30. ledna 2024

ČTEME: Lenka a Rafan Tajtrlíkovi

Kdo by neznal Lenku, spánkovou vílu a autorku úžasného projektu Prosím Spinkej. Věděli jste ale, že vydala také knihu obyčejně neobyčejných příběhů s pejskej Rafanem? Že ne? V této knize se totiž dozvíte například co je pesozásek, kdo je igelitový Pedro anebo jací zvířecí módní návrháři mezi námi existují. Příjemná odreagovačka, která se ještě z nějakého záhadného způsobu nedostala na blog - to musíme tedy ihned napravit!

 

 

OBSAH KNIHY

  • Jak se rodina Tajtrlíků rozrostla o chlupaté kníže
  • Módní návrhář Rafan
  • Ukecané chlebíčky
  • Tričko na útěku
  • Záhada igelitového Pedra
  • Jak psi zachraňovali lidi z drápů digitálního pokroku
  • Divoké prázdniny u Klusáčků
  • Voříšková pohroma

 

LISTUJEME KNIHOU

V úvodu se, kromě věnování a pár řádků o autorce a ilustrátorce, dočtete jak málo stačí k tomu, aby byla každá rodina rozdílná. Někde je dům plný lidí, kteří se sotva vejdou do jednoho obýváku a jinde je zase jen třeba holčička se svojí maminkou.Každý máme životní příběh jiný, přesně jako rodina Tajtrlíkových, která nás touto knihou bude provázet. Seznámíte se s dlouhovlasou Lenkou a jak to celé vlastně začalo.


 

První kapitola začíná v útulku, kde objeví pejska s velmi vzácným původem a několika oficiálními jmény v rodokmenu. Jenže kdo by je chtěl neustále vyslovovat. Je potřeba mu najít kratší jméno, aby se z toho celého seznamu neujmenovali. Z názvu knihy jistě už víte, že se pejsem jmenuje Rafan.


 

Jak by se ale z takového psa stal módní návrhář? To určitě musel vyvést nějakou psovinu. Co myslíte, co ho napadne? Jako první ho totiž chtěla vidět babička Zitka, které se doslova vyžívala v různých sukních , šálech i kabátech. A z toho byl Rafan celý paf, až se mu motaly oči. Tohle nemůže dopadnout dobře, ajajajaj.


 

Věděli jste, že mezi námi existuje mnoho zvířecích módních návrhářů? Taková Michaela Dírková, Baťatín Ocáskový, Tým molích návrhář sukní .. určitě je sami znáte, viďte.


 

Taky milujete chlebíčky? My bychom k nim nemuseli mít ani psa. Stačí nám děti, které je ožďobávají a nakonec zbydou jen s máslem a ničím dalším. Jak chlebíčky ale dopadnou v tomto příběhu? Mám takový pocit, že si Rafan naplánuje něco podobného. Tam to ale neskončí jen u průšvihu s chlebíčky, to by na Rafana bylo asi málo.


 

Jak asi může utéct tričko, které se válí jen tak na zemi, neuklizené. Že by se rozhodlo samo jít uklidit, když na něj Lenka zapomněla? Ale proč si počkalo, až se všude zhasne a bude tma. Rafan se nezdál být zrovna velký odvážlivec a chvíli mu trvalo, než po tom tričku skočil. Co pod ním nakonec objevili? Co se tam tak asi schovávalo, že se to takovým způsobem vydalo na útěk? Hmm, vyřeší se takov záhada?


 

Rafan Lenku seznámil i s existencí kouzelných vešek, které je údajně vybízejí k odvaze a dobrým činům a taky je chrání před nebezpečím. No, Lenka se netvářila moc nadšená, že by něco takového chtěla mít. Vyrazili ale omrknout nového psa tety Anny. Psa, který se moc nechtěl chodit venčit, protože se prý neustále něčeho leká a bojí. Ona ho totiž teda Anna dávala něco na packy, aby si je neušpinil a nemusela mu je neustále umývat. Ach jo. Co myslíte, že to bylo? A proč se toho tak bál?


 

Záchrana lidí z drápů digitálního pokroku je velké téma, které pociťují právě domácí mazlíčci a začal to pociťovat i Rafan, protože Lenka dostala k narozeninám vysvěný mobilní telefon. Rafan se dal do řeči s dalšími mazlíčky ve městě, aby vymysleli ďábelský plán, jak lidi zachránit. Mysleli si, že když schovají baterku, že bude všechno vyřešeno a budou si s nimi zase hrát. Jenže kdepak. Jak to celé tedy nakonec dopadne?


 

Předposlední kapitola nás zavede ke Klusáčkům, kteří budou Rafana hlídat. Tajtrlíkovi totiž dostali pozvánku k tetičce, která má silnou alergii na zvířata a tak ho nemohli vzít sebou. Rafan ale byl nadšený, protože Klusáčkovi bydlí hned u hlavní cesty a Rafan tak mohl pozorovat všechno a všechny, co se kolem producírovali. Ale nebyl by to Rafan, kdyby zase něco nevyvedl. Tentokrát se stal opravdovou celebritou nebo spíše pesebritou. Tomu ještě navíc předcházelo špatné pochopení Klusáčků, kdy místo toho, aby hlídal dům kvůli toulavým kočkám, tak ho celý označkoval. A ještě se k tomu stal pesebritou, na kterou se chodilo dívat celé město. Rafane, Rafane.


 

Poslední kapitola se nazývá Voříšková pohroma, které ale nesouvisí s nějakými ořechy ale doslova vořechy, protože se bude konat výstava psít voříšků. Chtěli se tam také přihlásit, ale mezitím si jen prohlíželi všechny okolo. Jenže Lenka ucítila smrad, ale ne tak ledajaký. Nebylo to lejno ani závan nějakého vořecha či sebevědomí na frněné Kornelky. Byl to kouř. HOŘÍÍÍ !!!


 

ZÁVĚREM

Jedno dobrodružství za druhým. Psáno písmem, které mohou číst i čtenáři ve druhé třetí třídě. Mohou je předčítat svým mladším sourozencům - kniha je totiž určena dětem od 4 let. Takže si Klaudinka může vesele číst holkám.

Cácorka Lenka se po tom posledním dobrodružství rozhodla začít sepisovat příběhy do šuplíku, třeba by z nich jednou mohla být parádní kniha, co myslíte? Příběhy v šuplíku vyčkají na svůj správný čas. Až se rozhodnou jít mezi děti. A hele! Však tady jsou! Leží přímo před vámi!

Děkujeme autorce Lence za zaslání obyčejně neobyčejných příběhů Lenky a Rafana a přejeme mnoho štěstí s dalším psaním, které ať už bude jakékoliv, určitě bude parádní!



 

Pokud vás kniha Lenka a Rafan Tajtrlíkovi zaujala a chtěli byste si ji pořídit, mrkněte na eshop projektu Prosimspinkej přímo TADY a vyberte si, co vás zaujme nejvíc. Audio totiž zní taky moc hezky a mohli byste si ho střídat se čtením. Nezapomeňte mrknout ale také na Pohádkopsaní či Pohádkosnění, protože co je víc, než spánkové pohádky :-).

 

Cena: od 199Kč (MP3)

Žádné komentáře:

Okomentovat