11. ledna 2024

LUŠTÍME: Časopis Tečka! - leden/únor 2024

Zimní dvojčíslo časopisu Tečka! je pořádně nadupané a nejraději bychom s holkama vypsaly snad úplně všechno, co časopis na leden/únor nabízí. Jsem ráda, že je pořád časopis pro hollky zajímavý a doufám, že mu budou věrné tak dlouho, jako Puntíkovi.

V tomto zimním dvojčísle vás čeká tvoření zimního kulichu, karnevalové malované čtení, luštění, hledačka, křížovka s tajenkou, šifry i labyrinty, povídání o Antarktidě i Arktidě a vzájemné porovnávání obou oblastí, cvrnkaná, sněhová tvořící výzva, zvířecí balanční hra, ledolov, nový komix, pokusy, únikovka a mnoho dalšího.

Tak se na něj pojďme podívat blíže :-).

 

 

 

A CO NÁS ZAUJALO NEJVÍCE?

 

1. JEDINEČNÝ ZIMNÍ KULICH

Zimní kulich si totiž nevybarvíte kalsicky barvami, jako běžnou omalovánku, ale pokusíte se ho zapllnit zimním sportem, filmem, pokřikem a dalšími nápady, které vám naskočí když se řekne "zimní".

 

 

2. OTA A VIKY NA KARNEVALU

Tradiční malované čtení, kdy z textu vybíráte vždy správný obrázek, ale neustále píšu, jaká je sranda přečíst si ho oběma způsoby. Klaudinka si na něm procvičuje čtení a holky vybírají obrázky. Stala se nám z toho tedy docela týmová práce :-D.


 

3. HLEDAČKA

Složitější hledačka bez obrázkové legendy - tu máte tentokrát čistě textovou, což oceňuji jako skvělou změnu. Zjistila jsem, že takovou činnost musim mnohem víc trénovat se Sofinkou, takže ta využívá jak Puntíka, tak i Tečku, která je na ni sice více složitější, ale vybírám ji na míru úlohy.


 

4. KŘÍŽOVKA S TAJENKOU

Klasika, která už je čistě aktivitou samotné Klaudinky. Dříve jsem u toho s ní seděla, ale poslední čísla už je to čistě na ní, případně spolelčně kontrolujeme, jestli je vše správně. Časopis je sice 6+ ale pořád si v něm najdou svoje i starší děti na prvním stupni základní školy.


 

5. ŠIFROVAČKY

Jako malá jsem milovala různé šifrovačky a sama jsem je taky chystala dětem za barákem a další jsem vymýšlela na táborech. To je vždycky vděčný luštění, zvlášť když dítě chytne a chce ještě další a další a další :-D. Jen tak dál Tečko!


 

6. LABYRINTY ANEB CO SKRÝVÁ IGLÚ?

Tématické labyrinty v podobě iglú a medvědí skluzavky. Nejdříve budete hledat dvojslabičná slova a následně vám číslo napoví, kolik kusů od každé medvědí svačiny máte v moři najít. S medvědy vás čeká tajenka, ve které zjistíte, co si dnes uloví k svačině.


 

7. TÉMA TEČKY ARKTIDA NEBO ANTARKTIDA?

Mají podobné jméno, jsou samý sníh a led a tak si je lidé často pletou - přitom se jedná o protilehlou stranu zeměkoule. Jak to s nimi je a jaká zvířata na nich můžete potkat, to se dozvíte na následujících někoika stranách zaměřených právě na rozdíly a základní informace.


 
 

8. HRAJEME SI - CVRNKNI SI

Zahrajte si s lentilkami nebo podobnými bonbony a pusťte se také do souboje sněhuláků. Takové hry vás čekají v zimním dvojčísle časopisu Tečka. Cvrnkat můžete s několika hráči dle rozličných barev ale sněhuláci jsou pro dva hráče. Ti jsou kombinací hlledání čísel a kroužkování po obvodu sněhuláka.


 

9. SNĚHOVÁ TVOŘÍCÍ VÝZVA

Sníh jsme sice zažili někdy v polovině prosince nejpozději, letos ještě nic i když mrzne až praští, ale kdyby náhodou jste vyrazili někam za sněhem anebo jste náhodou žili někde, kde vás sněhem příroda nešetří, načerpáte hezkou inspiraci na sněhové hraní - vytvoříte si sněžného ježka, sovu šípkookou, různorodě ozdobíte stromy anebo zkusíte ledová světélka.


