10. ledna 2024

MÁMY SOBĚ: Aplikace a hry do mobilu/tabletu pro děti

Téma aplikací do mobilu/tabletu se rozjelo ve chvíli, kdy jsem sdílela, že prostřední Sofinka dostala u táty k Vánocům tablet. Nechtěla jsem, aby měla telefon, ale zároveň jsem chtěla nějaký kompromis, na kterém si bude procvičovat učení, čtení a také koukne na nějaká videa, když má nejstarší Klaudinka telefon už nějakou dobu.
 
Snažili jsme se porovnat poměr cena vs. kvalita, velikost a moc se nám líbilo i pěnové pouzdro. Neni nutné, aby měla nějaké extra dělo. Nechceme ho ani přeplňovat apikacemi, ale vzhledem k výkonu a popisovaným parametrům byl dle našich představ tablet Umidigi.

Článek jsem zpracovala ale způsobem, aby zasáhl jak mladší děti, tak i starší a aby dokázal inspirovat i přes to, že některé aplikace vzhledem k novějším androidům nemusíte rozjet. Což je škoda, ale holt jde doba kupředu a některé aplikace lehce zakrněly. Něco se dá ale třeba na počítači (například aplikace od Déčka) nebo v některých případech spustím aplikaci na svém telefonu. Tak se pojďme detailněji podívat na náš výběr 23 aplikací do mobilu/tabletu :-).





VÝUKOVÉ KARTIČKY

Pro starší android bohužel, takže na novějším nerozjedete. Zkuste ale jiné tablety/telefony, které máte v rodině, tahle appka za to stojí. My ji využívali hodně už v době před osmi lety, kdy Klaudince bylo kolem druhého třetího roku a s výukovými kartičkami se naučila dokonce názvy hudebních nástrojů - sice je ještě neuměla vyslovit, ale rozpoznala co je co.

Za nás je to asi největší klasika pro děti kolem 3 let věku, která zasahuje barvy, různorodá zvířata, hudební nástroje, čísla, činnosti apod. Pouze 6 témat je bez poplatků, další můžete dokupovat ale v tomto případě je apllikace opravdu skvělá a vyplatí se. Dokoupíte víc jak 20 dalších témat.

Když si rozkliknete konkrétní výběr, například barvy, můžete se rozhodnout, jestli budete barvy poznávat, prohlížet, pojmenovávat nebo hrát pexeso. Aplikace pracuje s mikrofonem, takže můžete porovnávat správnou výslovnost

 


ABECEDA PRO DĚTI 

Abeceda pro děti je od stejných tvůrců jako Výukové kartičky. Plnou verzi je třeba zakoupit ale bohatě si v tomto případě vystačíte i s demo verzí. Poznáváte malá i velká písmena, hledáte kartičky dle začínajícího písmena, tvoříte slova, hledáte písmena ve slovech, hrajete pexeso a posoucháte písmena na konci i začátku slov.


 

UČÍM SE ČÍST

Tato aplikace mě zaujala, protože si v ní sami nastavíte, která písmena chcete použít, kolik počet slov vám aplikace vymyslí a jak dlouhá slova budou. Pak už jen ukazuju Sofince nebo si Sofinka sama přejíždí na další slovíčka a čte.

 


 

PROSTOROVÁ ORIENTACE

Moc hezká aplikace, jenže pro starší android, který ale nevezme ani můj telefon bohužel. Ale chtěla jsem ji sdílet, kdyby se přeci jen našel někdo, kdo by ji rozjel. Já s ní mám velmi dobré zkušenosti z předchozích let. Dítě si osvojuje pojmy vlevo, vpravo, prostřed, vedle, nad, pod atd. A na konkrétním obrázcíh s prostředím dosazuje další předměty či obrázky dle pokynů.

