz :-).

Knihu Moje ZERO-WASTE kuchyně můžete zakoupit na eshopu knižního klubu, kde si můžete knihou také trochu zalistovat a kouknout tak třeba i na stránky, které zde nemám.

Jsem z ní maximálně nadšená a doporučuji ji všemi deseti!

Cena: 159Kč

Žádné komentáře:

Okomentovat