 

10. VYSTŘIHOVÁNKA UDRŽ BALANC

Balančních her existuje nepřeberné množství především ze dřeva, ale jak bude pracovat taková papírová? To může být teprve zajímavé a vy si můžete jednu takovou vyrobit. Čeká vás základní balancovník s několika zvířaty, které se na něm snaží vydržet co nejdéle. Jednoduchá hra, která zaručuje dlouhé chvíle zábavy.


 

11. ZIMNÍ OMALOVÁNKA

Zimní pletené rukavice jako omalovánka. Vymalujete obě stejné nebo se vyřádíte a každá bude jiná? U podobných omalovánek mám kolikrát sama chuť se pustit do vybarvování, holky toho mají beztak dost bokem, hahaha :-D.


 

12. JAK VZNIKAJÍ NA OKNECH LEDOVÉ OBRÁZKY?

Tak schválně, víte jak vznikají na oknech ledové obrázky? Tvoří je lední sllimáci? Maluje je Mrazík svoji berlou? Jsou to pavučiny pavouka výtvarníka? A koukali jste na ně někdy detailně třeba lupou? To si rozhodně nenechte ujít. Jak to s nimi je doopravdy se dozvíte ve spodní straně této tradičně vtipné strany.


 

13. POKUS S LEDOLOVEM

Ledolov trochu jinak, tentokrát za pomoci ledových kostek, vody, provázku a soli .. kolik se vám povede vytáhnout kostek? A víte proč se to celé děje? A proč se v zimě solí silnice? Moc hezký pokus, ze kterého si děti odnesou hned několik zajímavých poznatků. Nebo rovnou pokus mohou vyzkoušet ve škole v hodinách.


 

14. FEŠÁCI VE FRAKU

Vítejte ve světě tučňáků! Na této dvoustraně se dočtete o jejich zbarvení, rbí svačině, co je chrání proti mrazu, jací jsou horolezci, kde se berou v Africe,  jak to mají s otužováním i jací jsou mezi nimi rekordmani. Já si hned vzpomněla na film Pan Popper a jeho tučňáci, na to snad s holkama kouknu :-D.


 

15. DÁVEJ POZOR BEZPEČNĚ S BESIP

Chodci patří mezi nejohroženější účastníky silničního provozu především kvůli sluchátkám, přes které neslyší dopravní situaci anebo jsou zabraní do mobilních telefonů a nevnímají, že jede auto, i když jsou třeba na přechodu. Na této straně se dozvíte, proč jsou takovým problémem a na co si dát pozor.


 

16. ŠIPKOVANÁ

Šipkovaná je v podstatě takové programování, které můžete vyzkoušet i na různých robotech nebo třeba ve dvojici a dokonce jsou na podobném principu i deskovky (například robo rally). Tentokrát si šipkovanou užijete v kombinaci s vločkami, kdy zapíšete čísla k šipkám dle konkrétních vloček.


 

17. OSADA BABÁLOV

Nový komix s názvem Osada Babálov vás zavede do oblasti zvýšené podivnosti. Parta kamarádů si vyrazila na tábor. Jak to celé asi bude pokračovat? Dojdou vůbec správně? A kam ta záhadná cesta nakonec vede? Takový kus musí jít úplně sami. Komix je celkem na čtyřech stranách, takže se máte na co těšit. Holky podobný typ postaviček docela bere, tak jsou všechny zvědavé, jak se příběh vyvrbí.


 

18. ÚNIK Z MASOPUSTNÍHO PRŮVODU

Ve Velké Lhotě se dnes koná masopustní průvod. A co se při něm nestalo! Mezi maškary se omylem zamotal skutečný medvěd. Medvědář si myslel, že jde o masku, a tak ho čapl a nutí ho k masopustním radovánkám. Nebohý chlupáč právě skáče v kole s paní starostovou. Z trdlování se mu tak zamotala hlava, že vůbec neví, kde je. Pomůžete mu najít cestu zpátky do lesa? Tentokrát je únikovka mimo únik z čehokoliv zavřeného a přijde mi to mnohem vtipnější :-D.


 

19. NENECH SI TO LÍBIT

Téma kyberšikany je důležité jak u dětí, tak ale i u dospěých a jelikož jsme v silné době sociálních síťí, kdy se na nich často pohybují děti i bez svolení rodičů (stačí zadat jiný věk a pustí je to). Tato strana vytvořená ve spolupráci s Policií ČR informuje o tom, jak může kyberšikana vypadat a co dělat v případě, kdy se některý z vyjmenovaných bodů týká i vašeho dítěte.



 

ZÁVĚREM

 

Žádné komentáře:

Okomentovat