 


 

MEDVĚDÍ KUCHAŘKA

Medvědí kuchařka je dle pohádky Mlsné medvědí příběhy, o kterýc můžete u Albi zakoupit i přímo deskovou hru. V Medvědí kuchařce, která je bohužel ale taky pro starší android, máte za úkol vybrat ve spíži uroviny dle libosti, následně je nakrájíte, opečete, osmažíte a pokusíte se z nich vytvořit to nejlepší jídlo. Hra baví všechny naše holky ale nejvíce 4 letou Olivku. Děti rozšiřují slovní zásobu a učí se pojmenovávat jednotlivé suroviny, které ne vždy třeba vidí přímo ve vaší kuchyni. Navíc je mohou různě splácat a následně vidí, jestli to byl vůbec dobrý nápad.


 

POČASÍ KOLEM NÁS

Kvízová hra na téma počasí kolem nás. Připraveny jsou otázky ke kterým vybíráte odpověď jestli ano nebo ne. Dále tvoříte dvojice , vybíráte správné odpovědi, řadíte možnosti, řešíte co je pravda a mnoho dalšího. Padne téma pranostik, smogu, vzniku větru, předpovědi počasí a po každé odpovědi vám apikace řekne vysvětlení. Hezky ilustrované a naučné. 

 

 

V ŘÍŠI LOGIKY

Tuto moc hezkou aplikaci plnou logických her jsem nainstalovala Sofince do tabletu jako první. Líbí se mi procvičování logického myšlení v podobných úkolech, jako nabízí právě tato aplikace. Líbí se mi graficky, neni to úplně šílenost mezi dětskými aplikacemi a úkoly jsou zajímavé. Sofinka se k této aplikaci (kromě té předinstalované přímo v tabletu) vrací nejčastěji a pořád ji baví.

 

MAZE FOR KIDS

Bludiště u nás doma frčí ve velkém a v jakékoliv podobě. Aplikace je částečně placená ale uzamčené verze jsou k vyzkoušení. V demo verzi si můžete vybrat velikost bludiště, následně si vyberete téma - jestli chcete zahradu, silnici, kaňon, sníh nebo třeba řeku a také si vyberete, jakým zvířátkem budete chtít hrát. Pak už se můžete pustit do řešení. Už v demo verzi o velikosti 20x9 jde o těžké bludiště, takže není úpně nutné kupovat plnou verzi. Užijete si dost i s tou  demo. Děti se učí pánovat, zkoumají různé cesty a následně napánovanou trasu jedou se zvířátkem na ostro a mohou také pokořit svůj vlastní rekordní čas.


 

HRAVOUKA

Bohužel už zcela zpoplatněná ale pořád krásná encyklopedie, která souvisí se stejnojmenou knihou. V tomto případě demoverze nestačila, takže i kdyby se částečně dala odehrát, stejně bych vám ji doporučila v pné verzi. Krásně ilustrovaná interaktivní encyklopedie, ve které se děti učí základní informace i zajímavosti o různých zvířatech i rostlinách a prochází s myškou přírodou. Určitě doporučuji pořídit si i knihu nebo alespoň půjčit z knihovny.

 


 

MATEMÁG

Matemág je aplikací doporučovanou i přímo učiteli. Byla vytvořena s odborníky na výuku matematiky Hejného metodou. Je česky dabovaná ale plná verze bohužel také zpoplatněna. Naši Klaudinku moc baví, což jsem ráda, protože v matematice netančím, tak si ji tímto způsobem může procvičovat sama a vážně uvažujeme o zakoupení plné verze.

 


 

PAINT THE FLAG

Skvělá hra, kdy se snažíte správně vybarvit vlajky z celého světa. Každá vám pak zůstane zobrazena na mapě ale po každé vlajce vám vyskočí reklama, hra nejde hrát offline, takže musíte reklamy překousnout, což na jednu stranu chápu, neni zpoplatněna ale je to škoda. Reklamy si ale můžete za popatek 149,99Kč odstranit. Nabídku najdete pod "Tap to play". Klaudinka ještě vlajky úplně neprobírá, zná jich jen pár, ale do budoucna mi přijde parádní.

 


 

CO JE RYCHELJŠÍ?

Aplikace podobná karetním hrám Timeline, kdy se snažíte vytvořit správně řadu dle konkrétních údajů - tentokrát řešíte, co je rychlejší. Co je rychlejší, než kombajn, rychlobruslař, rogalo, ponorka, slimák, užovka, pavouk a mnoho dalších. Moc hezká naučná aplikace, kterou doporučuji dětem i dospělým, protože nad některými věcmi jste rozhodně ještě nepřemýšleli. A upřímně? Je to jednodušší, než data, o kterých vám napíšu hned v dalším tipu.



