4. dubna 2018

UČÍME SE: Montessori - Svět úspěchů

Když tyto knihy vyšly, tak už Klaudinka spoustu věcí uměla ale i přes to mě zaujaly, protože pořádných pracovních sešitů či listů není nikdy dost a když si zamilovala časopis Puntík, tak jsem si říkala, že by jí to mohlo chytnou ještě víc :-)

V každé knize využijete prstové barvy, nůžky, tužku s pastelkama a hlavně samolepky, které najdete vždy na konci knih. Velkou výhodou je, že jsou samolepky rozděleny podle jednotlivých kapitol, takže hned přesně víte, co ka patří.

Struktura jednotlivých cvičení se snaží dodržovat princip trojstupňového učení podle Montessori metodiky:

  1. Představení a prozkoumání objektu prostřednictvím smyslů (zrak, sluch, hmat)
  2. Rozpoznání objektu, který je předmětem výkladu
  3. Následní připomenutí tohoto objektu.




MOJE PRVNÍ KNIHA PLNÁ BAREV


Tato kniha byla navržena a sestavena podle nového přístupu, který u malých dětí podporuje rozvoj schopnosti rozpoznat barvy a zapamatovat si je.

Jednotlivá cvičení jsou strategickými zaměřenými aktivitami, které hravou formou cíleně posilují a rozvíjejí kognitivní schopnosti dítěte.


Cvičení tvoří:

  • Hry zaměřené na rozvoj zraku a motoriky, tedy na rozvoj vizuálně-prostorové inteligence a koordinace ruky a oka.
  • Hry zaměřené na představení primárních a sekundárních barev, jež se spojují s předměty z každodenního života.
  • Hry zaměřené na rozpoznání a zapamatování barev, především s využitím samolepek.
  • Hry zaměřené na intenzitu jednotlivých barev a na jejich uspořádání ve správném pořadí.



V této knize se dítě naučí vybarvovat, pojmenovávat jednotlivé barvy a přiřazovat je ke správným předmětům, vystřihne si zvířata se kterými může nadále pracovat nebo prstovými barvami namaluje podzimní listí.




Pomocí samolepek opraví Tomášovi svetr a pojmenuje barvy různých tvarů. Doprovodí zvířátka ze statku do svých domečků.




Autům pomůže najít cestu domů, naučí se míchat barvy a zkoumat, jakým způsobem vznikla barva nová, žábě Bětce pomůže přeskákat rybník po správných listech.




Začaruje s mořskými kouzly, rozpozná odstíny různých barev, vybarví mýslové bubliny nebo například doplní barvy vláčku, které po dešti zmizely.




No a tady už pro představu jak vypadají samolepky, které celému pracovnímu sešitu dají ještě větší rozměr. Já osobně cíleně pořuzuji hlavně samolepkové pracovní sešity či knihy a tyto jsou opravdu krásně vypracované :-).





MOJE PRVNÍ KNIHA PLNÁ TVARŮ


Tato kniha byla sestavena se záměrem podpořit u malých dětí rozvoj komplexníxh dovedností, jako je vizuálně-prostorová inteligence a prostorová představivost.

Aktivitami, které vyžadují koordinaci ruky a oka a propojením abstraktního tvaru se skutečnými objekty stejného tvaru se dítě rychle naučí poznat a zapamatovat si základní geometrické tvary.

Metoda, na jejímž základě jsou jednotlivá cvičení sestavena, je inovativní a respektuje základní principy montessori pedagogiky.


Cvičení tvoří:

  • Hry zaměřené na zrakové vjemy, na manipulaci s tvary a na jejich reprodukování pomocí spojování předkreslených teček.
  • Hry zaměřené na spojení tvaru s jeho názvem.
  • Hry zaměřené na spojení tvaru s objekty stejného tvaru z reálného světa.
  • Hry zaměřené na rozpoznání a zapamatování si tvaru podle určitého objektu.
  • Hry zaměřené na velikost tvarů a na jejich seřazení ve správném pořadí.
  • Hry zaměřené na budování objektů z různých tvarů.



V této knize bude dítě sledovat otisky tlapek a přiřadí je ke správnému zvířeti, vybarví ruku a ozdobí ji samolepkami podle libosti, také nakreslí ruku svoji :-).