 

NA STOPĚ STOLETÍ

Další hra velmi podobná karetní hře Timeline, kdy máte vyloženou kartu s datem, před sebou několik dalších a musíte je přiložit správně, jestli se staly před nebo po události na hlavní kartě. Takto jich přikládáte několik a zároveň se učíte nebo si připomínáte, kdy se události staly - jedná se o vynálezy, objevy i války. Ve stejném duchu se line i tato návykový aplikace, ve které si procvičíte termíny i novějších událostí, které se staly třeba i jen pár let zpátky.


 

KARABŮV UČEŇ

Znáte Gamebooky? Příběhy, ve kterých je čistě na vás, jakou cestou se vydáte a jakým způsobem se rozhodnete? Tak přesně takovým způsobem je vytvořen Karabův účeň, který je kompletně v češtině - rozhodujete se například, jestli budete ještě spát nebo jestli vstanete. Také se dozvíte, jakým způsobem se ve hře bojuje, protože ani tomu se nevyhnete. Rozhodnete se o čem se vám zdálo a vaše rozhodnutí budou souviset s celým průběhem příběhu. Jelikož jeto gameBOOK tedy kniha, je tam více čtení, které je ale podporováno dějem a individuálním rozhodnutím.

 


 

MENDEL: NAVZDORY VYTRVAT

Moc hezká naučná adventura, kdy hrajete za postavu Mendela a plníte úkoly, které vám jsou přiděleny a snažíte se, aby Mendelův pokus s hrachem byl úspěšný. Hra je poměrně krátká, dvakrát jsem se v ní zasekla ale na webu Déčka najdete videonávod ve smyslu průchodu hrou. Jakožto adventurový nadšenec jsem s hrou moc spokojená a mohlo by vzniknout víc podobných adventur o významných osobnostech. Děti musí přemýšlet k čemu využijí různé nasbírané předměty a pořádně se vždy rozhlížet po místnostech, jestli tam nenajdou něco, co by se jim v budoucnu mohlo hodit.

 


 

ZACHRAŇ KOHO MŮŽEŠ

Zaujmete roli záchranáře, hasiče i policisty a snažíte se vyřešit problémy ať už uhašení požárů, zlikvidování chemikálií, záchrany otrávených či raněných, výslech svědků či zatýkání zločince. Každá epizoda je na čas, ale ten se dá snadno zvládnout. Vždy vám zůstane nějaká rezerva ale s dalšími a dalšími epizodami to bude náročnější. Epizod je celkem 12. V pokročilých epizodách hrajete za všechny role najednou a musíte je mezi sebou přepínat a zároveň i sesynchronizovat kdy kdo co bude dělat, abyste ušetřii čas a každý dělal svou práci.

 


 

TABLEXIA

Tablexii jsem objevila jako hru pro lidi s dyslexií, což je, vzhledem v nedávnému vyšetření v PPP, naše Klaudinka. Ale rozhodně ji doporučuji vyzkoušet všem, které na první pohled zaujme tak, jako mě. Hra je navíc detektivní, takže chytne i kluky. Ve své kanceláři kromě různorodých her, při kterých pokaždé procvičujete jiné schopnosti, najdete také encyklopedii, statistiky i síň slávy. Každou hru můžete stížit úrovní - máte v nabídce lehkou, střední, těžkou a bonus. Moc se mi líbí grafika i různorodost her.

 


 

STELLARIUM MOBILE

Prohlížejte si nebeskou oblohu a zkoumejte všechna souhvězdí, která máte nad hlavou. Konkrétní souhvězdí si můžete rozkliknout a něco si o něm přečíst. Vše si můžete pustit v nočním režimu, aby se vám épe pozorovalo přímo venku. Vyhledejt si lupou vše, co potřebujete. Přibližte si planety, měsíce i různé galaxie. I do této apikace si můžete dokoupit mnohem víc věcí a možností, ale parádně si s ní vystačíte i bez zpoplatněných vychytávek. Aplikace je česky, což je skvělé!



SOLLAR SYSTEM SCOPE

Této aplikaci propadla již před lety Klaudinka. Neuvěřitelně jí bavilo zkoumat průřezy jednotlivých planet. Obrázek je stažený v angličtině ale apllikace je česky. Stejně jako u předchozí aplikace, i zde je možnost dokoupení daších vychytávek i možností, ale bohatě si vystačíte s tím, co je dostupné. Prozkoumáte strukturu, pročtete si encyklopedii, omrknete noční oblohu s hvězdným souhvězdím, prozkoumáte měsíce i trpasličí planety a mnoho dalšího. Pro milovníky především planet je aplikace naprosto geniální!

 


 

DUOLINGO

Kdo by neznal Duolingo, hojně používanou aplikaci i mezi dospělými. Klaudinka v angličtině válí jako samouk, nasává ji od malinka přes školku i ve škole s rodilými mluvčími a když jsem zjistila, že frčí i na Duolingu, mile mě to překvapilo. To je takový základ pro všechny, kteří se chtějí seznámit s cizími jazyky. Jen by teda nemuselo chodit tolik, mnohdy až otravných, emailů. Jinak je zcela zdarma a parádně efektivní. Sama si občas jazyk ráda oprášim, i když holky už zdaleka nemám šanci dohnat.

 


 

BRAIN TEST

Zmínit Brain test by mě samotnou asi nenapadlo, ale když jsem řešila s Klaudinkou aplikace, tak mi sama řekla, že ho ráda hraje. Zjistila jsem, že je několik různých verzí, Klaudinka má klasiku, ale vpodstatě budou na stejném principu. Vždy máte nějaké zadání, které je nutno splnit a musíte nějakým způsobem přijít na výsledek. Aplikace je zajímavá a chytlavá. Přemýšlím, že si ji do mobilu taky zase nahodim. Už jsem ji hrála dříve ale kolikrát to bylo vyčerpávající na přemýšlení, hahaha.

 


 

GET COLOR WATER SORT PUZZLE

Tahle hra chytla nejvíc naši tříletou (už tedy skoro čtyřletou) Olivku. Jedná se o přelévání barev v lahvičkách na různých úrovních, kdy je potřeba plánovat, koukat na barvy a co nejlépe vytvořit z vícebarevných lahviček jen ty jednobarevné. Tato hra získala krásné 5. místo v kategorii hádanky (to nejlepší za 0Kč). Před několika měsíci jsem si ji nainstalovala jako odreagovačku. Olivka ji u mě viděla, tak jsem ji nechala hrát a sama jsem byla překvapena, jak rychle přišla na způsob a jak moc ji hra bavila.



BLOCK BLAST

Tahle hra s tetrisovými kostičkami, kdy můžete hrát jak nekonečnou verzi, tak i adventury a plnit tak různorodé úlohy. Je v žebříčku na 13. místě mezi nejlepšími nezpoplatněnými hrami a dokonce na 3. místě v kategorii hádanky. Chytla nejen mě ale taky naší čtyřletou Olivku, která teda v nekonečný verzi pěkně válí. Já mám raději adventury, enž nekonečně hraní. Není to ale klasický tetris, kdy vám padají dílky ze shora. Vždy máte na výběr ze tří dílků, které přiložíte.



ZÁVĚREM

To je tak nějak asi vše, co bych chtěla zmínit v prvním takovém článku a co mi z toho všeho přijde nejzajímavější a co je u nás nejčastěji využívané.

Našla jsem ještě několik zajímavých naučných her v tématech, ke kterým se ani naše nejstarší Klaudinka ještě ve škole nedostala. Buď bych průběžně doplňovala anebo bych časem vytvořila pokračovací článek - jsou to témata například hlavních měst Evropy atd. 

Pokud máte ještě další tipy na zajímavé naučné či vzdělávací aplikace ať už zpoplatněné či nikoliv, určitě je napište do komentáře, do zprávy nebo na sociálních síťích ke sdílenému článku. Všichni se rádi inspirujeme i dále.


Žádné komentáře:

Okomentovat