Popletenému malíři pomůže domalovat jeho veledíla, babičce pomůže dokončit pletený svetr nebo také opraví poničený medailon, který našel starý kouzelník.




Pospojuje předměty se správnými tvary, nahlédne do truhlice strace Líze, Marušce pomůže s úklidem oblečení, najde skryté trojúhelníky a hlavně pomůže myšáku Oldovi najít cestu domu.




Rozliší tvary podle velikosti, postaví věže z různých tvarů, postaví Alfredovi dům a nezapomene také dokončit zahradu, vyrobí draka nebo tetě Emě pomůže najít ztracené věci.




A opět ukázka parádních samolepek, které najdete na konci knihy :-). Moc se mi líbí, jak jsou ilustrované. Ty by si snad zasloužili kompletně jeden samostatný sešit plný samolepek.





MOJE PRVNÍ KNIHA PLNÁ ČÍSEL


Tato kniha byla navržena a sestavena tak, aby v dětech už od předškolního věku podporovala povědomí o číslech 0 až 9 a rozvoj schopnosti zapamatovat si určité tvary a spojit je s nimi.

Cvičení se zaměřují na osvojení základních aritmetických dovedností, které jsou nezbytné pro zvládnutí čísel od 0 do 9 ve fonologickém smyslu (názvy), kvantitativním smyslu (jaký počet ke kterému číslu) a morfologickém smyslu (jaký tvar ke kterému číslu).


Cvičení tvoří:
  • Hry zaměřené na propojení tvaru číslice se zvukem slova, jež označuje příslušné množství.
  • Hry zaměřené na skupiny čísel a na počítání rozptýlených prvků.
  • Speciální hry zaměřené na nulu a na vyjádření absence množství.
  • Hry zaměřené na prostorovou reprezentaci čísel.
  • Hry zaměřené na rozpoznání a zapamatování si kvantitativní hodnoty čísel, především pomocí práce se samolepkami.
  • Hry zaměřené na nácvik psaní číslic pomocí spojování teček



V této knize si dítě "zahraje" na číselný xylofon, najde schované číslice, na letišti nachystá letadla ke vzlétnutí, spočítá okvětní lístky nebo veverce Julii pomůže nasbírat žaludy.




Spočítá tečky na pštrosích vejcích, vystřihne si číslice, objeví nulu nebo také vyrobí perlové náhrdelníky ve tvaru číslic.




Prozkoumá nebe plné hvězd (vesmírná dvoustrana je u Klaudinky TOP) a spočítá měsíce každé planety, vyřeší potíže v zemi berušek a pomůže babičce s nákupem vajec.




Spočítá bubliny u rybiček, spočítá prádlo na šňůrách, nazdobí vánoční stromeček nebo si třeba upeče dort z ingrediencí, které najde na zadní straně v samolepkách.




I v tomto případě jsou samolepky naprosto parádní :-).





DOPORUČENÝ VĚK

Kniha barev a tvarů udává 3-4 roky, kniha čísel udává 4-6 let. Vše ale opět záleží na individualitě konkrétního dítěte a na senzitivním období, kterým zrovna prochází.

Celkově bych je viděla zhruba kolem těch 3 let, kdy by dítě mohly zaujmout a mohlo by s nimi začít pomalu pracovat. Ale například kniha barev jede i u Sofinky, které je rok a půl. Popisujeme si jednotlivé barvy na obrázcích a povídáme si o nich.


ZÁVĚREM

Pár věcí bych ale trochu zkritizovala. 

První by bylo to, že samolepky nejsou znovupoužitelné a tudíž jsou sešity jednorázovkou, což je velká škoda, protože jsou jinak moc povedené. 

No a také mi k sešitům moc nesedí slovo "Montessori", i když se tou metodou hodně inspirují, ale obsahují dost nereálných situací a Montessori je naopak o realitě, což je taky škoda. 

S vychytáním těchto mušek by byly naprosto perfektní :-)


Tyto parádní pracovní sešity, ve stylu Montessori, zakoupíte za naprosto skvělé ceny na oficiálním eshopu MEGAKNIHY.CZ.


Cena: 132Kč/kus nebo je tam můžete zakoupit všechny najednou za výhodnou cenu 396Kč

Tak ať je u Vás nadšení stejně, jako u nás! :-)

Žádné komentáře:

Okomentovat